top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


 L          7        
XW     U    A B   R29
 J    7GF   7YX      
 8     Y      Q   5SM
IHW           C      
Pretraga  
Novosti

Svetski lider u proizvodnji presa za peletiranje drveta

02.09.2022.

Tokom proteklih decenija, proizvodnja drvenih peleta zahtevala je najviši nivo inženjerske veštine i brojne neuspele pokušaje, da se dostignu današnji standardi. Dok se meko drvo koristilo za proizvodnju drvenih peleta krajem 1990-ih, danas proizvođači gotovo da ne nailaze na ograničenja u pogledu sirovih komponenti koje se mogu koristiti. Razlog za to je tehnički visoko sofisticirana presa za peletiranje. Zahvaljujući tehnologiji ravne matrice, nemački proizvođač mašina AMANDUS KAHL, napravio je revoluciju na tržištu sa presom za peletiranje drveta, tip 65-1500. Ova presa sa ravnom matricom, ispunjava zahteve proizvodnje peleta velikog kapaciteta. Iz repertoara od preko 16 različitih tipova mašina za peletiranje, skoro sve industrije sada mogu biti opremljene odgovarajućim rešenjem. Posebno za peletiranje drveta, AMANDUS KAHL je ​​razvio prese, koje su u skladu sa strogim zahtevima peletiranja, zbog svog ojačanog dizajna i drugih važnih konstrukcionih detalja.

Nijedna druga kompanija ne proizvodi mašine za peletiranje sa ravnom matricom sa kojima se, u zavisnosti od vrste drveta, može proizvesti do 12 tona drvenih peleta na sat. Već nekoliko decenija, KAHL pelet prese su se dokazale sa svojim robusnim dizajnom, ekonomičnom efikasnošću i tihim radom. Da bi se drvo, kao sirovina, pretvorilo u visokokvalitetan pelet, posebno se mora obratiti pažnja na niz optimalnih tehničkih uslova. Prilikom prerade drvene sečke i drugog usitnjenog drveta, čvrst dizajn i visoka raspoloživost, su preduslovi za neprekidan kontinuirani rad. Dugi niz godina KAHL prese za peletiranje se koriste u velikim drvoprerađivačkim industrijama širom sveta. KAHL prese za peletiranje, sa ravnom matricom se koriste od Brazila preko SAD, do Evrope i Rusije. Postrojenja, koja proizvode od 200 do 800.000 tona peleta godišnje, opremljena su KAHL pelet presama. Za najveći kapacitet na tržištu, zaslužan je ujedno najmlađi i najveći član porodice KAHL, pelet presa sa ravnom matricom tip 65-1500 sa prečnikom matrice od 1500 mm.

Brojni tipovi KAHL presa sa ravnom matricom su pogodni za peletiranje drveta. Razlikuju se samo po kapacitetu protoka. Pored prese tip 65-1500, kupci širom sveta koriste i KAHL prese tipa 38-600, 38-780, 37-850, 39-1000, 45-1250, 60-1250, 65-1250, 55-1500 i 60-1500. Tehnički dizajn svih presa za peletiranje kompanije AMANDUS KAHL je ​​identičan. Ovo posebno uključuje glavu sa odgovarajućim rolerima i ravnu matricu, koja je postala jedinstvena prodajna tačka na tržištu zbog svoje robusnosti.

Kao rezultat horizontalne aglomeracije, kompresijom i vertikalnim snabdevanjem proizvoda, KAHL proces prisvaja silu gravitacije. Proizvod se dozira u presu za peletiranje pomoću odgovarajućeg dozirnog puža i raspoređuje se vertikalno u slobodnom padu, što znači da nije potreban dodatni mehanički uređaj za hranjenje. Zbog velikog unutrašnjeg prostora u presi i zapreminsko veliki proizvodi nalaze dovoljno prostora. Posle kratkog vremena, na ravnoj matrici se formira sloj proizvoda, koji se zatim sabija pomoću rolera montiranih na glavi u otvore matrice. Automatski kontrolni sistem DISTAMAT kompanije AMANDUS KAHL obezbeđuje kontinuirano podešavanje i kontrolu razmaka između rolera i matrice, tako da je moguća ujednačena proizvodnja peleta, čak i sa nedoslednim snabdevanjem proizvoda. Nakon presovanja, proizvod izlazi kroz rupe, na donjoj strani matrice i peleti se seku na željenu dužinu pomoću noževa podesivih po visini.

U poređenju sa drugim proizvodima, drvo ima nisko svojstvo vezivanja. Osim toga, klizna svojstva drveta su takođe loša. Zbog toga se vrlo brzo stvara velika sila trenja unutar efektivnih otvora, što je potrebno za peletiranje ovog proizvoda sa svojim niskim svojstvima vezivanja. Sadržaj vlage u usitnjenom drvetu treba održavati konstantno između 12 i 15 procenata zbog pritiska sabijanja i čvrstoće vezivanja, koja se povećava upravo kao rezultat toga. Prilikom sabijanja materijala u pelet presi, dolazi do velikog smanjenja zapremine materijala koji se presuje, pa se na primer piljevina od drveta sa oko 140 kg/m³ sabija na oko 600 kg/m³, a da bi se omogućio kapacitet mašine, unutrašnjost prese mora biti što veća. Ovaj izazov je takođe podstakao AMANDUS KAHL-a da napravi najveću KAHL presu za peletiranje drveta do sada, mašinu tip 65-1500. Posebne karakteristike ove nove prese su veliki kapacitet protoka sa najnižom mogućom specifičnom potrošnjom energije i to sve u kombinaciji sa dugim vekom trajanja i niskim troškovima održavanja.

Teško da bilo koji drugi proizvod ulazi u proces peletiranja sa tako različitim uslovima kao što je to primer sa prirodnim drvetom. Tvrdo drvo kao što je bukva ili hrast, zahtevaju veće sile pritiska od mekog drveta četinara, lipe ili smrče. Stoga se potrošnja energije kreće između 40 i 60 kWh/t. Pored toga, visoka otpornost na trenje i niske sile vezivanja (lignin) nekih vrsta drveta čine predkondicioniranje obaveznim procesom. Ovo se lako može postići pomoću KAHL mešalice, koji omogućava dodavanje pare, vode i drugih supstanci, pre procesa peletiranja.

Poslednjih godina AMANDUS KAHL je ​​otkrio, da manje promene u tehničkim karakteristikama mašina za peletiranje, dovode do proizvodnje peleta još višeg kvaliteta sa manje habanja i većom tvrdoćom peleta. Na primer, u KAHL presama za peletiranje ugrađena je glava sa rolerima i specijalnim usmerivačima materijala za pravilnu distribuciju proizvoda po ravnom delu matrice. Pored toga, mašine za peletiranje su opremljene ojačanim uređajima za sečenje peleta (noževima), filterima za vazduh koji sprečavaju ulazak vlage unutar pogonskog dela, ojačanim telom prese i ojačanom glavom sa rolerima za optimalno podešavanje rolera i matrice. KAHL prese za peletiranje opremljeni su sistemima za prskanje ulja za pogonski deo, kako bi ih zaštitili od pregrevanja, opremljene su sa velikim ležajevima za duži radni vek i sa školjkama rolera za manju potrošnju materijala za delove koji se habaju.

AMANDUS KAHL isporučuje najnovije tehničko znanje i pronalazi pravo rešenje zajedno sa kupcima iz različitih industrija. Kompanija kojom upravlja vlasnik, sa sedištem u Rajnbeku, u severnoj Nemačkoj, osvrće se na više od 140 godina postojanja i razvila je jedinstvenu prodajnu tačku na međunarodnom ekonomskom tržištu sa svojim mašinama za peletiranje sa ravnom matricom. Asortiman mašina takođe uključuje mlinove za vlažno mlevenje materijala i za energetski efikasno drobljenje drveta, ekspandere, ekstrudere, sušare, mlinove sa valjcima za drobljenje, jedinice za doziranje i mešanje i još mnogo toga.

Da li ste zainteresovani za mašine kompanije AMANDUS KAHL ili ste već naš korisnik? Saznajte više na novoj web stranici www.akahl.com ili ukoliko ste već korisnik posetite našu onlajn prodavnicu na www.shop.akahl.de. KONTAKTIRAJTE NAS! 

Pročitajte još PRVA SUŠARA ZA DRVO KOJA PROĆIŠĆAVA VAZDUH


Zastupnik za Srbiju:

INDUSTRIAIMPORT

Adresa: Lovćenska 10, Novi Sad, Srbija
Telefon: +381(0)21 453 977
Mob: +381(0)64 144 2441
E-mail: industriaimport@gmail.com