top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


CP1         R        
S O    M    2 G   9SB
6TQ   89A   FGS      
  H    9      K   H37
6LF           1      
Pretraga  
Novosti

Radionica NOVA VREDNOST za mlade dizajnere na Mikser festivalu 2021

12.07.2021.

Dobitnici nagrade za najbolji cirkularni proizvod
Dobitnici nagrade za najbolji cirkularni proizvod

 

 okviru Mikser festivala 2021 koji je ove godine održan od 26. do 28. maja u prirodnom ambijentu kompleksa Zornića kuće, Mikser i Savez izviđača Srbije, uz podršku Šumarskog fakulteta, organizovali su trodnevnu radionicu Ghost Project: NOVA VREDNOST za izradu održivih rešenja za život u prirodi koristeći odbačene sekundarne sirovine. Radionica je imala za cilј da mlade dizajnere podstakne da inovativnim rešenjima reaguju na potrebu za boravkom u prirodi nakon godine velikog usporavanja uzrokovanog globalnom pandemijom, kao i da svoja iskustva pretoče u projekte koji će smanjiti otpad u životnoj sredini dajući mu novu upotrebnu vrednost. 

Organizacioni tim radionice sa članovima žirija
Organizacioni tim radionice sa članovima žirija

Radionica je okupila dvadeset mladih stvaralaca iz regiona, smeštenih u kampu gde su im domaćini bili članovi Saveza izviđača Srbije koji su im kroz zajedničko druženje i uz logorsku vatru prenosili veštine potrebne za kampovanje u prirodi. Pored Prof. Jelene Matić sa Šumarskog fakulteta, njihove projekte su mentorisali i dipl. inž. pejz. arh. Marko Ivošević i mast. diz. Jelena Košarić, a dodatne informacije o ulozi i odgovornosti dizajnera za očuvanje čiste životne sredine prenele su im kroz predavanja Kristina Cvejanov, ekspertkinja za otpad i doc. Madlena Dašić sa Univerziteta Metropoliten. Deo materijala za rad skupljeno je u ekološkoj akciji „Tvoj život su tvoja dela“ koju je predvodio Studentski parlament Šumarskog fakulteta na lokaciji održavanja dizajn kampa, a deo od rashodovanih materijala samog gazdinstva „Zornića kuće“. Tokom radionice osmišlјeno je i realizovano sedam funkcionalnih predmeta koji imaju upotrebnu vrednost za život u prirodi i na čijoj izradi su savladana ograničenja nametnuta upotrebom raspoloživih i već korišćenih materijala, a tri projekta su posebno nagrađena od strane stručnog žirija u sastavu: Ričard van der Laken, dizajner, Maja Lalić, arhitektica i Milica Misirača, menadžerka „Zornića kuće“. Realizacija radionice je pored dragocenog iskustva i druženja, dala doprinos podizanju svesti kod učesnika kampa, a posredno i posetioca festivala o uticaju konzumerizma i otpada na životnu sredinu i ukazala na važnost cirkularnog dizajna za njeno očuvanje. 


Radionica Nova vrednost je deo projekta Ghost Project koji predstavlja međunarodnu platformu za talentovane pojedince u oblasti industrijskog dizajna. Projekat je iniciran 2006. godine, kao mala lokalna izložba, da bi narednih godina prerastao u jednu od najvećih regionalnih smotri talenata iz oblasti dizajna, a zatim i u mesto razmene znanja, veština i ideja među mladim dizajnerima i stvaraocima drugih kreativnih disciplina.

Rad na prototipu
Rad na prototipu

Ekološka akcija „Tvoj život su tvoja dela“
Ekološka akcija „Tvoj život su tvoja dela“ 

Nagradu publike osvojio je srednjoškolski tim u sastavu Janja Limić, Jelena Ilić i Dunja Cvejanov za klupu „Zagrli me“ izrađenu od rashodovanih stolica koje su simbolično spojene upućujući na značaj zagrljaja za ljude.
Nagradu publike osvojio je srednjoškolski tim u sastavu Janja Limić, Jelena Ilić i Dunja Cvejanov za klupu „Zagrli me“ izrađenu od rashodovanih stolica koje su simbolično spojene upućujući na značaj zagrljaja za ljude.

Autorke Milica Đurić, Nađa Ristović i Julija Radosavljević su osvojile nagradu za najbolje izvedeni projekat za rešenje „Zen zona“, prostornog ambijenta osmišljenog za opuštanje i meditaciju.
Autorke Milica Đurić, Nađa Ristović i Julija Radosavljević su osvojile nagradu za najbolje izvedeni projekat za rešenje „Zen zona“, prostornog ambijenta osmišljenog za opuštanje i meditaciju.

Projekat „Adrenalin park za ptice“ autorki Dunje Vasiljević i Natalije Mrdović dobio je nagradu za najbolјu inovaciju, jer se na duhovit način poigrao sa temom važnosti očuvanja biodiverziteta.
Projekat „Adrenalin park za ptice“ autorki Dunje Vasiljević i Natalije Mrdović dobio je nagradu za najbolјu inovaciju, jer se na duhovit način poigrao sa temom važnosti očuvanja biodiverziteta.

U projektu „Višikovac“ autora Srđane Korbe, Poline Dabiže i Nađe Lalović koji je dobio nagradu za najbolјi cirkularni proizvod, na lucidan način je iskorišćena stara daska za peglanje za samo sedište, a rashodovana kolica za noseću konstrukciju ove neobične osmatračnice.
U projektu „Višikovac“ autora Srđane Korbe, Poline Dabiže i Nađe Lalović koji je dobio nagradu za najbolјi cirkularni proizvod, na lucidan način je iskorišćena stara daska za peglanje za samo sedište, a rashodovana kolica za noseću konstrukciju ove neobične osmatračnice.