top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


 M          S6M      
AF     8    7     RYD
 T    TQ4   QGC      
 U     T      1   YGQ
HJQ         OBR      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Drveni prozori su investicija u budućnost

Naš sagovornik, dipl. ing. Dragan Bojović, vlasnik i direktor beogradskog preduzeća UNIDAS već punih 30 godina se isključivo bavi proizvodnjom prozora i u tom poslu za njega, sigurno, nema tajni...

Dragan Bojović, vlasnik i direktor beogradskog preduzeća UNIDAS
Dragan Bojović, vlasnik i direktor beogradskog preduzeća UNIDAS

– U tri decenije naše prakse i permanentnog razvoja, možemo se pohvaliti činjenicom da smo proizveli preko 30.000 prozora različitih dimenzija, klase i dizajna, prvenstveno u našoj zemlji, ali i u petnaestak zemalja Evrope i sveta. Bavili smo se proizvodnjom krovnih, aluminijumskih, plastičnih i drvenih prozora, ali su naš razvojni program prvenstveno klasični drveni i drvo/aluminijumski prozori. Proizvodimo  kvalitetnu, tehnološki pouzdanu stolariju u skladu sa standardima o energetskoj efikasnosti. Prozor mora da bude lep, dobro urađen, da bude funkcionalan, da dihtuje, da se bez problema otvara i zatvara duži niz godina. Mi dajemo garanciju 5 godina, ali prozor mora i za 20 godina da radi kao prvog dana – kaže na početku našeg razgovora gospodin Bojović.

Šta su osnovne prednosti i zbog čega su drveni prozori uvek aktuelni?

Drveni prozori se izrađuju od višeslojno lepljenih elemenata što im povećava stabilnost u smislu krivljenja i pucanja profila, i time se postižu odlične mehaničke osobine. Obrada drvenih elemenata je ravna obradi nameštaja, a lakiranje visokokvalitetnim ekološkim lakovima na vodenoj bazi omogućava trajnu zaštitu i jednostavno održavanje. Drveni prozori svojim antistatičkim delovanjem u velikoj meri odbijaju nečistoću. 


– Važno je istaći da je drveni prozor deo enterijera. Kupac bira boju i modele drvenog prozora koji će ugraditi i onda ga uklapate sa parketima, nameštajem i svim ostalim. Prozor je arhitektonski deo objekta koji obezbeđuje ugodan boravak u prostoru i štiti unutrašnji prostor od spoljnih uticaja. Funkcija prozora je kroz istoriju manje-više ostala ista, ali su se vremenom menjali veličina, oblici i načini otvaranja. Ono što je posebno značajno to su materijali od kojih su prozori rađeni. Prvi i još uvek najznačajniji materijal je drvo, pa zatim slede plastika, aluminijum, čelik itd. Značajan deo prozora je staklo, koje se kroz istoriju najviše menjalo, pa tako od najjednostavnijih oblika jednostrukog stakla danas imamo višeslojne termopakete (koji su punjeni argonom, kriptonom ili nekim drugim gasovima) i lepljene elemente sa funkcijama i osobinama usklađenim sa posebnim zahtevima korisnika.

Koliki je u Srbiji udeo drvenih prozora u odnosu na ostale materijale?   

– Nažalost, u našoj zemlji je udeo u produkciji drvene stolarije jako mali i kreće se negde od 3 do 5%. To je simboličan procenat i da nema objekata koji su pod zaštitom taj bi procenat bio još manji. Drvena stolarija je u odnosu na plastičnu znatno skuplja, odnosno skuplja je proporcionalno kvalitetu. Drveni prozor je potpuno prirodan, neškodljiv materijal, a drvo je obnovljiv resurs. Definitivno, drvena stolarija je rezervisana za ekskluzivne objekte, za objekte višeg ranga, i prava je šteta, što se u škole, obdaništa, bolnice i druge vredne i važne objekte najčešće ne ugrađuje drvena stolarija. 
U poslednje dve godine imali ste dosta posla na domaćem tržištu, a od početka korone niste ništa radili van Srbije...
– Korona je znatno umanjila izvozne poslove, ali nam se već, sa nagoveštajima izlaska iz pandemije, ponovo javljaju kupci iz inostranstva. Poslali smo veći broj ponuda, ali je očigledno smanjen obim investicija... Proteklih godina na domaćem tržištu su se pojavili fondovi iz inostranstva za obnavljanje domaćih objekata, naročito objekata koji su pod nekim vidom zaštite. Zato posebno naglašavamo naš program za proizvodnju prozora i vrata za objekte od posebnog kulturnog i istorijskog značaja. 

– Kako će biti dalje, teško je prognozirati, jer je upitna sudbina drvenog prozora. Ako sve ostane samo na nekim reprezentativnim objektima, onda je to malo... Ono što smo novo počeli da upražnjavamo su gotove kuće. Ulazimo u neke projekte sa švajcarskim kooperantima, a spremamo nešto i za Norvešku... Ali, o tom, potom!

– Stalno pratimo sva dešavanja na tržištima stolarije širom sveta i usklađujemo proizvodnju sa zahtevima tržišta. Istina, trenutna situacija nije laka, sirovina je poskupela za više od 50% a isporuka je neredovna. Društvena situacija je teška i neizvesna... Neprekidnim investiranjem u tehnologiju mi smo do sada održavali  korak sa konkurencijom, tako da smo na tržište izlazili sa najsavremenijim dizajnom i kvalitetom proizvoda. To je i dalje naš cilj, a naše dve tehnološke linije za proizvodnju prozora, kao i visokokvalifikovan i odgovoran kadar su garancija konstantnog razvoja i, verujem, daljeg napretka naše firme – kaže na kraju našeg razgovora dipl. ing. Dragan Bojović, direktor preduzeća UNIDAS.

PRIPREMIO: D. Blagojević
Fotografije: arhiva kompanije UNIDAS​

Tekst je objavljen u časopisu DRVOtehnika, broj 74, april 2022.