top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


9MS         KXW      
  1    S    E     S8R
GIN   KXD   NLT      
  Y    U    9 I   WUA
TS1         4GS      
Pretraga  
Novosti

Primer dobre saradnje škole i privrede

08.02.2022.

Investicija u znanje donosi najbolje kamate
Bendžamin Frenklin

Kompanije koje imaju za cilj konstantno poboljšanje uspešnosti u svom radu, moraju se oslanjati na znanje i stručnost što je presudno za buduću konkurentnost privrede. Znanje podrazumeva sticanje i primenu dodatnih veština koje se oslanjaju na najsavremenija naučna dostignuća i tehnologije. Međutim, problem savremenog doba je u tome što stečeno znanje vrlo brzo zastareva i postaje neupotrebljivo. S toga je neophodno da ljudi u kompanijama konstantno stiču nova znanja kroz stručna usavršavanja, kako bi ovladali novim tehnologijama koje se vrlo brzo menjaju. Isto tako, prosvetni radnici treba da budu u koraku sa savremenim privrednim kretanjima i procesima jer oni obrazuju i formiraju nove kadrove za te kompanije. U vremenu u kom živimo, za obrazovanje nije dovoljna samo škola sa svim svojim raspoloživim resursima. Neophodno je da se uključi privreda i kompanije, kroz dualno obrazovanje ili da svoje materijalne i ljudske resurse stave na raspolaganje školama, kako bi se u firmama realizovao bar jedan deo praktične nastave.

Međusobna saradnja škola sa privredom donosi obostranu korist. Škole imaju priliku da u potpunosti ispune svoju misiju i na najbolji mogući način pripreme učenike za posao, a privreda dobija kvalifikovane, dobro obučene radnike kojih je na tržištu rada sve manje. 

Imajući u vidu ovu problematiku i potrebu za obostranom saradnjom u realizaciji nastave, još davno su svoj interes prepoznale  JP Vojvodinašume i  Tehnička škola „Mileva Marić-Ajnštajn” iz Novog Sada te godinama ostvaruju izuzetne rezultate. Učenici koji se školuju za zanimanje šumarskog tehničara, imaju priliku da se upoznaju i obuče na najsavremenijim mašinama, instrumentima, alatima koji se koriste u šumarstvu i načinom njihove primene. Nastavnici naše škole se takođe kroz ovu saradnju stručno usavršavaju, a nova proširena znanja prenose na svoje učenike.

Na nedavno održanoj blok nastavi iz predmeta Dendrometrija, u „učionici na otvorenom“, koja pripada Šumskoj upravi Kovilj, tim inženjera na čelu sa šefom Šumske uprave, prezentovao je najsavremenije merne instrumente i demonstrirao njihov rad. Urađena je i demonstracija snimanja terena bespilotnom letelicom (dron), koja se koristi za monitoring i održivo gazdovanje šumama. Nakon prezentacije, učenici su sa velikim zadovoljstvom, uz pomoć svojih nastavnika, uvežbavali rad sa elektronskom prečnicom i Verteks visinomerom.

Kad god situacija dozvoljava, učenici učestvuju u pošumljavanju, ali i u drugim aktivnostima u JP Vojvodinašume, gde mogu da stiču i prošire svoja znanja jer je ulaganje u znanje najveća investicija u budućnost.

Tekst je objavljen u časopisu DRVOtehnika, broj 73, januar 2022.