top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


KX5         3AL      
2 1    G      5   79H
1SY   TCY     A      
2 1    J      W   RHJ
XLI           B      
Pretraga  
Novosti

Young Balkan Designers na Međunarodnom sajmu nameštaja u Milanu 2022

02.06.2022.

 

Pobednici YBD 2022

Radovi pobednika ovogodišnjeg izdanja regionalnog konkursa Young Balkan Designers najbolje su odgovorili na ovogodišinju temu Life Hacks” kojom su mladi stvaraoci ohrabreni da razmišjaju van ograničenja masovne, industrijske proizvodnje i otvore put ka samoodrživim, jednostavnim, pristupačnim i personalizovanim rešenjima, reflektujući domišljatost, inovativnost, primenjivost  rešenja i njihov doprinos zdravom i održivom načinu života.

Međunarodni žiri Mikserovog konkursa činili su relevantni eksperti iz oblasti savremenog dizajna i umetnosti: Marcus Fairs, osnivač i glavni urednik jednog od najuticajnijih svetskih dizajnerskih portala Dezeen.com iz Velike Britanije; alumnisti platforme Young Balkan Designers, sada ostvareni mladi autori: Ana Kraš, višestruko talentovana umetnica i dizajnerka iz Srbije koja radi i živi u SAD; Vasso Asfi i Loukas Angelou, dizajnerski tandem StudioLav iz Grčke koji uspešno gradi karijeru u Velikoj Britaniji; Jovana Zhang, suosnivačica nagrađivanog dizajnerskog kolektiva Pinwu iz Kine koji spaja tradicionalne zanate sa savremenim eksperimentalnim dizajnom; Denis Leo Hegić, dizajner i kustos Berlinske neformalne umetničke scene, osnivač kreativnog studija Supermarket Lab i umetničke manifestacije Unblock Art Fair u Nemačkoj, kao i virtuelnog muzeja Museum of Now, a uz mentorsku podršku stručnog tima inicijatve YBD koji čine su-osnivačice YBD platforme, Maja Lalić, suosnivačica Mikser Organizacije i Jelena Matić, profesorka Šumarskog fakulteta u Beogradu, i renomirani industrijski dizajner Nikola Radeljković iz kolektiva Numen / For Use (Hrvatska). Odabrani radovi su:

+1 – Milan Kajganić, Srbija

Milan Kajganić Srbija

AVID – Ena Begičević Čeliković, Bosna i Hercegovina

AVID – Ena Begičević Čeliković, Bosna i Hercegovina

BIOCARPET - Arpad Pulai, Srbija

BIOCARPET - Arpad Pulai, Srbija

ELENA. – Eva Garibaldi, Slovenija

ELENA. – Eva Garibaldi, Slovenija

FORM FOLLOWS CULTURE – Nada Elkharashi, Turska

FORM FOLLOWS CULTURE – Nada Elkharashi, Turska

MEENGHE – Đurđa Garčević, Srbija

MEENGHE – Đurđa Garčević, Srbija

POLIČNIK – Tadej Urh, Slovenija

POLIČNIK – Tadej Urh, Slovenija

SUBVERSION – Tijana Kostić, Srbija

SUBVERSION – Tijana Kostić, Srbija SUBVERSION – Tijana Kostić, Srbija

THE LAST JAR OF HONEY – Katarina Trpčić, Hrvatska

THE LAST JAR OF HONEY – Katarina Trpčić, Hrvatska

TOT – Milan Kajganić, Srbija

VAL – Andraž Rudi Vrhovšek, Slovenija

VOZICHEK – Matko Plovanić, Hrvatska

  

UNLUCKIES - Maja Repotočnik, Slovenia

Unluckies Maja Repotočnik, Slovenija Unluckies Maja Repotočnik, Slovenija

fotografije: Nebojša Babić

Radovi su predstavljeni i domaćoj publici i to izložbom prototipova u Muzeju primenjene umetnosti, a nakon svetske premijere u Milanu, biće prikazani i regionalnoj publici u Beogradu na jesen 2022. na Mikser festivalu, jednom od najznačajnijih regionalnih festivala kreativnosti i društvenih inovacija.


Mladi balkanski dizajneri / Young Balkan Designers (YBD) je regionalna platforma za talente osnovana 2011. sa ciljem mapiranja, promocije I razvoja kreativnog potencijala Balkana u oblasti industrijskog dizajna. Inicijativa je usmerena ka povezivanju aktera regionalne dizajnerske scene I njenog predstavljanje međunarodnoj publici, kao i osnaživanju mladih dizajnerskih talenata kroz programe dodatne edukacije, prakse i multikulturalne razmene i saradnje na Balkanu. Izložba na Salone Satellite 2022 realizuje se u organizaciji Miksera, a uz podršku članova neformalne grupe Balkan Design Network koju čine Nunc, Zanat, Gir, Prostoria, Boreal, Numen ForUse, Zornića Kuca, Šumarski fakultet i Muzej primenjene umetnosti.