top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


 1          78S      
64     W    U     9WM
 U    ASG   4YO      
 A     X    D Q   C92
SBI         FEX      
Pretraga  
Novosti

Održana 12. drvno-tehnološka konferencija

08.06.2015.

Primene inovacija u drvnoj industriji

U organizaciji časopisa Drvo & Namještaj i Hrvatskog drvnog klastera u Opatiji je 1. i 2. juna ove godine održana 12. drvno-tehnološka konferencija, centralno okupljanje sektora drvne industrije i šumarstva Hrvatske i zemalja regiona, kojoj je prisustvovalo oko 250 učesnika. Već tradicionalno, ovaj skup analizira prilike u drvnoj industriji, poslovne trendove, donosi zaključke i predloge za poboljšanje stanja u preradi drveta i šumarstvu kao i u njihovom međusobnom odnosu u narednom periodu.

Ove godine je glavna tema konferencije bila PRIMENA INOVACIJA U SEKTORU PRERADE DRVETA. Inovacije su, naime, važan deo evropske agende 2020. godine, a dalje jačanje konkurentnosti je preduslov za rast i razvoj sektora i celokupne privrede. Primena takozvanih pametnih specijalizacija postaje dominantna okosnica poslovanja svake firme, pa je zbog toga primena inovacija na svakom nivou poslovanja jedan od osnovnih načina kako osigurati opstanak na zahtevnom evropskom i svetskom tržištu.

Ovogodišnji skup je u potpunosti ispunio očekivanja većine učesnika i nadmašio prethodna izdanja u mnogim aspektima zbog čega posebno treba pohvaliti organizatore ovog skupa, njihov sluh za društvene tokove, kreativnost i trasiranje zaključaka koji su, bez sumnje, u funkciji razvoja ne samo drvne industrije nego kompletne društvene zajednice. Zato je Drvno-tahnološka konferencija zadržala poziciju najznačajnije i najbolje organizovane manifestacije namenjene šumarstvu, preradi drveta i proizvodnji nameštaja u regionu.

Sledeća, 13. drvno-tehnološka konferenciji će, prema najavi organizatora, biti održana 30. i 31. maja 2016. godine, takođe u Opatiji.

Dodeljene nagrada za životno delo i za doprinos razvoju drvnog sektora

Već tradicionalno i ove godine su na 12. drvnotehnološkoj konferenciji u Opatiji dodeljene nagrada za životno delo i nagrada za doprinos razvoju sektora. Nagrade su dodeljenje zaslužnim pojedincima iz područja drvne industrije, šumarstva i medija na osnovu široko postavljenog postupka kandidovanja, rekao je u Marijan Kavran, koji je u ime organizatora uručio priznanja nagrađenima.

Glavna nagrada odnosi se na pojedince koji su svojim radom tokom cele profesionalne karijere zadužili sektor, a ove godine dodeljena je Anti Mijiću iz Novske što zbog uzornih rezultata njegove firme QUERCUS, što zbog kadrovske politike kojom je celu porodicu uspešno integrisao u drvoprerađivački biznis. Priznanje u kategoriji "Doprinos razvoju sektora u protekloj godini" dobio je Franjo Lucić, predsednik Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora budući da je upravo njegovim zalaganjem održana tematska sednica u Saboru i da su pokrenute važne razvojne teme u sektoru. Priznanje za predstavnike medija dodijeljeno je u dve kategorije: ispred nacionalnih medija istaknut je rad novinarke Božice Babić iz Poslovnog dnevnika, dok je u kategoriji strukovnih medija u regionu JIE priznanje dobio Dragojlo Blagojević urednik časopisa DRVOtehnika iz Beograda.

- Iskreno sam iznenađen i obradovan. Već 10 godina redovno dolazim na DTK u Opatiju gde sam upoznao veliki broj izuzetnih ljudi sa kojima uspešno sarađujem. U branši sam već četvrt veka, a za to vreme sam koncipirao i uređivao dva časopisa. Prvo je to bila Revija ŠUME koju sam uređivao nešto više od 12 godina, a već skoro 13 godina u porodičnoj firmi sam glavni i odgovorni urednik časopisa DRVOtehnika. Naš osnovni cilj je da privrednike u branši povežemo radi međusobne saradnje i da struku kao i proizvodne programe firmi javnosti prezentujemo na popularan način... Radujem se i našem narednom susretu. Svima vama, a posebno organizatoru ovog važnog i uvek uspešnog skupa, iskreno se zahvaljujem. Želim vam dobro zdravlje i uspešno poslovanje - rekao je Blagojević primajući nagradu za doprinos razvoju drvnog sektora.