top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


GIT         A        
3 I    Q    X M   2FE
PTM   CSR   HA5      
  S    P      E   LBO
A7X           X      
Pretraga  
Novosti

Linija za peletiranje drveta AMANDUS KAHL

23.08.2021.

Sredinom devedesetih godina, peletiranje drveta je još uvek bilo u povoju, a brojna tehnička rešenja su testirana. U to vreme  još uvek se nisu mogli postići današnji standardi i kvalitet krajnjeg proizvoda. Prvobitno pogođena tehničkim zastojima, danas ova procesna tehnologija postavlja najviše standarde.

Prvi koraci u Austriji

Drvo je jedna od najčešće korišćenih sirovina u svetu. Osnova je za bezbroj proizvodnih procesa - bilo da se radi o proizvodnji nameštaja ili izgradnji kuća. 
Koristeći najjednostavnije metode, ovi nusproizvodi i otpad iz pilana su prvo kompresovani u presama za stočnu hranu. Dizajn postrojenja bio je veoma sličan peletiranju stočne hrane: doziranje, kondicioniranje, peletiranje i hlađenje. Zbog brzo rastućeg tržišta, renomirane kompanije su rano odlučile da se pozicioniraju na novom tržištu, a među prvima se uključio i renomirani nemački proizvođač mašina AMANDUS KAHL
Inovacije i zastoji u procesnom inženjerstvu
Brzo lansiranje na tržište i nedostatak iskustva sredinom 1990-ih doveli su do brojnih neuspeha u proizvodnji drvenih peleta. Korišćene prese za peletiranje su dizajnirane posebno za stočnu hranu, ali sirovina  „drvo“ imala je drugačije karakteristike od ulaznih komponenti stočne hrane. Dizajn odgovarajuće matrice za peletiranje unutar prese,  predstavljao je jedan od značajnih problema.
Pokazalo se da je ulazna energija za peletiranje drveta između 55 i 75 kW/t (zavisno od vrste drveta), dok za peletiranje stočne hrane treba samo 12 do 18 kW/t, (zavisno od vrste hrane). Kao rezultat, proizvođači presa bili su prisiljeni da dizajniraju novu tehničku konstrukciju mašine. Podržani spremnošću za inovacijama i strpljenjem vlasnika pilana u to vreme, proizvedene su odgovarajuće mašine (prese za peletiranje), ojačani su ležajevi, smanjene širine staza peletiranja na matrici, dodata hidraulična glava (za automatsko podešavanje zazora), centralno podmazivanje (za automatsko podmazivanje) i još mnogo toga.  

Danas – više od 25 godina kasnije


Proširena je i upotreba različitih vrsta drveta, a počelo je korišćenje i tvrdog drveta, poput bukve, hrasta ili jasena, za proces peletiranja. Za sve vrste drveta postoje profesionalna rešenja za uspešno peletiranje. Tehnički razvoj mašina nije stagnirao. Prese za peletiranje zadovoljavaju potražnju za sve većim kapacitetima, kao i zahtev za većom energetskom efikasnošću. Danas AMANDUS KAHL proizvodi prese tip 65 -1500, koje su kapaciteta od 8 do 12 t/h u zavisnosti od vrste drveta. KAHL prese su u upotrebi u pogonima sa najvišim proizvodnim zahtevima. Čak i manji tipovi pelet presa, koje pokrivaju kapacitet od 2 do 5 t/h, sada su najsavremenije i pružaju neophodnu tehnologiju velike snage kako bi se osigurao visok kvalitet.
Ulaganja u prese i kompletne pogone za peletiranje, pokazuju kontinuirani razvoj proizvodnje drvenih peleta u kompaniji AMANDUS KAHL. Primera radi krajem prošle godine, pušteno je u rad u Hrvatskoj, kompletno postrojenje za peletiranje drveta nemačkog brenda KAHL i to kapaciteta 8 t/h (dve prese tipa 45-1250).

Linija za peletiranje drveta AMANDUS KAHL ima visok kvalitet i operativnu pouzdanost, „Made in Germany “. AMANDUS KAHL je ​​od samog početka peletiranja drveta intenzivno radio na različitim opcijama i tehničkim rešenjima. Već nekoliko decenija kompanija uspešno nudi visokokvalitetne mašine i linije za proizvodnju drvenih peleta. 


KAHL se već deceniju bavi temama poput „vlažnog” mlevenja i sušenja drveta, tako da kupci već danas dobijaju najviše tehničke standarde. Kroz inovacije i fleksibilnost, kompanija i njeni kupci uvek pronalaze optimalan način za sprovođenje projekata i ostvarenje preduzetničkih vizija. „Energetska efikasnost“, „smanjenje troškova“ i „optimizacija kontrole“, sve su to izazovi koji se tiču svih industrija i za koje AMANDUS KAHL pruža rešenja već više od 140 godina.

Pročitajte još PRVA SUŠARA ZA DRVO KOJA PROĆIŠĆAVA VAZDUH


INDUSTRIAIMPORT doo
Jirečekova 11, Novi Sad, Srbija
Telefon: +381(0)21 453 977; 453 978
Mob: +381 (0)64 144 2441, +381 (0)63 538 120
Faks: +381(0)21 453 980
E-mail: industriaimport@gmail.com