top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


PYI         3N4      
J C    B    U P   CNA
JFF   85G   8BW      
  T    M    Y D   C1X
BQQ         YSO      
Pretraga  
Novosti

Solarni paneli su danas pet puta jeftiniji nego pre desetak godina

09.08.2021.

Solarni paneli - Kako možete postati uspešan i kupac i proizvođač električne energije i smanjiti račun za struju

Prosečna mesečna potrošnja struje srpskog domaćinstva je 450 kilovat sati. Stručnjaci su izračunali – na njihov krov treba staviti solarne panele od četiri kilovata. Ta investicija iznosila bi oko 4.000 evra, a isplatila bi se u jednoj deceniji.
- Otplata bi se u stvari manifestovala u tome što bi se plaćao znatno manji račun za električnu energiju, jer vi ne biste povlačili energiju iz mreže. Plaćali biste samo režijske troškove to je 700 ili 800 dinara mesečno - navodi Aleksandar Car iz Instituta „Mihajlo Pupin”.
Time bi domaćinstva postala aktivna na tržištu struje – ako ne potroše sve što proizvedu tokom jednog meseca, višak kilovata mogu skladištiti kod EPS-a i time obezbediti neku vrstu zagarantovane pretplate.
- Na svakoj kući, na svakoj stambenoj zgradi hoćemo da vidimo solarne panele i ovaj zakon to zaista omogućava da potrošači u stvari budu i proizvođači. Da koristite jedan deo energije koja je čista zelena energija, da kada niste tu ili kada solarni paneli proizvode više nego što vi koristite, taj višak energije će odlaziti u mrežu - objašnjava Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike.
- Nakon izvesnog vremena noću ili zimskom periodu, vi taj višak povučete nazad iz mreže i trošite. Tako da se radi neko akumuliranje energije koju ste vi proizveli u električnu mrežu koja je svima dostupna - dodaje Car.
Pored solarnih panela za proizvodnju struje, stručnjaci preporučuju građanima da na svoje krovove instaliraju i solarne kolektore, jer su najjeftinija rešenja za grejanje vode.
- Mogu da se koriste za pripremu sanitarne tople vode tokom cele godine. Njihova upotreba je krajnje jednostavna na individualnom stanovanju, bilo kod izgradnje novih zgrada bilo kod rekonstrukcije postojećih objekata. To što jednostavno sprovedete instalaciju do tog jednog ili dva kupatila u individualnoj porodičnoj kući -  ističe Milica Jovanović Popović, profesorka arhitekture.
Solarni paneli i instalacija danas su pet puta jeftiniji nego pre nekoliko godina. A računice pokazuju da bi Srbija energijom iz sunca mogla da pokrije više od 10 posto proizvodnje struje iz termoelektrana.

Tekst je objavljen u časopisu DRVOtehnika, broj 71, jul 2021.