top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


137         8CP      
2 1    S    S     MPI
Q P   FKH   9F8      
F H    6    W 6   JT8
PEA         NMC      
Pretraga  
Novosti

U Opatiji održana 21. Drvno-tehnološka konferencija

01.07.2024.

Ovogodišnja 21. DTK održana je u Opatiji 03. i 04. juna u okruženju smanjenja tržišne napetosti koja je obeležila drugu polovinu prošle godine, a mnogobrojne tržišne teškoće bile su uzrokovane zastojima na nemačkom građevinskom tržištu. 

Konferencija u Opatiji se kroz proteklih 20 godina etablirala kao središnje mesto razmene sektorskih ideja u ovom delu Evrope i ona tradicionalno nudi upoznavanje s najaktuelnijim tržišnim trendovima i pokazateljima. Teme su ovoga puta bile prilagođene situaciji na tržištu, a još uvek složene prilike nameću potrebu za analizom aktuelnih kretanja i trendova. Na ovom središnjem sektorskom skupu u Hrvatskoj mogle su se ovoga puta čuti i najave nekih optimističnijih tonova, iako još uvek neki podsektori beleže pad u obimu poslova na nekim tržištima u rasponu od 20-30%.

Skup je održan pod pokroviteljstvom Vlade RH i Ministarstva poljoprivrede. Stoga je državni sekretar Mladen Pavić, izaslanik pokrovitelja predsednika Vlade Andreja Plenkovića najavio kontinuitet u potporama Vlade RH ovom sektoru, bilo kroz programe iz EU ili iz nacionalnih izvora.

Marijana Petir, predsednica Odbora za poljoprivredu i izaslanica predsednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića je otvarajući konferenciju istakla kako su šume u RH najveći ponor ugljenika te kako i dalje treba istrajati na postizanju onih izuzetaka u Briselu koji će dodatno afirmisati prednosti ovog sektora, kao što je to već izvršeno u Evropskom parlamentu tokom implementacije regulative o korišćenju zemljišta LULUCF. Ponosni smo na najnoviji podatak FSC-a, vodećeg svetskog sertifikacijskog tela kako je RH vodeća u svetu po udelu sertifikovanih šuma, istakla je Petir.

Kao ključno sektorsko pitanje se nametnulo rešavanje izazova povezanih s klimatskim promenama, ali i moguća refleksija novih politika na nivou EU i RH na šumarski sektor. EU teme su vrlo detaljno analizirane na konferenciji, predstavljena je inicijativa sektorskih udruženja drvne industrije iz Poljske, Mađarske, Češke, Slovačke, Austrije, Slovenije i Hrvatske koja su sprovela zajedničku akciju prema lokalnim vladama, kao i prema telima u Briselu kako bi se odložila primena EUDR uredbe koja se fokusira na proizvode od drveta koji nisu doprineli krčenju šuma, odnosno degradaciji šuma u Evropi i na globalnom nivou. 
Praćenje nadzora nad stanjem šuma predstavlja značajan korak napred EU-a prema zaštiti svojih šuma od štetnih činioca klimatskih promena. Partner konferencije - Hrvatska komora inženjera šumarstva i drvne tehnologije smatra kako i Hrvatska treba nastaviti sa aktivnim podsticajem stvaranja otpornijih i raznovrsnijih šuma, kako bi se zaštitili ovi neprocenjivi ekosistemi za buduće generacije. Postizanje ovog cilja zahtevaće usklađene napore, snažne strategije i kontinuirani dijalog među svim činiocima, kako bi se odgovorilo na klimatske izazove i iskoristile brojne prilike za afirmaciju na šumi baziranih sektora.
Konferencija je bila dobra prilika za predstavljanje novih tehnologija. Dobavljači su pristigli iz Austrije, Italije i iz Nemačke. Iz Danske su na konferenciju došle zanimljive i inovativne informacije o sertifikovanom i pouzdanom fotooptičkom merenju trupaca u šumi i pilanama, od strane kompanije DRALLE koja je pionir, tržišni lider i inovator u području kalibrabilnih foto-optičkih merenja uz 3D tehnologiju za logističke procese drvne industrije i šumarstva, a koje su podržane IT-om. Ukratko, ručna merenja, ručna upisivanja i prepisivanja u sektoru će uskoro postati prošlost. 

Na konferenciji su takođe učestvovali i vodeće proizvodne kompanije, uključujući i Bjelin Group sa sedištem u Švedskoj i sa nekoliko važnih fabrika u Hrvatskoj. CEO grupacije - Robert Žulj je govorio o planovima ove velike globalne grupacije koja deluje na glavnim svetskim tržištima i u Ogulinu gradi najveću svetsku fabriku podova. Uprkos spomenutim izazovima u Evropi, predstavnici parketne industrije, ali i građevinskog sektora predviđaju stabilizaciju trendova na tržištu tokom 2024. godine.

Fakultet šumarstva i drvne tehnologije Univerziteta u Zagrebu je višegodišnji partner konferencije, a ove godine bio je zastupljen vodećim stručnjacima, dekanom prof.dr.sc. Josipom Margaletićem, kao i prodekanima i nizom profesora, asistenata i studenata.

Tokom intenzivne rasprave na konferenciji usvojeni su sledeći zaključci:
    1. EU nema zajedničku šumarsku politiku, nego svaka zemlja određuje svoje prioritete na osnovu EU šumarske strategije. EU Zakon o nadzoru šuma je dobio opštu potporu učesnika, ali neki sektorski učesnici izražavaju zabrinutost zbog njegove percipirane nedorečenosti i pozivaju na snažnije mere za osiguranje otpornosti šuma. Zagovara se uključivanje dodatnih pokazatelja za sveobuhvatno praćenje evolucije šuma i za uspostavu jedinstvenog okvira za praćenje stanja šuma u državama članicama.
    2. EU je glavni promotor zelenih politika na evropskom, ali i na globalnom nivou.
    3. Kreće se - italijansko tržište je posljednja dva meseca optimističnije oko stanja u sektoru, a sajam nameštaja Salone del Mobile 2024 u Milanu je tokom svog održavanja početkom maja ponovno potvrdio izvrsnost italijanskog dizajna i najavio pokretanje mnogobrojnih izvoznih poslova. 
    4. Evropsko tržište parketa doživelo je značajan pad, navodi se saopštenju FEP-a – Evropske federacije proizvođača parketa. Preliminarne procene iz januara ove godine upućuju na veliko smanjenje ukupne potrošnje parketa u poređenju sa prethodnom godinom, odražavajući pre svega smanjeno poverenje potrošača uzrokovanih visokim kamatama i usled velikog smanjenja građevinskih aktivnosti na velikim evropskim tržištima. 
    5. Sektorske kompanije polako izlaze iz krize – učesnici na konferenciji su izrazili optimizam oko uspeha niza izvoznih poslova na unutrašnje tržište EU-a, ali i na prekomorska tržišta. 
    6. Potrebno je povećati uticaj sektora nakon nacionalnih i evropskih izbora na donosioce odluka. Postoje brojne mogućnosti za poboljšanje položaja na šumi baziranih industrija u budućim politika Evropske komisije i Vlade RH.
    7. U sektoru nedostaje veći nivo primene inovacija. Istraživači su pronašli dokaze u Africi kako je drvo u najranijoj prošlosti korišćeno za izgradnju različitih konstrukcijskih struktura i ručnog alata pre gotovo pola miliona godina. Nažalost, danas se ne gradi dovoljno održivo, jer se ne koristi dovoljno drveta u građevinskom sektoru, stoga se apeluje na sistem javne nabave u cilju predviđanja većeg udela proizvoda od drveta.
    8. Neopravdan je pritisak pripadnika zelenih političkih opcija u Evropi na čistu energiju i na korišćenje drveta u energetici, jer se oseća intencija „zelenih akademskih krugova” oko podizanja nivoa energetske efikasnosti, a na štetu zelene energije iz drveta.
    9. Treba  unaprediti obrazovni sistem, kroz insistiranje na praktičnoj nastavi u srednjim školama, ali i na fakultetima, kako bi se dobila i osposobila kvalitetna radna snaga, koje trenutno hronično nedostaje, prvenstveno zbog iseljavanja mladih prema zapadnim zemljama EU-a. 
    10. Regiju jugoistočne Evrope treba brendirati kao mesto proizvodnje vrhunskih proizvoda više dodate vrednosti na šumi baziranih industrija. JIE postaje prepoznatljivo mesto i sinonim šumarstva u Evropi, a potrebno je pripremiti više projekata u sklopu EU programa, uključujući i program HORIZON usmerenih na poboljšanje strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u području digitalnih tehnologija u cilju povećanja nivoa sektorskog znanja i ključnih kompetencija iz područja drvne tehnologije i šumarstva.

Spomenimo još da su iz Srbije na DTK u Opatiji učestvovali predstavnici JP Srbijašume, JP Vojvodinašume, ENTERIJER JANKOVIĆ i već tradicionalno niški NIGOS.