top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


IC4         59N      
O X    S    X 7   973
1H6   E94   A I      
  T    A    N O   FTF
I4K         6S6      
Pretraga  
Novosti

Razgovor s povodom - JAF Srbija

16.10.2023.

Spoj tradicije i kvaliteta predstavlja sinonim za kompaniju JAF iz Austrije koja već 75 godina uspešno drži vodeće mesto širom centralne i istočne Evrope 
u trgovini pločastim materijalima i proizvodima od drveta. 

Drvo je naš svet – to je parola koju zaposleni u kompaniji JAF neguju dugi niz godina. Biti deo te priče i predano raditi na daljem razvoju kompanije JAF u Srbiji, 
uz sve izazove koji se nižu u poslednjih par godina, komentariše generalna direktorka JAF Srbija, gospođa Melanija Pavlović. 

Otvaranje distributivnog centra u Nišu, u godini jubileja, je nastavak ekspanzije kompanije JAF na tržištu Srbije, kaže naša sagovornica.

Na početku razgovora generalna direktorka uvek na prvo mesto stavlja svoje zaposlene. Pojedinac ne može sam i kvalitetan tim je uvek formula za uspeh. Konstantno ulaganje u edukaciju zaposlenih kroz prezentacije, studijska putovanja, posete stručnim sajmovima omogućavaju da ljudi budu motivisani i da osećaju pripadnost kompaniji.


Melanija Pavlović, generalna direktorka kompanije JAF Srbija

Vodeću poziciju u kompaniji gospođa Melanija Pavlović je preuzela 2019. godine i od tada do danas kompanija je duplirala svoj promet i udeo u tržištu, a 2021. i 2022. godina bile su svakako najuspešnije u dosadašnjem poslovanju na teritoriji Srbije. 

Uz čestitke za godinu jubileja, molim Vas gospođo Pavlović da kažete nešto o nastanku i istorijskom razvoju kompanije JAF.

– Za Grupu JAF 2023. godina je godina jubileja, ali i za JAF u Srbiji. Grupa JAF ove godine obeležava 75 godina poslovanja sa godišnjim obrtom od preko jedne milijarde evra, sa svojim prisustvom u preko 17 zemalja Evrope i sveta i 56 poslovnica. Kompanija je osnovana pre 75 godina kao porodična firma za trgovinu drvetom u malom mestu Štokerau, nadomak Beča. 

U prvoj deceniji poslovanja fokusirani su na otvaranje filijala u svim Austrijskim pokrajinama, što u kratkom periodu rezultira time da JAF postaje sinonim za kvalitet i drvo. Osamdesetih godina prošlog veka usledilo je otvaranje filijala van granica Austrije, te sa poslovanjem počinju filijale u Nemačkoj, Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj, dok se devedesetih godina zahvaljujući dobroj viziji vlasnika kompanija kreće ka Istočnoj Evropi. Usledile su filijale u Rumuniji, Sloveniji i Hrvatskoj.

Na red dolazi Srbija 04. januara 2008. godine kada kompanija otvara filijalu u Novoj Pazovi, gde se i danas nalazi sedište firme. U prvoj godini, sa samo četvoro zaposlenih, firma JAF je pravila prve korake na tržištu Srbije, suočavajući se sa svim izazovima koji počeci nose, uz finansijsku krizu koja je pogodila čitav Svet. Danas u Novoj Pazovi JAF raspolaže sa preko 6.500 m2 skladišnog prostora, uslužno-obradnim centrima za pločaste materijale koji pružaju usluge sečenja po meri, kantovanja i obrade materijala na CNC mašinama. JAF je prepoznatljiv kako u Evropi tako i u Srbiji po svom obradnom centru i pružanju usluga krojenja, spajanja, presovanja furnira. 

Kako bi bio što bliže svojim kupcima, 2019. godine JAF otvara moderan izložbeni salon na Novom Beogradu, gde svoju celokupnu ponudu proizvoda prikazuju u jednom funkcionalnom prostoru, pružajući uvid u konkretnu primenu istih u enterijeru i eksterijeru.

Veliki jubileji i velike brojke su upotpunjene i obeležavanjem 15 godina poslovanja u Srbiji. Razvoj kompanije i njenog poslovanja na tržištu podrazumeva konstantno praćenje trendova i modernizaciju poslovanja. Kupcima je na raspolaganju onlajn platforma koja obuhvata B2B shop (online shop za poslovne kupce), Veneer World (uvid u svet furnira, njihove dekore, dimenzije i raspoloživost) i WEBCUT (uslužni program za sečenje po meri pločastih materijala).

Godinu jubileja obeležavate otvaranjem distributivnog centra u Nišu!

– Da, baš tako. Godinu jubileja upotpunilo je otvaranje druge po redu poslovnice u našoj zemlji i to u Nišu. Moderan objekat od 2.200 m2 magacinskog i poslovnog prostora upotpuniće i savremen izložbeni salon čiji je završetak planiran do kraja godine. Na ovaj način JAF će se približiti svojim kupcima partnerima sa juga Srbije i okolnih zemalja. Otvaranja distributivnog centra u Nišu je samo početak JAF ekspanzije na tržištu Srbije.
Konstantno radimo na proširivanju magacinskih kapaciteta i ulaganju u proizvodne pogone trudeći se da tržištu ponudimo raznovrsne lager kolekcije pločastih materijala od drveta i na bazi drveta. Trudimo se da steknemo poverenje i pridobijemo nove kupce kao i da osnažimo postojeće odnose u cilju uspostavljanja dugoročnih saradnji svih ovih godina – naglašava Melanija Pavlović.

Znamo da društveno odgovorno vođenje preduzeća podrazumeva poštovanje standarda, poslovne etike, zaposlenih, poslovnih partnera… Kakva je praksa u kompaniji JAF sa aspekta društvene odgovornosti i sponzorstva?

– Sve korporacije se trude da kako na globalnom nivou tako i lokalno kontinuirano rade na uspostavljanju dobre prakse, kao što je učešće na sajmovima, sponzorisanje obrazovnih sadržaja na visokoškolskim ustanovama, organizovanje poseta kupaca i zaposlenih, kao i brojne radionice kojima se unapređuju znanja i veštine zaposlenih kao i motivacija za dalji razvoj i napredovanje pojedinaca unutar kompanije. 
Zahvaljujući dugogodišnjoj uspešnoj saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Advantage Austrija, trgovinskim predstavništvom pri ambasadi Austrije, uključili smo se u sistem dualnog obrazovanja u oktobru 2022. godine, kako bismo podržali umrežavanje privrednog sektora i obrazovnog sistema, što podrazumeva direktno uključivanje poslodavca u organizovanje i sprovođenje učenja kroz rad u adekvatnom radnom okruženju.
Kada je reč o donacijama, izuzetno smo ponosni na onu koju smo uputili Arhitektonskom fakultetu, na osnovu molbe profesora i studenata master studija, koji su učestvovali u izradi maketa od drveta, od JAF šperploče povodom obeležavanja 125 godina od rođenja jednog od najpoznatijih arhitekata sa ovih prostora Nikole Dobrovića. 
Izabrana dela čuvenog arhitekte studenti su verno prikazali kroz makete na izložbi koja je održana u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU) u Beogradu.
Takođe smo svesrdno podržali projekte mlade studentske organizacije „BEOAVIA“ sa Mašinskog fakulteta, čiji su osnivači studenti vazduhoplovstva, koji se bave projektovanjem i proizvodnjom bespilotnih letelica i raketa. 
Već tri godine ih podržavamo kroz sponzorstvo, a oni koriste naše materijale – šperploču za izradu modela letelica i na međunarodnim takmičenjima postižu veoma uspešne rezultate.

I na kraju, kako se kompanija JAF Srbija snalazi u ovim kriznim vremenima i treba li ulagati u marketing?

– Od 2020. godine živimo i radimo u veoma zanimljivim godinama punim izazova. Taman smo prebrodili pretešku pandemiju izazvanu korona virusom i stabilizovali život i poslovanje, a onda se desila kriza izazvana ratom u Ukrajini. 
Stanje na tržištu se poremetilo u mnogobrojnim segmentima i trebaće dosta vremena da se situacija vrati u normalne okvire, a i pitanje je kada će to stvarno da se desi i da li nam predstoji još teža kriza. 

Ne možemo stajati u mestu, žaliti se i čekati da kriza prođe. Kriza uvek iziskuje da radite još više i date 110% od sebe u poslu. Samo na taj način možete ići dalje u budućnost bez straha. 

Krizna vremena nas jačaju i otvaraju nove horizonte i nove prilike za saradnju. Osim rada i velike posvećenosti veoma je bitno ulagati u marketing, jer investiranjem u marketing pokazujete tržištu da ste prisutni, da se aktivno borite sa izazovima i vas krizne situacije samo jačaju – kaže na kraju našeg razgovora generalna direktorka kompanije JAF Srbija, Melanija Pavlović.

Tekst objavljen u časopisu DRVOtehnika br 80, oktobar 2023.J. u. A. Frischeis d.o.o.  ·  Industrijska zona "Berbernica" bb, 22330 Nova Pazova