top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


4           YYB      
T R    K    A     JE2
YUG   SF3   HF5      
  C    M    D F   JJP
  F         1XN      
Pretraga  
Novosti

Studenti Šumarskog fakulteta na INTERFOB-u

21.12.2022.

U oktobru 2022. godine, osmoro studenata Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, sa odseka Tehnologije drveta,  su učestvovali na skupu studenata prerade drveta i šumarstva pod nazivom „INTERFOB“. Naziv skupa je nastao kao akronim francuskih reči INTERnationale FOrmation du Bois (međunarodna šumska sastojina). Osnovna ideja skupa je povezivanje studenata, stručnjaka i preduzetnika iz oblasti prerade drveta. Sama organizacija je nastala 1988. godine u Francuskoj, gde su učestvovala samo tri francuska univerziteta. Već od naredne godine skup se omasovio i održavao uvek u drugoj državi. 
U oktobru je održan u Nemačkoj na jezeru Hinter-See, nedaleko od Rozenhajma. Studenti sa odseka Tehnologije drveta iz Beograda su bili jedini predstavnici nekog univerziteta sa područja Balkana. Učešće je bilo realizovano uz pomoć donacija firmi iz oblasti drvne industrije kao što su: TARWINN (Valasaha group), DIS, PNIOLES, MicroTri, ZoMont i JAF.


Studenti u obeležjima sponzora, na jezeru “Hinter - See”

Ovaj skup je prvenstveno otvorio vrata za buduću saradnju i podršku preduzetnika Šumarskom fakultetu i njegovim studentima, a neposredno omogućio i širenje mreže poznanstava i razmene iskustva sa drugim studentima, preduzetnicima i inostranim preduzećima. Najbolji primer ovoga je bila poseta firmi „EGGER“ u St. Johannu u Austriji, koja je direktni proizvođač i snabdevač ploča iverica za naš region, ali i poseta jednom od lidera u pilanskoj preradi Zapadne Evrope, firmi Pfeifer. Znanje i kontakti koji su ostvareni prilikom posete ovom preduzeću će biti od krucijalnog značaja za dalji razvoj studenata koji se budu orijentisali na ovaj deo drvne industrije.   

Studenti koji su ovoga puta imali privilegiju da predstavljaju svoj fakultet su to uradili maksimalno profesionalno i predano, i po znanju i po ponašanju. Aktivno su učestvovali u nekoliko radionica, a tokom poseta preduzećima su pokazali izuzetnu svestranost i znanje iz raznih delova tehnologije drveta, pa je našim studentima predloženo da preuzmu organizaciju ovog skupa 2024. godini. Predlog je prihvaćen, a u organizaciji će svakako veliki doprinos dati Šumarski fakultet. Ove godine INTERFOB će biti održan u Poljskoj. Ovaj i slični događaji su od primarnog značaja za kompletan razvoj jednog modernog inženjera od kojeg se očekuje da pored znanja iz struke ima  i razumevanja za odnose sa ljudima raznih profila i nacionalnosti. Zato je za razvoj struke i međuljudskih odnosa uopšte, od velikog značaja da ovakvi i slični skupovi, budu podržani od strane privrede, ali i države.

  
Autor: Nikola Vulović, student