top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


Q43         716      
  B    7    4 1   YOC
  C   7E3   7TC      
  C    I    H S   7UB
  S         4W1      
Pretraga  
Novosti

NOVOSTI IZ FIRME FABBRICA - ULJE ZA TRETMAN DRVENIH PREDMETA KOJI SU U KONTAKTU SA HRANOM

19.10.2016.

Smatra se da je drveno posuđe najbezbednije za pripremu i serviranje hrane (razne vrste tacni, radne ploče, činije, tanjiri, šolje, špatule ili dasake za sečenje i pripremu). Ova logika razmišljanja je donekle ispravna obzirom da je drvo prirodan materijal. Međutim, sa druge strane često zaboravljamo da se za ovu namenu mogu koristiti samo određene vrste drveta.

Malo je poznato da pojedine vrste drveta – supstrata mogu imati negativan uticaj na zdravlje ljudi, jer sadrže specifična ulja, tanine ili smole koje u kontaktu sa hranom mogu dovesti do promene hemijsko – bioloških karakteristika namirnica.

Uobičajenim higijenskim postupcima (pranjem, čišćenjem i sušenjem) se sokovi i masnoće iz hrane ne mogu potpuno odstraniti iz pora supstrata, već ostaju uskladišteni do sledeće upotrebe. Na ovaj način dolazi do razvoja raznih mikroorganizama i započinje procesa truljenja, što dovodi do sekundarne kontaminacije namirnica koje se obrađuju ili serviraju na “zagađenim” površinama.

Visoki standardi koji se postavljaju u procesu pripreme hrane pre svega u restoranima, hotelima, vrtićima, bolnicama i industriji prehrambenih proizvoda inicirali su potragu za adekvatnim rešenjem koje značajno smanjuje rizik od ovakvih situacija.

Prateći zahteve tržišta za premazima koji će pre svega zadovoljiti potrebe korisnika pomenutih drvenih elemenata, a koji se odnose na jednostavnu i bezbednu primenu, Fabbrica doo je uvrstila u sopstvenu ponudu:

KITCHENWARE OIL
SPECIJALNO ULJE ZA TRETMAN DRVENIH PREDMETA KOJI SU U KONTAKTU SA HRANOM

KITCHENWARE OIL je proizvod koji predstavlja potpuno ekološku smešu odabranih, prirodnih ulja, koja nanošenjem na drvo prodire duboko u njegove pore i stvara barijeru koja sa jedne strane sprečava apsorpciju vode, sokova i masnoće u supstrat, a sa druge strane onemogućava ekstrakciju smolastih, taninskih ili uljastih materija iz drveta.

Nakon nanošenja na drvo i tokom sušenja ova ulja očvršćavaju, a površina ostaje paro-propusna pa drveni predmeti mogu prirodno da se šire i skupljaju u situacijama promene sredine ( kvašenje, sušenje ), bez pojave pukotima ili truljenja.

Kitchenware Oil

NAJVAŽNIJE KARAKTERISTIKE PREMAZA:

  • Ekološki proizvod
  • Jednostavna primena i lako održavanje tretiranih površina
  • Mala potrošnja (20 – 40 g/m2)
  • VOC free
  • Ne zahtevaju primenu profesionalne opreme za nanošenje
  • Praktično pakovanje
  • Premaz poseduje sertifikat da je pogodan za tretman drvenih površina koje su u kontaktu sa hranom

Trajnost površina tretiranih ovim proizvodom zavisi od učestalosti korišćenja, namene, kao i načina pripreme hrane.

Redovno osvežavanje i održavanje je moguće vršiti onoliko često koliko je to potrebno ( preporučuje se period 2 – 4 meseca ). Proces je veoma jednostavan i podrazumeva blago brušenje (u cilju otvaranja površine i uklanjanja naslaga masnoće i prašine) i zatim nanošenje novog sloja istog premaza.

Kod većih drevnih predmeta je moguće vršiti održavanje sanacijom samo onih delova površine koje su najviše izložene upotrebi, a da se nakon sanacije ne vide jasni prelazi između tih i ranije tretiranih površina.

Obzirom da u ovom proizvodu nema nimalo organskih isparljivih jedinjenja, za njegovo nanošenje nije potrebna dodatna zaštitna oprema.

Za sve dodatne informacije Tehnička služba Fabbrica doo Vam stoji na raspolaganju.