top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


G8I         U6I      
3      T      T   77H
FMG   ION     9      
1 T    F      F   GT9
7C2           Y      
Pretraga  
Novosti

YOUNG BALKAN DESIGNERS 2022

13.12.2021.

Young Balkan Designers 22

REGIONALNI KONKURS ZA MLADE BALKANSKE DIZAJNERE

“YOUNG BALKAN DESIGNERS 2022: Life Hacks for Health and Wellbeing”

Organizacija MIKSER sa ponosom najavljuje novo izdanje regionalnog konkursa Young Balkan Designers 2022 i poziva mlade dizajnere regiona i druge kreativce do 35 godina starosti, da od 8. decembra 2021. do 20. januara 2022. prijave svoja rešenja kao odgovor na ovogodišnju temu Life Hacks”.

Poziv važi za pojedince i timove iz sledećih zemalja: Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Grčka, Mađarska, Makedonija, Crna Gora, Rumunija, Slovenija, Srbija i Turska. Svaki učesnik može da prijavi više projekata popunjavanjem nove elektronske prijave.

Konkursom se traga za domišljatim i duhovitim dizajnerskim rešenjima, projektima, predmetima, konceptima, uslugama, scenarijima i izumima koji doprinose zdravom i održivom načinu života i blagostanju korisnika, i pokreću razgovor o alternativnim “dizajnerskim prečicama” (hakovima) ka  kvalitetnijem svakodnevnom životu: kod kuće, u školi ili na poslu, u javnosti, u našim intimnim i zajedničkim prostorima, urbanim i ruralnim sredinama, u našem fizičkom i digitalnom okruženju.

Ohrabrujemo mlade stvaraoce da razmišljaju van ograničenja masovne, industrijske proizvodnje i otvore put ka samoodrživim, jednostavnim i pristupačnim personalizovanim rešenjima koja pospešuju inkluzivnost i jednakost pružanjem izbora i fleksibilnosti za potrebe različitih korisnika i inspirišu članove porodica, timova i  zajednica da razviju i održe zdrav životni stil, udružuju se i međusobno pomažu.

Dizajneri mogu dostaviti inovativna rešenja za nameštaj, osvetljenje, elemente enterijera, predmete za svakodnevnu upotrebu, inovacije urbanog baštovanstva, didaktičke igračke i alate, aksesoare, kancelarijski materijal, školsku opremu, kućni pribor, tekstil, zaštitnu opremu, modnu odeću, inovativne i ekološke materijale i postupke; urbane servise, dizajnerske usluge; digitalna rešenja za unapređivanje svakodnevnog života; inovativni dizajn i scenarije proizvodnje koji nude ekonomski i socijalno održiva rešenja za lokalne probleme, kako u urbanim, tako i u ruralnim sredinama.

Predloženi projekti ne bi trebalo nužno da imaju ambiciju da „ostave trag“, već da pokušaju da redukuju karbonski otisak, uključe promišljanja o principima kružne ekonomije, primene lokalne veštine i resurse, i uključe lokalne aktere u rešavanje problema i proizvodnju, stvarajući pozitivan ekološki, ekonomski, kulturni i društveni uticaj.

Internacionalni žiri koji će ocenjivati inovativnost i primenjivost dizajnerskih rešenja pristiglih na konkurs čine: Marcus Fairs, osnivač i glavni urednik jednog od najrelevantnijih svetskih dizajnerskih portala Dezeen.com iz Velike Britanije,  alumnisti platforme Young Balkan Designers, sada ostvareni mladi autori: Ana Kraš, višestruko talentovana umetnica i dizajnerka iz Srbije koja radi i živi u SAD, Vasso AsfiLoukas Angelou, dizajnerski tandem StudioLav iz Grčke koji uspešno gradi karijeru u Velikoj Britaniji, Jovana Zhang Bogdanovic, suosnivačica nagrađivanog dizajnerskog kolektiva Pinwu u Kini koji spaja tradicionalne zanate sa savremenim eksperimentalnim dizajnom, Denis Leo Hegic, dizajner i kustos Berlinske neformalne umetničke scene, osnivač kreativnog studija Supermarket Lab i umetničke manifestacije Unblock Art Fair u Nemačkoj, kao i virtuelnog muzeja Museum of Now.  

Izabrane pobednike takmičenja Young Balkan Designers 2022 očekuje nagrada u vidu učešća na međunarodnoj smotri talenata “Salone Satellite” na  najistaknutijem svetskom dizajnerskom događaju - Međunarodnom sajmu nameštaja u Milanu 2022, koji se posle dve godine odlaganja zbog pandemije održava od 5. do 10. aprila 2022. Posle svetske premijere nagrađeni radovi biće predstavljeni domaćoj i regionalnoj publici u Beogradu početkom oktobra 2022.godine, na Mikser festivalu, jednom od najznačajnijih regionalnih festivala kreativnosti i društvenih inovacija.                 

Konkurs: https://ybd.mikser.rs/

Formular za prijave: https://ybd.mikser.rs/form/

Kontakt: ybd@mikser.rs


Young Balkan Designers (YBD) je regionalna platforma za talente osnovana 2011.  sa ciljem da identifikuje, promoviše i razvija kreativne potencijale Balkana u oblasti dizajna. Inicijativa je, takođe, usmerena na objedinjavanje regionalne dizajnerske scene, približavanje međunarodnoj publici, jačanje njenog potencijala pružanjem dodatne edukacije i prakse, dok istovremeno doprinosi obnavljanju multikulturalne saradnje na Balkanu.