top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


7BR         TL1      
Q      R      T   4FN
LJY   XM6     M      
  A    6      J   4Y3
OKG           N      
Pretraga  
Novosti

Završen 10. kongres pilanara JIE

03.10.2019.

10. kongres pilanara 2019

Održan 10. po redu Kongres pilanara JIE u Slavonskom Brodu 25. i 26. septembra. I ove je godine, okupivši preko 200 domaćih i međunarodnih stručnjaka, ovaj skup obilovao je aktualnim temama važnim za sve predstavnike šumarske i drvoprerađivačke industrije u zemljama JIE.

Glavne teme su bile preteće bolesti u šumama te najava nadolazeće recesije u Evropi, kao i njene posledice na sektor prerade drveta. Usporavanje nemačke privrede je velika pretnja za hrvatsku privredu, a koliko će snažna biti najavljena kriza, kakvi će biti poremećaji na tržištu, koga će najteže pogoditi i kad se može očekivati u punom izdanju, zasad je još uvek teško prognozirati iako deo prezentovanih statistika već potvrđuje kako se u 2018. dogodilo ozbiljno usporavanje.

Glavni zaključak ovog događaja može se sažeti u preporuku kako se privrednici mogu držati zajedno, koordinirati i zajednički kreirati tržišne strategije, budući da je trgovina drvetom veoma globalizovana i pod velikim je uticajem aktualnog američko-kineskog trgovinskog rata.

10, kongres pilanara JIE, 2019

Osim o aktualnim temama tržišne recesije i zdravstvenog stanja šuma, raspravljalo se i o pronalasku dodatnih količina sirovine, korištenju pilanskog ostatka i biomasi, povlačenju sredstava iz evropskih fondova, kao i o nužnom napretku sektora uz pomoć inovacija i novih tehnologija. Tehnološki fokus je bio na tehnologijama sušenja drveta, kao i na tehnikama održavanja pilanskih postrojenja i oštrenja alata.

Šire informacije, možete pročitati ovde.

10. kongres pilanara 2019