top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


5JA         XCD      
Y      M      R   3NR
J81   3JL     6      
  9    O      F   CFX
RHP           7      
Pretraga  
Novosti

Veliki požar u preduzeću MEGA DRVO iz Bijeljine

12.04.2023.

Požar koji se izbio u nedelju, 09. aprila 2023. u ranim jutarnjim časovima vatrogasci su stavili pod kontrolu. U požaru su izgorele četiri hale bijeljinskog preduzeća MEGA DRVO i pričinjena je velika materijalna šteta, rekao je starešina bijeljinske Vatrogasne teritorijalne jedinice Mile Spasojević.

Spasojević je rekao da su u požaru koji je buknuo u 6.15 časova izgorele hale sa gotovim proizvodima, poluproizvodima i mašinama.


Foto: V. Mitrić

On je dodao da su bijeljinski vatrogasci gasili požar svim raspoloživim sredstvima i ljudstvom, u pomoć su im pritekle i kolege iz Lopara i Ugljevika, a angažovane su i cisterne preduzeća „Bijeljina-put”. Spasojević je dodao da je najvažnije da u požaru nema povređenih.

Vlasnik bijeljinskog preduzeća MEGA DRVO, Svetozar Ostojić, rekao je da je šteta nastala od požara u pogonima tog preduzeća, prema prvim procenama, veća od 15 miliona KM (7,5 miliona evra). Kaže da je sada najvažnije sačuvati radnike do obnove proizvodnje.

U požaru je izgorela kompletna proizvodnja nameštaja, tehnička priprema, proizvodnja masivnih ploča i jedna sušara, te da šteta, prema prvim procenama prevazilazi 15 miliona KM, kaže gospodin Ostojić. Preostalih još 20 sušara i magacin nisu zahvaćeni požarom.

„Do požara je došlo kada sam najviše strahovao, vikendom, kad nema puno ljudi, oko 6.00 časova u jednom pogonu, pa se proširio na drugi, treći i četvrti", dodao je Ostojić.

On je pojasnio da je to oko 15.000 do 20.000 metara kvadratnih površine objekata u kojima su se nalazile mašine čije cene dostižu i milionske cifre. Prema njegovim rečima, ovo preduzeće ima svu hidrantsku mrežu, sistem od stotinjak mlaznica, ali je problem bila noćna smena i što nema ljudstva.

Ostojić se zahvalio vatrogascima iz Bijeljine, Ugljevika, Lopara, Janje koji su došli da gase požar.

U ovakvim situacijama u drvnoj industriji ključno je prvih pet-deset minuta, a posle, kada vatra osvoji, već je kasno. Drvo je kao barut, sve je suvo", pojasnio je Ostojić.

Ostojić je rekao da su ga već zvali i ponudili pomoć predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, te predstavnici bijeljinske gradske uprave. Dodik je izrazio žaljenje i rekao da će Republika Srpska  pomoći koliko je u njenoj moći", rekao je Ostojić.

On je naveo da je načelnik opštine Lopare Rado Savić lično došao sa saradnicima, kao i načelnik Policijske uprave Bijeljina Stjepan Terzić, a tu su i ekipe policije, inspektori, vatrogasci i druge službe.

Ostojić kaže da je preduzeće MEGA DRVO odavno osigurano i da je osiguranje svake godine obnavljano. Bila je ista cifra, tako da sada po ovim novim cenama ne možemo ni pola opreme nabaviti za taj novac, ako sve bude u redu sa predmetima i praksom osiguranja", istakao je Ostojić, posebno potencirajući da je sada najveće pitanje kako sačuvati 350 zaposlenih.

„Nama treba nekoliko meseci da bismo ovo očistili, popravili i obnovili. Sada se oprema zbog ukrajinske krize čeka šest do 12 meseci. Zamajac koji smo imali 30 godina sada je odjednom presečen", rekao je Ostojić, jer očekuje da će svi dobavljači ovog preduzeća sada preusmeriti svoje proizvode na druge strane i da je pitanje kako će ih vratiti za nekoliko meseci. Isto je problem i sa kupcima na zapadu koji su prinuđeni da se snađu i pitanje je da li će nam se opet vratiti, ukazao je Svetozar Ostojić.

Takođe je naveo da je najvažnije kako u narednih šest do osam meseci, ili koliko bude potrebno, obezbediti minimalac radnicima, što je oko 350.000 KM mesečno, da bi ih sačuvali. „Ako njih u današnjoj situaciji raspustimo, teško ih je ponovo okupiti, ljudi moraju imati hleb, osnovno za život. Trudićemo se, videćemo šta ćemo i kako ćemo, napravićemo planNajvažnije je sačuvati ljude koje smo sticali preko 20 godina. Svi su obučeni za ove poslove. U današnje vreme kada nema nikakvih, maltene, slobodnih radnika ja ove ljude moram sačuvati kako znam i umem", dodao je gospodin Ostojić.

Proizvodne hale preduzeća MEGA DRVO nalaze se u industrijskoj zoni Ljeljenča. Delatnost preduzeća je proizvodnja nameštaja od punog drveta, a ova firma je jedan od najvećih izvoznika u Semberiji i među vodećim u drvnoj industriji Republike Srpske.