top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


M5O         PXO      
  A    T      7   TOB
NR1   8Y8   IND      
I      O    P     695
TJD         Y9L      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Učimo u Francuskoj

O saradnji beogradske i francuske škole pisali smo pre godinu dana, nakon što je delegacija Tehničke škole „Drvo art“ iz Beograda, koju je predvodila dr Zorica Đoković, direktorka škole, posetila jednu od najvećih srednjih stručnih škola koja u Francuskoj školuje kadrove za drvnu industriju, a nalazi se u epicentru francuske industrije nameštaja. Upoznavši se detaljno sa sistemom srednjeg stručnog obrazovanja kadrove u oblasti obrade drveta i prilikama u drvnoj branši, predstavnici škole Drvo art su saznali da, iako su oprema i uslovi rada neuporedivo bolji u Francuskoj, imaju slične probleme. Zajedničko im je, naime, smanjeno interesovanje i permanentno manji broja upisanih učenika.

Ovog puta, početkom novembra, u Sent Kventinu je boravilo osam učenika sa smera Tehničar za oblikovanje nameštaja i enterijera, šest nastavnika stručnih predmeta, a sa njima su bile direktorka i bibliotekarka Tehničke škole Drvo art. 

Učenici su proveli dve nedelje u partnerskoj školi radeći na izradi zadatih proizvoda. Tako su imali priliku da vide kako i šta uče njihovi vršnjaci iz Francuske i da uporede sličnosti i razlike sa radom u svojoj matičnoj školi. Iako su oprema, prostor i radovi francuskih đaka ostavili snažan utisak, dele mišljenje svojih nastavnika da organizacija daleko zaostaje za onom „kod kuće“. Iako su u školi provodili po devet sati dnevno, od čega čitavih osam radeći, ističu da im to nije smetalo, da su se brzo navikli na rad u dve smene, da su uživali u radu, kao i prilici da se druže sa francuskim učenicima i dele školska iskustva. Nije im smetalo što u školskoj radionici nije bilo grejanja iako se dnevna temperatura kretala između 2 i 12 stepeni. Naime, prilikom zamene grejnih instalacija tokom leta, radionica nije povezana na grejnu mrežu te su francuski đaci ostali da se smrzavaju i nakon što su se Beograđani vratili kući. 

Osim rada u školskoj radionici, imali su priliku da posete i malo preduzeće u Amijenu „ID-SIGN company” koje je osnovala grupa bivših đaka Škole za umetničke zanate. 

Nastavnici su proveli jednu sedmicu u poseti i tom prilikom pratili određene stručne predmete shodno tome koje predmete sami predaju u matičnoj školi: teorijske, praktične, umetničke, u oblasti pripreme i kontrole proizvodnje, CNC tehnologija, upoznavali se sa programima i literaturom. Jedina koja je duže ostala je nastavnica Kasija Milenković čiji zadatak je bio da savlada osnove izrade intarzije zbog čega je u partnerskoj školi provela tri nedelje.

Uvođenje intarzija je novi cilj Drvo art škole. S obzirom da je u pitanju umetnički zanat koji je skoro zamro kod nas, a da intarzije daju posebnu čar i lepotu nameštaju podižući njegov kvalitet i cenu, kao i da je sastavni deo stilskog nameštaja, dorćolska škola upustila se u pionirski poduhvat koji treba da omogući njenim učenicima da steknu i ovu veštinu i primene je u svom profesionalnom radu po završetku škole. Nastavnica Kasija trebalo bi da naučeno proširi na učenike i zainteresovane kolege, kao i da nastavi svoje usavršavanje u oblasti intarzija i u narednim godinama. Postoji ideja da se još nastavnika pošalje u Francusku na obuku, kao i da nastavnik francuske škole dođe u Beograd da održi obuku beogradskim kolegama. Iako, možda, deluje preambiciozno, od direktorke Đoković saznajemo da nije u pitanju „nemoguća misija“ i da Škola Drvo art uveliko radi na dobijanju akreditacije za mobilnost u stručnom obrazovanju, a što bi trebalo da joj omogući da u narednih pet godina redovno šalje učenike i nastavnike na obuke u inostranstvo. 

U međuvremenu, partnerske škole rade na čitavom nizu zajedničkih aktivnosti zahvaljujući kojima će nekoliko grupa francuskih učenika boraviti u našoj prestonici u narednim mesecima: najpre grupa učenika tapetara koja stiže krajem januara i ostaje tri nedelje, koliko će ostati i grupa učenika stolara koja će pohađati nastavu u „Drvo artu“ u martu i aprilu. Očekuje se i troje učenika na Međunarodnoj kreativnoj radionici „Dizajn igralište – Design Playground“ po kojoj je beogradska škola i postala poznata, a sa čijom realizacijom se počinje od ove godine nakon trogodišnje pauze izazvane pandemijom korona virusa.

Tekst objavljen u časopisu DRVOtehnika, januar 2023.

Pogledajte još i članak iz 2018. godine o radionici Design Playground.


Grupa učenika i nastavnika Tehničke škole „Drvo art” iz Beograda odala je počast Kralju Aleksandru I i prisustvovali polaganju venca na spomenik u okviru zvaničnog programa obeležavanja Dana primirja grada Sent Kventina, 10. novembra 2022. godine. 

Venac su položili Aleksis Grandin, zamenik gradonačelnice, Zorica Đoković direktorka Tehničke škole „Drvo art” i Ana Bonami, direktorka Škole za umetničke zanate (Lycée des Métiers d’Art Saint-Quentin) iz Sent Kventina. Tom prilikom, intonirane su himne obe zemlje i odata pošta stradalim vojnicima, a ceremoniju su uveličali ratni veterani Francuske. Prilikom polaganja venca, govor su održali zamenik gradonačelnika i direktorka beogradske škole, koja je podsetila na stradanja francuskog i srpskog naroda, kao i veze Francuske i Srbije u Prvom svetskom ratu. Tom prilikom je istakla da je posebno bila dirnuta kada je među učenicima francuske škole srela potomke srpskih civila koji su našli utočište u Francuskoj.

Narednog dana, gosti iz Beograda učestvovali su u maršu mira povodom Dana primirja. Na sve njih veliki utisak je ostavila činjenica da je u Francuskoj veoma živa i izražena kultura sećanja i bilo im je drago što su mogli da učestvuju u takvom događaju i daju svoj doprinos sećanju na slavne i hrabre pretke kojima dugujemo svoju slobodu.