top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


4T1          R       
J F    1    NH    TUN
TJQ   EB1    K       
P Q    M     B    MSX
TQU         4H1      
Pretraga  
Novosti

Za finalnog drvoprerađivača i dalje nema sirovine

04.04.2023.

Boreal d.o.o. je jedno od retkih preduzeća u Vojvodini koje se bavi izradom visoko kvalitetnog nameštaja od punog drveta (stolovi, komode, vitrine...) sa sedištem u Kraljevcima pored Rume. Preduzeće poseduje industrijski plac od 128.000 m2 sa proizvodno-magacinskim halama veličine 4.200 m2
Proizvodi se komadni nameštaj od punog drveta za nekoliko premijum brendova iz Švajcarske, Nemačke i SAD-a. 
U saradnji sa najjačim arhitektonskim kućama na svetu vrši se opremanje poslovnih, ugostiteljskih, privatnih i javnih prostora širom regiona i Evrope. 
Na domaćem i regionalnom tržištu nastupa se preko robne marke Boreal.

Preduzeće je osnovano 1998. godine kao mala zanatska radnja da bi 2016. godine ušlo u proces dokapitalizacije od strane Girsberger Holding AG iz Švajcarske  gde strani partner postaje suvlasnik preduzeća u delu od 75% po čisto komercijalnim uslovima bez ikakvih subvencija države.
Girsberger je švajcarska porodična kompanija iz oblasti nameštaja sa tradicijom od 130 godina.


Petar Borović, direktor preduzeća BOREAL, Kraljevci - Ruma

Trenutno Boreal zapošljava 62 radnika sa stalnom tendencijom rasta, a gotovi proizvodi većinski se izvoze na tržište Švajcarske, EU i SAD. 

Prosečna bruto primanja su preko 150.000 dinara, a 1/5 zaposlenih je visoko obrazovana. 

U poslednjih 12 meseci, kroz razne poreze i doprinose, BOREAL je državi uplatio preko 45.000.000 dinara. PDV nije uključen u ovu sumu jer se roba većinski izvozi. Bruto promet u 2022. godini je bio nešto veći od 3,000.000 evra.
Boreal je među prvim preduzećima koja su sklopila ugovor sa Prehrambeno-šumarskom i hemijskom školom iz Sremske Mitrovice u oblasti dualnog obrazovanja za smerove Operater za izradu nameštaja, a poseduje i sporazum o strateškom partnerstvu sa Šumarskim fakultetom iz Beograda u oblasti izvođenja stručne prakse, zajedničkih stručno-istraživačkih projekata, organizovanja radionica i drugih stručnih skupova, realizovanja programa stručnog usavršavanja zaposlenih itd.

Već nekoliko godina Boreal od JP Vojvodinašume povremeno kupuje manje količine dostupne sirovina na licitacijama, po „ad-hoc“ sistemu iako od 2016. godine svake godine aplicira za godišnji ugovor o snabdevanju hrastom lužnjakom furnirskog kvaliteta koji bi olakšao organizaciju i planiranje proizvodnje. Ugovor nikada nije ponuđen. 

U celoj 2022. godini od JP Vojvodinašume nije dobijen ni jedan kubni metar drveta što je prisililo preduzeće da uvozi sirovinu odgovarajućeg kvaliteta iz Hrvatske i Austrije koje se, paradoksalno, delom snabdevaju i iz naših šuma.

Uz nadu da će se konačno napraviti godišnji ugovor o snabdevanju hrastovim trupcima furnirskog kvaliteta, 07.12. 2022. godine ponovo je upućena molba-zahtev JP Vojvodinašume za potrebnu količinu drvnih sortimenata u 2023. godini.
Nikakav odgovor nije dobijen u narednim mesecima...

Na prošlogodišnju žalbu stiglo je izjašnjenje direktora JP Vojvodinašume gospodina Rolanda Kokaija (Predmet 02 Broj: 07-194/2021 Generalnog sekretarijata Predsednika Republike koji je dostavljen Pokrajinskoj vladi - Odgovor na dopis broj: 187/2021 od 26.03.2021.) gde piše da sirovine nema dovoljno i da preduzeće ne može da investira u pogone i planira proizvodnju po principu: „za sirovinu ćemo se snaći”. Navodi se i da u cilju što pravednijeg raspoređivanja količina drvnih sortimenata krajem svake poslovne godine vrši se anketa među kupcima da bi se uradila raspodela. Takođe se navodi da se JP Vojvodinašume trude da iz (veoma ograničenih) količina koje proizvedu, društvena zajednica ostvari što je moguće veću korist i da planirane količine raspodeli što je moguće pravednije. 
Na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, imali smo uvid u spisak preduzeća koje posluju sa JP Vojvodinašume gde se vidi da je, broj preduzeća koji otkupljuju hrastove trupce, za poslednje četiri godine povećan:
• 2019. godine – 21 preduzeće je otkupljivalo hrastove trupce;
• 2020. godine – 24 preduzeća je otkupljivalo hrastove trupce;
• 2021. godine – 30 preduzeća je otkupljivalo hrastove trupce;
• 2022. godine – 30 preduzeća je otkupljivalo hrastove trupce.

Od 30 preduzeća koja su sa JP Vojvodinašume u 2022. godini dobili ugovor o snabdevanju hrastovim trupcima, samo 15 preduzeća je dobilo sirovinu svake sezone u poslednje 4 godine. 

Po prvi put ugovore je u 2022. godini dobilo tri (3) preduzeća, a uvidom u podatke APR-a ustanovljeno je da su sva tri preduzeća trgovačka.
Osam (8) preduzeća je dobilo ugovore po drugi put. Od njih je samo jedan proizvođač nameštaja, ostali imaju ili pilanu ili su trgovci.
Četiri (4) preduzeća su dobila ugovore treću godinu zaredom i ni jedno od njih se ne bavi finalnom proizvodnjom.

Ali, nema trupaca za BOREAL, firmu koja je proizvođač nameštaja od punog drveta, sa 60+ zaposlenih ljudi, iako je u proteklih 5 godina konkurisala svake godine. A poznato je da Republika Srbija u oblasti drvne industrije ima proklamovan cilj i strategiju: povećanje proizvodnje i izvoza proizvoda sa visokom dodatnom vrednošću...

U zemlji koja je, po indeksima o korupciji, na samom dnu Evrope, zar se i moglo više očekivati od javnog preduzeća koje je inače, u branši, opterećeno pričama o kriminalnim radnjama te nas tera na razmišljanje da li je rukovodstvo na visini zadatka koje mu je povereno od strane društva u kom živimo.
Prema podacima Privredne Komore Srbije za prvih devet meseci 2021. godine izvoz oblovine je, u odnosu na isti period 2020. povećan za 98% a rezane građe za 41%. Izvezeno je hrastovih trupaca u vrednosti od 14 miliona dolara. Dugoročno, iz poslovnog iskustva, to je jako loše za razvijanje biznisa proizvodnje proizvoda od drveta sa visokom dodatnom vrednošću.

Petar Borović, osnivač i direktor, 
Boreal d.o.o, Kraljevci – Ruma, 
04. april 2023.

Pročitajte i tekst objavljen na portalu i u časopisu DRVOtehnika, broj 74, april 2022.