top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


O           RHR      
A 7    J    N T   SN1
XI3   NT2   C 7      
  L    K    E H   HAL
  2         G1L      
Pretraga  
Novosti

Održan 6. kongres pilanara Jugoistočne Evrope

04.11.2015.

Šesti put za redom u Slavonskom Brodu se 28.10.2015. godine okupilo oko 200 predstavnika pilanske industrije i šumarstva, zatim trgovaca drvetom i dobavljača tehnologije iz Hrvatske i regiona, kao i predstavnici državne uprave, lokalne samouprave, sindikata i medija.

 

Već tradicionalno na Kongresu pilanara je obrađeno niz tehnoloških inovacija i tržišnih tema, kao i teme iz oblasti zaštite okoline. Program ruralnog razvoja, kretanje cena rezane građe na tržištu, zadržavanje izvoznog suficita, nastavak pozitivnih trendova u rastu izvoza, zelena radna mesta, samo su neke od aktualnih tema kojima su se bavili učesnici ovog tradicionalnog skupa privrednika.

 

 

Prošle godine pilanari su izneli vrlo loše ocene o stanju u sektoru, posebno sa stanovišta snabdevanja sirovinom malih i srednjih pilana, a ta tema nije izostla ni ove godine. Ovogodišnji Kongres pilanara je okupio i vodeće evropske dobavljače pilanskih tehnologija, kao i tehnologija za sušenje drveta i pripremu biomase. Bilo je govora i o transportu, logistici, ali i o sertifikaciji sirovine te o temama vezanim za životnu i radnu sredinu, pre svega o potrebi smanjenja emisije CO2 kao i o temama koje šumarstvo i preradu drveta svrstavaju u red najpoželjnijih evropskih industrija.

Posebno treba pohvaliti organizatore ovog skupa, Hrvatski drvni klaster i časopis Drvo & Namještaj, koji su stručno, sa velikim iskustvom i sluhom za tokove i potrebe branše organizovali 6. kongres pilanara, i na kraju najavili 7. kongres koji će biti održan 9.11.2016. godine takođe u Slavonskom Brodu.