top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


X            S       
B F    U    HW    M6G
81W   OYA    J       
  N    S     6    RRT
  9         THL      
Pretraga  
Novosti

Opada interesovanje učenika za dualno obrazovanje

13.04.2021.

Na naše pitanje kakva je trenutna situacija u oblasti dualnog obrazovanja dr Zorica Đoković, direktor Tehničke škole DRVO art, kaže:

– Rekla bih da nije sjajna, mada postoje razlike po školama i regionima... U sektoru drvne industrije, dualni profil je operater za izradu nameštaja koji je, da tako kažem, namenski pravljen da bude dualan. Iako broj privrednika koji pokazuju spremnost da se uključe u dualno obrazovanje raste iz godine u godinu, deluje da interesovanje učenika opada. Ovaj profil se, trenutno, realizuje u osam škola u Srbiji. Broj mesta za upis 2019. godine bio je 199, a upisanih đaka je bilo 123, ne računajući učenike koji se upisuju po afirmativnim merama, dok je 2020. godine, broj odobrenih mesta povećan na 220, ali je broj upisanih učenika pao na samo 90. Dakle, po sistemu dualnog obrazovanja 2019. godine je, od broja planiranih upisano 61,81% učenika, a 2020. godine samo  40,90%. 
– Osim toga, to nisu jedini izazovi sa kojima se sreću akteri dualnog obrazovanja. Razgovarala sam sa kolegama iz pet škola, onima koje najduže školuju ovaj obrazovni profil. Neke od njih imaju samo reči hvale za svoje socijalne partnere i kažu da imaju veoma harmonične odnose i deluju poput jedne velike porodice, kao Tehnička škola iz Užica, koja je prva i uvela ovaj obrazovni profil. Zapravo, većina škola ima izuzetno dobre odnose sa privrednicima, ali i pored toga, postoje brojni problemi koji proizilaze iz samih procedura koje zakon nameće. Dešava se da je broj upisanih učenika manji nego što su privrednici iskazali potrebu, tako da neki od njih ostanu bez učenika. Škola, nažalost, nema uticaja na raspoređivanje učenika. Nakon obavljenog susreta učenika i privrednika, i jedni i drugi iskazuju želje: učenici u koje preduzeće žele da idu, privrednici koje učenike žele da prime. Ukoliko se želje ne poklope, prioritet imaju želje učenika. Tako je predviđeno Zakonom o dualnom obrazovanju, a neki privrednici to ne razumeju i smatraju da su škole odgovorne - objašnjava dr Zorica Đoković.

Objavljeno u časopisu DRVOtehnika, april 2021.