top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


X2X         CKN      
9 W    G    Y C   YAL
O P   U39   8 T      
4 S    9    9 T   3AH
24T         WAS      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Uroš Mihajlović – WAVE CHAIR

Projekat Wave Chair je dizajn stolice koja spada u grupu naslonjača, mada se razlikuje od većine stolica tog tipa. Prvenstveno zbog toga jer je napravljena od kombinacije više vrsta izuzetnih i plemenitih materijala.

Takođe, ono što je fascinantno, sastoji se od ukupno 47 elemenata, što je čini originalnom i karakterističnom za samu izradu. Za razliku od mnogih naslonjača, Wave stolica se odlikuje time što se može rastaviti u manji segment elemenata radi lakšeg transporta. 

Glavna ideja i zamisao dizajna Wave Chair, bila je da njena profilna linija jasno prikazuje tok jednog talasa na moru. Talas simboliše eleganciju pokreta, mekoću, brzinu i snagu koja oduzima dah prilikom posmatranja. Samim tim, nogari i sedište Wave Chair imaju izuzetno fluidnu liniju koja na prvi pogled posmatraču izaziva upravo asocijaciju na vodu i talas.

Blagih linija, odiše nežnošću, a isto tako stvara osećaj ekstravagancije koja oplemenjuje prostor u kome se nalazi. Zbog toga i ponosno nosi naziv Wave Chair, a svoje mesto nalazi u modernom enterijeru, luksuznim apartmanima, privatnim bibliotekama i na jahtama.

Wave Chair predstavlja jedan izuzetno dug i složen proces od istraživanja tržišta, ispitivanja materijala, ergonomije, funkcionalnosti, estetike i svih ostalih neizostavno bitnih stavki, putem kojih se došlo do njenog rešenja – rekao nam je Uroš Mihajlović, koji je još 2019. završio master na Fakultetu za Umetnost i Dizajn u Beogradu na smeru Industrijski dizajn. 

umihajlovic91@gmail.com

Tekst objavljen u časopisu DRVOtehnika, broj 77, januar 2023.

Pogledajte još i članak Izložba mladih dizajnera na Sajmu 2022.