top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


4NE         AWB      
  Y    9      D   X43
HH3   MXC   2GG      
3      W      W   MPT
G1H         CEO      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Izložba mladih dizajnera - osveženje Sajma nameštaja

Posebnu celinu tokom trajanja Sajma nameštaja činila je već poznata Izložba mladih dizajnera, na kojoj su posetioci imali priliku da pogledaju radove mladih i perspektivnih autora, fakulteta i škola. Primarni cilj ove izložbe bio je da svetlo baci na zvezde u usponu koje ćemo sigurno imati priliku da pratimo i u narednim izdanjima sajma. Nastavljen je i Dizajn specijalitet Sajma nameštaja – razgovori sa dizajnerima i arhitektama, koji su se odvijali svih šest dana trajanja sajma, koji su ovoga puta imali veoma dinamičan program i okupili veći broj eminentnih učesnika iz cele Evrope. 

Pored izložbe asocijacije KULTURFORUM, koji su predvodili Miodrag Miki Nimić, generalni direktor i Mina Piščević, kreativni direktor, na sajmu su se predstavili: Fakultet primenjenih umetnosti, Fakultet savremenih umetnosti, Šumarski fakultet, Filološko-umetnički fakultet u Kragujevcu, Visoka škola likovnih i primenjenih umetnosti, Škola za dizajn, Tehnička škola DRVOart, kao i nekoliko pojedinačnih dizajnerskih projekata čiji su autori ocenili da je veoma značajno što im je Sajam nameštaja omogućio da se predstave na ovoj smotri. 

Da je Izložba mladih dizajnera bila uistinu posebno osveženje Sajma nameštaja potvrdili su nam Miodrag Miki Nimić, generalni direktor i Mina Piščević, kreativni direktor udruženja Kulturforuma ODKR iz Beograda.

– Imali smo jednu zanimljivu posetu na našem paviljonu. Naime, arhitekta i dizajner iz Pariza je došao na sajam, iako su mu prijatelji rekli da možda gubi vreme i da ne bi trebalo da dolazi, jer je Sajam nameštaja nažalost malo slabiji... I pored sugestije, on je došao u Beograd i kaže da se uvek nada i veruje da će naći i videti nešto zanimljivo. Ovoga puta je video umetnički paviljon Kulturforuma i rekao da je njegova poseta Beogradu opravdana! Najduže se zadržao upravo na našoj izložbi – radosno kažu Mina i Miodrag.

Likovna umetnost na Sajmu nameštaja

Prvi put u okviru Beogradskog sajma nameštaja održana je likovna izložba koja je publici predstavila dela 30 domaćih umetnika mlađe generacije.
Na umetničkom paviljonu u Hali 2 Beogradskog sajma, u organizaciji udruženja Kulturforum ODKR iz Beograda, sajamska publika je imala jedinstvenu priliku da kroz postavku slika, crteža i skulptura upozna radove tridesetak zapaženih domaćih umetnika mlađe generacije. Istovremeno umetnički paviljon je bio oplemenjen dizajnerskim delovima nameštaja domaće kompanije GIR iz Kraljeva.

Umetnički paviljon Kulturforuma bio je oplemenjen delovima nameštaja kompanije GIR
Umetnički paviljon Kulturforuma bio je oplemenjen delovima nameštaja kompanije GIR

Poštujući dugu tradiciju Beogradskog sajma nameštaja kao renomiranog poslovnog događaja koji spaja krativnost i privredu, izložba predstavlja domaće savremeno likovno stvaralaštvo u kontekstu uređenja enterijera. Kroz pažljivo odabrana dela u kustoski uređenim celinama, izložba predstavlja značajne umetničke tendencije savremene srpske likovne umetnosti i ističe značaj i mesto umetničkih dela u opremanju i uređenju enterijera. Izložbu je pratio elektronski katalog umetnika i dela sa tekstovima i fotografijama dela, koji je publici dostupan na internet stranici www.kulturforum.rs, kao i prateći program stručnih vođenja kroz postavku i panel diskusije na temu umetnosti, dizajna enterijera, umetničkog poslovanja i tržišta. 

"Hvala Beogradskom sajmu što nam je omogućio nastup na Sajmu nameštaja. Dobili smo najbolje mesto u prolazu između dve hale... Ljudi se interesuju, gledaju, postavljaju pitanja... Mnogi su rekli da im je to najzanimljivija zona, najbolja atmosfera", rekli su za naš časopis nekoliko mladih dizajnera.

Tekst objavljen u časopisu DRVOtehnika, broj 77, januar 2023.

Pogledajte još i članak Projekat Wave Chair