top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


K            5       
L T    7    9F    6RQ
6X1   T3E    5       
  T    J     W    GH9
  Y         IRY      
Pretraga  
Novosti

MLADI BALKANSKI DIZAJNERI OSVOJILI TREĆU NAGRADU NA MILANSKOM SAJMU NAMEŠTAJA

11.06.2022.

Projekat urbanog mobilijara Menghee izrađen od odbačenih automobilskih guma po principima cirkularne ekonomije dizajnerke Đurđe Garčević iz Srbije izabran je u konkurenciji od 140 radova selektovanih sa smotre mladih talenata "Salone Satellite" Međunarodnog sajma nameštaja u Milanu.


Fotografije: Katarina Trpčić

Prvu nagradu osvojila je Lani Adeoye, dizajnerka iz Nigerije za hodalicu RemX, a drugu belgijski Studio Gilles Werbrouck (Belgium is Design) za projekat Lamps. Prema navodima stručnog žirija koju su činili Marva Griffin – osnivačica i kustoskinja SaloneSatellite, Maria Porro – predsednica Salone del Mobile Milano i Paola Antonelli, kustoskinja dizajna i arhitekture Muzeja modernih umetnosti u Njujorku (MoMA), odabrana tri pobednička projekta izdvajaju se po poruci koju očitavaju, fokusirajući se ne samo na dizajnersku pronicljivost, već i na njihov održivi, komunikativan, interaktivni i duhoviti element koji doprinosi poboljšanju kvaliteta života.

MEENGHE – Đurđa Garčević, Srbija
nagradjeni eksponat YBD 2022

MEENGHE – Đurđa Garčević, Srbija, foto: Nebojša Babić

Govoreći o pobedničkom radu, predstavniku ovogodišnje selekcije Young Balkan Designers u Milanu, koji je osvojio treće mesto, članovi žirija su naveli da se radi o sveobuhvatnom projektu osmišljenom sa ciljem produženja životnog veka proizvoda i kreiranja nove vrednosti zasnovanoj na kruženju materijala.

Kako je problem prekomernog odlaganja automobilskih guma uveliko prepoznat, glavni cilj nagrađenog projekta Meenghe je da ukaže na značaj njihove prerade, ali i mogućnost dobijanja idealnog materijala upravo za izradu urbanog mobilijara koji će automobilske gume simbolično vratiti na ulice. Najvažnije kod ove vrste reciklaže je da se ne proizvode štetni nusproizvodi, a ciljna tehnologija je uglavnom mehanička, od odvajanja materijala, preko mlevenja do odgovarajuće veličine, pa sve do formiranja oblika u kalupima.

Đurđa Garčević završila je studije na Fakultetu primenjenih umetnosti, smer Industrijski dizajn. Opredeljenje za ovu profesiju proisteklo je iz interesovanja za spoj umetnosti i nauke, a posebno za dizajn ekološki prihvatljivih proizvoda. Nagrađeni projekat je nastao kao rezultat njene master teze uz mentorsku podršku prof. Nikole Kneževića.

Ostali dizajneri platforme Young Balkan Designers koji su takođe ušli u širi izbor za nagrade su: Arpad Pulai, Milan Kajganić i Tijana Kostić iz Srbije,  Andraž Rudi Vrhovšek, Eva Garibaldi i Maja Repotočnik iz Slovenije, i Nada Elkarashi iz Turske. Veoma vrednim novčanim nagradama za tri prvonagrađena rada, priznanje Salone Satellite Award podstiče dalji razvoj i istraživanja mladih autora u oblasti održivog dizajna, u duhu ovogodišnjeg slogana manifestacije "Dizajn za našu održivu budućnost".

Ovogodišnji nastup u Milanu realizovan je od strane organizacije Mikser uz podršku partnera Nunc, Zanat, Boreal, Prostorija, GIR, Zornića kuća, Muzej primenjene umetnosti i Supermarket Lab. 


Mladi balkanski dizajneri / Young Balkan Designers (YBD) je regionalna platforma za talente osnovana 2011. sa ciljem mapiranja, promocije I razvoja kreativnog potencijala Balkana u oblasti industrijskog dizajna. Inicijativa je usmerena ka povezivanju aktera regionalne dizajnerske scene I njenog predstavljanje međunarodnoj publici, kao i osnaživanju mladih dizajnerskih talenata kroz programe dodatne edukacije, prakse i multikulturalne razmene i saradnje na Balkanu. Izložba na Salone Satellite 2022 realizuje se u organizaciji Miksera, a uz podršku članova neformalne grupe Balkan Design Network koju čine Nunc, Zanat, Gir, Prostoria, Boreal, Numen ForUse, Zornića Kuca, Šumarski fakultet i Muzej primenjene umetnosti.