top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


6AF         2SO      
X U    5    2 C   U6R
S J   MWH   J J      
R N    4    Q 5   9OA
UTP         T18      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Mladi dizajneri - Sandra Pantelić

 – Istraživanje na kom se zasniva kolekcija "Portals" je "Rudo" Istočna kapija Beograda, kao završni rad iz dizajn nameštaja. Ideja je proistekla iz sagledavanja pomenutog dela grada iz različitih projekcija. Kao odgovor na svoju kreativnu blokadu, bilo je izmicanje perspektive posmatranja, što smo primenili i na finalno rešenje. 


"Crisscross" stočić, čine tri ista nogara, za koje imamo utisak da se međusobno prepliću, hvataju šper ploču kao štipaljke, čineći kontrukciju stabilnom, a opet ostavljajući trag celokupnog istraživanja. Koncept je bio taj da se odgvori na pitanja šta vidim odozgo, šta vidim odozdo, i šta vidim sa strane? Takođe, kompletno se rasklapa na 4 elementa, jer smo takođe razmišljali o tome kako se pakuje, i prevozi.

"Gateway" stoliсa, ima konstrukciju od čeličnih cevi preko kojih se navlači likra, koja je dovoljno elastična da se prilagodi formi tela i vrati u prvobitni položaj. Koncept stolice, je izmeštanje kruga, stavljajući ga pod određeni ugao, dobijamo nešto u šta može da se sedne ili legne. Obruč se fiksira na tri tačke nogara, što zapravo proizilazi iz grafičkog rascrtavanja tri zgrade "Rudo". Kolekcija predstavlja stabilnost a opet vrlo sveden dizajn, kao odraz brutalizma u kom je nastao "Rudo" – rekla nam je Sandra Pantelić, Fakultet savremenih umetnosti Beograd, koja je učestvovala na 58. Sajmu nameštaja u Beogradu u okviru programa Mladi dizajneri.    
sandra.pantelic231@gmail.com

Tekst objavljen u časopisu DRVOtehnika, broj 77, januar 2023.

Pogledajte još i članak Izložba mladih dizajnera na Sajmu 2022. i Projekat Wave Chair