top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


ETY         G        
H      H    F S   T1I
8BO   CU8   35Q      
A C    E      N   R2O
J11           J      
Pretraga  
Novosti

Završen najveći događaj industrije nameštaja i drvne industrije u ovom delu Evrope

14.11.2016.

Sajam nameštaja 2016 - Najznačajnija biznis manifestacija drvno-prerađivačke industrije u regionu
Na Beogradskom sajmu završeni su 54. Međunarodni sajam nameštaja, opreme i unutrašnje dekoracije i 54. Međunarodni sajam mašina, alata i repromaterijala iz oblasti drvne industrije.
Najveći događaj industrije nameštaja i drvne industrije u ovom delu Evrope održan na izložbenom prostoru od 55.000 m2 predstavio je više od 520 izlagača iz više od 45 zemalja. Uz prisustvo značajno većeg broja poslovnih posetilaca i učesnika iz oblasti dizajna i arhitekture, sajam je obišlo 67.455 posetilaca.
Konceptualno redizajniran prošle godine, Sajam nameštaja uspešno deluje u svojoj „novoj eri”, nastavlja i produbljuje zacrtane ciljeve. U duhu slogana “Sajam nameštaja sada” prikazano je trenutno stanje u industriji nameštaja i drvno - prerađivačkoj industriji u regionu, uključujući sve faze i aktere u proizvodnji nameštaja, od primarne prerade drveta do finalnog proizvoda i funkcionalno - estetske dorade modela.
Dizajnerska inovativnost, sveže ideje, upotreba novih tehnologija i platformi, digitalizacija u drvnoj industriji neke su od karakteristika ovogodišnjeg Beogradskog sajma nameštaja. U fokusu sajma bile su kompanije okrenute dizajnu, inovacijama, kvalitetu i funkcionalnosti nameštaja, kao i najsavremenije mašine i alati za razvijanje drvne industrije.
Podizanje kvaliteta u svim aspektima manifestacije, od organizacionog, programskog, estetskog i biznis segmenta, do marketiga i komunikacije sa medijima i širom javnosti, rezultiralo je zadovoljstvom izlagača nastupima i učešćem na sajmu i pokazalo profitabilnim za sve učesnike.
Uz organizovano prisustvo značajnih kupaca iz sveta proširena je mreža prodaje domaćeg nameštaja i ostaren kontakt u svrhu produbljivanja dalje saradnje i plasiranja proizvoda na nova tržišta. Sve veće interesovanje za drvno-prerađivačku industriju ukazalo je na njen potencijal da se u budućnosti odlučnije okrene izvozu, da srpski nameštaj postane srpski brend, prepoznatljiv po dizajnu i kvalitetu kako bi se izvozio kompletan proizvod.
Domaće kompanije prikazale su želju i snagu da se prilagode tržištu i konkurentno učestvuju u evropskim i svetskim privrednim tokovima.
Potvrdu novom konceptu sajma dao je povratak velikih svetskih kompanija kao izlagača na Sajmu nameštaja ali i priključivanje renomiranih svetskih brendova, izuzetnih i velikih design oriented kompanija među kojima su poznate italijanske kompanije Alivar i Segis.
Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić otvorio je ovogodišnji sajam rečima da je “plan da beogradski Sajam nameštaja postane treći najveći sajam te vrste u Evropi – posle Kelna i Milana, ambiciozan, ali ako nastavimo da beležimo dobre rezultate i suficit u razmeni sa svetom, ako održimo vitalnost ove industrije i ovog dela privrede – u tome ćemo i uspeti”.
Najznačajnija novina na ovogodišnjem sajmu su „Design Talks”, razgovori sa dizajnerima i arhitektama, koji su se odvijati tokom tri dana sajma. U prijatnoj sajamskoj atmosferi razmenjivala su se profesionalna iskustva i ideje bitnih aktera u industriji nameštaja. Učesnici, dizajneri i arhitekte uspešni u evropskim i svetskim okvirima koji intenzivno učestvuju u kreiranju industrije nameštaja, na sajmu su govorili o sistemima po kojima industrija funkcioniše, o trendovima i tržistu i mogućnostima da originalno dizajnirani i kvalitetno izrađeni domaći proizvodi pronađu svoje mesto na svetskom tržištu.
Tokom sajma održana je Investiciona konferencija o industriji nameštaja u Srbiji „Serbian Furniture Industry Conference” u organizaciji Beogradskog sajma i Razvojne agencija Srbije. Na ovom stručnom skupu predstavljeni su potencijali srpske industrije nameštaja, mogućnosti za ulaganje, kao i iskustva dosadašnjih investitora – domaćih privrednika i međunarodnih institucija na različitim projektima u ovoj industriji.
U okviru stručnog pratećeg programa održana je konferencija od strane članica Nemačko-srpske privredne komore na kojoj je zaključeno da je drvo značajan proizvod srpske privrede i da predstavlja veliki potencijal domaće ekonomije, a najavljena je I nova nacionalna strategija razvoja drvne industrije Srbije.
Mladi dizajneri su se svežim idejama i rešenjima za opremanje enterijera predstavli na „Izložbi mladih dizajnera”, posebnom segmentu sajma koji stavlja akcenat na promovisanje mladih autora i predstavlja svojevrsni presek stanja u savremenom dizajnu.
Bacanje svetla na nove ljude i nove ideje u kontekstu podizanja statusa dizajna i njegove popularizacije, predstavlja neophodan korak u procesu direktnog umrežavanja svih aktera koji učestvuju u stvaranju vrednog proizvoda i relevantnog tržišta.
Nagradu Zlatni ključ, najinovativnijim i najuspešnijim izlagačima na 54. Beogradskom sajmu nameštaja, dodelio je internacionalni žiri. Okupljanje tima internacionalnih eksperata koji odlučuje o nagradi predstavlja težnju da se celokupni sajam sagleda iz međunarodne perspective.
Sajam nameštaja 2016 pokazao je da je važan partner u ovom segmentu privrede, kada uz povoljnu klimu i interesovanje inostranih tržišta za ono što Srbija ima da ponudi, domaća industrija nameštaja uz drvnu industriju ima tendenciju da zauzme mesto koje zaslužuje.