top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


L8E         4UK      
  C    Q      F   PXM
Y77   X73   L5T      
  N    4    G     J5K
ICP         QYN      
Pretraga  
Novosti

Naš cilj je biti blizu kupcu

29.04.2020.

Kompanija JAF Frischeis ovoga puta nam predstavlja svoje novo rukovodstvo. Naime, sredinom prethodne godine dobili su pojačanje iz građevinskog sektora. Diplomirani inženjer arhitekture i iskusan menadžer Melanija Pavlović rešila je da podeli svoje dosadašnje iskustvo i proširi ga poslovanjem u drvnom sektoru. Pridruživši se već uigranom timu kompanije, gospođa Pavlović je nastavila da sebi postavlja visoke ciljeve, a to podrazumeva i cilj kompanije JAF, da uz timski rad odgovori na sve zahteve i izazove koje danas nosi poslovanje na tržištu Srbije. Svoje prve korake u novoj kompaniji, utiske i planove za budućnost podelila je sa nama, a mi verujemo da će ocene i stavovi gospođe Pavlović interesovati naše čitaoce.

Nakon devet meseci provedenih u kompaniji JAF, kako biste rezimirali dosadašnju situaciju? U međuvremenu ste preuzeli rukovodeću funkciju i započeli neke nove projekte. Možete li nam nešto više reći o tome?

– Kompanija JAF je prisutna na našem tržištu od 2008. godine i generalno možemo reći da smo zadovoljni i da beležimo rast u poslovanju. Dolazim iz industrije građevinskih materijala tako da je ovo logičan sled u mojoj karijeri. Izuzetno sam zadovoljna timom, jer smatram, i to uvek naglašavam, da ljudi čine posao i da čovek ne može sam. Ako nemate dobar tim i kvalitetne saradnike onda i poslovanje trpi. Što se tiče novih projekata ja sam ambiciozna i uvek razmišljam više koraka unapred. Ciljevi su visoki i zahtevni, ali naravno ostaću pomalo tajanstvena, te neću otkrivati sve karte na početku.

Godina iza Vas je bila izuzetno uspešna, a otvaranje Showrooma u Beogradu je bila kruna tih dešavanja. Kakva su Vam očekivanja sada kada ste se približili centru dešavanja i da li planirate otvaranja i u ostalim gradovima u Srbiji?

– Novi Beograd je centar dešavanja za mnoge internacionalne kompanije, a i pored toga mnogobrojna gradilišta su na Novom Beogradu tako da je logičan sled bio i naše pozicioniranje u jednom od modernih poslovnih centara GTC – Green Heart u Bulevaru Milutina Milankovića. Centrala naše firme je u industrijskoj zoni u Novoj Pazovi, a naš cilj je biti blizu partnera i kupaca, a samim tim i otvaranje Showrooma u Beogradu naš je iskorak u poslovanju i približavanje našim partnerima u cilju sklapanja i održavanja dugoročne saradnje. Showroom su projektovali i uredili tim mladih arhitekata, kojima je tom prilikom data mogućnost da iskažu svu širinu naše palete proizvoda, tako da se u našem izložbenom prostoru mogu videti svi uzorci i katalozi našeg prodajnog programa – kaže direktorka Melanija Pavlović.
Grupa JAF na Balkan i Srbiju gleda kao na izuzetno atraktivna tržišta za plasman svojih proizvoda i usluga, a samim tim planovi za dalje širenje su ambiciozni i posle dvanaest godina svog prisustva na tržištu Srbije logičan je sled dalje širenje. Kontinuiran rast podrazumeva i ulaganje u naše poslovanje, samim tim planiramo nove investicije u cilju proširenja poslovanja.

U aprilu se tradicionalno održava međunarodni Sajam građevinarstva u Beogradu i do sada ste bili redovni izlagači na toj manifestaciji. Možemo li Vas očekivati i ove godine na Sajmu građevinarstva i sa kojim programom?

– S obzirom na to da smo otvorili naš izložbeni prostor, planiramo brojna dešavanja i druženja sa našim partnerima u toku trajanja Sajma građevinarstva. Na sajmu nećemo biti prisutni sa izložbenim štandom, jer smo planirali da ove godine organizujemo nekoliko kućnih sajmova u našoj firmi u Novoj Pazovi i u domaćinskoj atmosferi ugostimo sve naše drage partnere iz Srbije i regiona, a samim tim prikažemo sve ono što je novo u našoj ponudi.

Ono po čemu ste prepoznatljivi jeste široka ponuda pločastih materijala od drveta, poput iverice, medijapana, rezane građe, šperploče i kompakt ploča. Da li ima mogućnosti za proširenje Vašeg asortimana?

– JAF Frischeis je Grupa sa tradicijom dugom preko 75 godina. JAF je najveći evropski trgovac pločastim materijalima i drvnom građom sa obrtom preko 800 miliona evra i prisustvom u preko 20 zemalja Evrope. Bez obzira na to što smo, možemo reći, stara tradicionalna firma, mi vrlo dobro pratimo trendove, inovacije i naravno konkurenciju. Uvek se trudimo da prezentujemo nešto novo, da budemo originalni i drugačiji, a samim tim to prati konstantne izmene i proširenje u našem prodajnom asortimanu.

Ono što Vašu kompaniju takođe izdvaja od ostalih na tržištu jeste da ste društveno odgovorni i da se trudite da svojim donacijama poboljšate okolinu u kojoj poslujete. Da li biste izdvojili još neke projekte koje planirate u narednom periodu?

– Smatram da svaka velika i ozbiljna kompanija treba da ima domaćinski stav u svom poslovanju i da bude društveno odgovorna, da vodi brigu o svojoj prirodnoj i društvenoj sredini. Ako niste društveno odgovorni onda se vaša ozbiljnost dovodi u pitanje... Mi smo globalna kompanija koja deluje lokalno sa ciljem obezbeđivanja radnih mesta za lokalno stanovništvo, nudeći siguran posao i primanja, uz mogućnost konstantnog usavršavanja i sticanja novih znanja. Kompanija je u prethodnom periodu organizovala brojne akcije, a pored kojih bi izdvojila akciju „Drvo posadi, grad nagradi“ pošumljavanja lokalnog terena koja će se nastaviti i u narednom periodu, kao poziv i ostalim kompanijama u okruženju da slede naš primer. Kao kompanija koja se bavi trgovinom drvetom uvek nam je ideja vodilja da se moramo brinuti o životnoj sredini i o tome koliko su stabla i šume bitni za čovečanstvo, jer za šume se kaže da su „pluća naše planete“ i nedostatak šuma može nas dovesti u velike probleme. Bez šume neme ni vode, a bez vode nema života – kaže gospođa Pavlović.

Dugo ste u građevinskom sektoru, ali drvna industrija je novo područje poslovanja za Vas. Da li ste imali dilemu kako ćete se snaći i koliki je to zapravo izazov za Vas?

– Godinama moje kolege učim da ne koriste negativne reči pored ostalog i reč „problem“. Problem uvek zamenjujem sa rečju izazov jer smatram da nema nerešivih problema ili situacija. Neretko od kolega čujem da nešto ne može ili da je to komplikovano, a na kraju se ispostavi da sve ipak može da se završi i da se dođe do nekog rešenja. Drvna industrija je za mene nešto, definitivno mogla bih reći i novo, ali i drugačije od onog sto sam radila, ali ipak ja kao neko ko je inženjer arhitekture i neko ko ima višegodišnje iskustvo u trgovini građevinskim materijalima, pronalazim nove izazove i na ovom tržištu. Moja ideja vodilja je Sreća prati hrabre tako da nijednog trenutka nisam imala dilemu da li ću se i kako snaći i na ovoj poziciji.

Uz zahvalnost za odvojeno vreme i razgovor, kao i konstataciju da je sedište kompanije  JAF Frischeis u Austriji, pitamo Vas kako oni gledaju na tržište Srbije i uslove poslovanja na njemu?

– Austrija je drugi po veličini investitor na tržištu Srbije u prethodnom periodu. Na tržištu Srbije posluje preko 400 austrijskih kompanija, zapošljavajući preko 22.000 ljudi. Austrija je naša prijateljska zemlja i značajan investitor, tako da kapital koji se ulaže u naše tržište doprinosi i stabilnosti naše ekonomije. JAF je započeo svoje poslovanje 2008. godine sa samo tri zaposlena, a sada smo već srednje preduzeće sa preko 60 zaposlenih. Kompanija JAF osim širokog prodajnog asortimana pločastih materijala i drvne građe, nudi sve usluge obrade pločastih materijala i furnira.
S obzirom na izuzetan rast koji Srbija beleži u prethodnom periodu, i ako pogledamo generalnu statistiku da smo prošle godine bili na prvom mestu po broju stranih investicija i ako pogledamo informaciju iz građevinskog sektora, a to je trend rasta u narednih 5 godina, kompanija JAF Frischeis na tržište Srbije gleda vrlo pozitivno i ima interes da svoj kapital nastavi da plasira na naše tržište – kaže direktorka Melanija Pavlović.

Tekst preuzet iz časopisa DRVOtehnika, broj 66, april 2020.

Prodajni i obradni centar:
JAF d.o.o. Nova Pazova
Vojački put bb, 22330 Nova Pazova
+38122328125

JAF Showroom
GTC Green Heart, Bul. Milutin Milaković 11b
11070 Novi Beograd
+381600551376

Filijala Niš
Stevana Sinđelića 81, (Čamurlijski put bb)
18211 Niš
+381184150017

info@jaf.rs

www.jaf.rs