top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


KW3         3US      
B      D    C     E96
ACT   TB6   HJL      
  P    S      N   NLH
6QB         4ST      
Pretraga  
Novosti

Lepota za poneti

28.04.2018.

Lepota za poneti je bila tema poslednje, desete po redu međunarodne Kreativne radionice „Dizajn igralište – Design Playground“ Tehničke škole Drvo art, koja je održana u periodu od 5. do 9. marta ove godine u Beogradu.
Iza ovog neobičnog naziva kriju se proizvodi koji služe za odlaganje kozmetike, šminke, nakita i svega što služi ulepšavanju. To mogu biti toaletni stočići, noćni ormarići, ali i brojni drugi „kombinovani“ komadi nameštaja koje kreativni učenici i nastavnici smisle poput toaletnog stočića – ranca ili kofera.  
Osim škole domaćina, na Radionici su učestvovali i učenici iz njenih partnerskih škola iz Italije, Mađarske, Bugarske i Austrije.
U toku Radionice, učenici su pod mentorstvom nastavnika pravili prototipove. Ovoga puta, učesnici su se oprobali u kombinovanju tradicionalnih i novih materijala, tj. drveta i rauvizio kristal miror materijala koje je Školi donirala kompanija Rehau. U pitanju je potpuno nov materijal koji je prošle godine, na najvećem sajmu repromaterijala za industriju nameštaja u Kelnu, poznatom kao INTERZUM, dobio prestižnu nagradu „Najbolji od najboljih“. Iako teško dostupan na našem tržištu i veoma skup, učesnici „Dizajn igrališta“ imali su privilegiju da eksperimentišu sa  njim zahvaljujući darežljivosti proizvođača - Rehau kompanije koja je već pet godina sponzor ove interesantne i jedinstvene radionice. Na ovogodišnjoj Radionici dominirali su radovi škole domaćina koja je osvojila prvo i dva treća mesta. Prva je Emilija Marić sa radom Emsrceza, druga Tanja Načeva iz Bugarske sa radom The Globe, dok treće mesto dele Jovana Aćimović sa radom Flower star i Manuel Salihi sa radom Manesto.
Radovi nastali u toku radionice bili su izloženi u Muzeju primenjene umetnosti, od 9. do 18. marta 2018. godine. Prilikom otvaranja izložbe, direktorka škole Drvo art podsetila je prisutne na početke Radionice, kako se uopšte došlo na ideju da se jedan takav projekat realizuje, na brojna priznanja koja je Škola dobila za realizaciju radionice, kao i najznačajnije manifestacije na kojima su izlagani najuspešniji radovi poput Mikser festivala, Beogradske nedelje dizajna, Sajma nameštaja u Beogradu i Međunarodnog sajma nameštaja u Milanu, Sajma industrijskog dizajna u Madridu, Međunarodnog sajma nameštaja u Singapuru, INTERZUM sajma u Kelnu i Međunarodnog sajma nameštaja u Štokholmu.
Tom prilikom, dodeljena su priznanja institucijama i pojedinicima koji su doprineli da ova kreativna manifestacija zaživi i razvija se tokom svih ovih godina. Među dobitnicim su: Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu grada Beograda, gradska opština Stari grad, kompanija Rehau, Muzej primenjene umetnosti, škole učesnice, kao i časopis DRVO-tehnika koji medisjki podržava ne samo ovaj, već i niz drugih projekata Drvo art škole. Posle izložbe u Muzeju primenjene umetnosti, skoro svi radovi preseljeni su u izloge Biblioteke grada Beograda koje će krasiti do neke sledeće izložbe ili sajma.


Rad koji je zauzeo prvo mesto - Emsrceza, autor Emilija Marić


Drugo mesto - The Globe, Tanja Načeva


Flower star i Manesto - radovi koji dele treće mesto


Učesnici radionica su bile sledeće škole:
• ISIS Sacile e Brugnera „Bruno Carniello“ (Brunjera. Italija);
• Roth Gyula Gyakolo szakkozepisola es kollegium (Šopron, Mađarska)
• Škola za dizajn (Beograd, Srbija)
• Tehnička škola Drvo art (Beograd, Srbija)
• Nacionalna Gimnazija za Prilozhni izkustva „Travnenska škola“, (Travna, Bugarska).
• Höhere Technische Bundeslehr- und Versuchsanstalt Mödling (Modling Austrija).


Da se podsetimo tema „Dizajn igrališta – Design Playground“  u proteklih deset godina:
Stočić za kafu 2009. godine; Klupa za javni prostor 2010. godine; Stoličice za poneti 2011. godine; Samstojeći čiviluk 2012. godine; CD držač 2013. godine; Stona lampa 2014. godine; Samostojeća polica 2015. godine; Umivaonik 2016. godine; Tišina za poneti 2017. godine i Lepota za poneti 2018. godine.