top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


 T          84M      
W5     7      B   KC9
 H    PBI   J8O      
 J     F      N   8KU
GAM         CHD      
Pretraga  
Novosti

Odbranimo reke, glasno NE za MHE

27.01.2019.

Protest protiv izgradnje malih hidroelektrana u Beogradu održan je danas pod nazivom “Ne damo reke”. Protest je premašio domete prestonice, pošto su mu se pridružili i građani iz Pirota, Raške, Bele Crkve, Kraljeva, Knjaževca, Užica, Arilja… Svi protestuju s jednim zahtevom – da Vlada i nadležna ministarstva zaustave izgradnju malih hidroelektrana na planinskim rekama u Srbiji. Organizatori protesta – pokret “Odbranimo reke Stare planine” zahteva da njihova delegacija bude primljena u Vladi, a ujedno pozivaju ministarku građevinarstva Zoranu Mihajlović i ministra energetike Aleksandra Antića da posete mesta u kojima se planira izgradnja MHE, da bi, kako kažu, videli prirodne lepote Srbije koje ne smeju biti uništene. Na protestu su  govorili dekan Šumarskog fakulteta Ratko Ristić, aktivistkinja iz Jošaničke Banje Jelena Drmanac, aktivisti pokreta “Odranimo reke Stare planine” Aleksandar Jovanović, Desimir Stojanov i Aleksandar Panić. Govorila je i meštanka sa Stare planine, prenoseći poruku kako izgleda život u selima i koliko je značajna reka za stanovnike sela.

Protest
Foto Insajder

Dekan Šumarskog fakulteta Ratko Ristić je rekao da je bitno znati “nekoliko činjenica”.

“Zemlje kao što su Indija i Kina su do skoro važile za zemlje koje ne brinu o zaštiti životne sredine, a nedavno su uvele moratorijum na izgradnju malih hidroelektrana. Kina počinje da uklanja stare. U SAD je od 1993. do 2017. godine uklonjeno preko 1200 MHE, s obrazloženjem da proizvode malo energije, a da čine neprihvatljive ekološke štete i ugrožavaju tradicionalan način života lokalnog stanovništva”, naveo je Ristić.

Dodao je da je u Evropi već srušeno 400 MHE.

“Čak i Svetska banka, koja finansira ove projekte, ima neke standard u izgradnji ovih postrojenja – da se ne uništava živi svet u rekama i lokalno stanovništvo, a to je sve ono što se u našoj zemlji dešava”, poručio je Ristić.

Ceo tekst možete pročitati ovde.

Izvor INSAJDER


Foto: Insajder

 


Pročitajte tekst prof.dr Ratka Ristića objavljen u januarskom izdanju časopisa DRVOtehnika.