top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


OAU         UT6      
T      D    1 3   QWU
DBT   6UB   EM4      
  Y    T      O   7QX
HDT         6NY      
Pretraga  
Novosti

Na sajmu prerade drveta u Čileu

29.01.2014.

Firma NIGOS-elektronik je sada prvi put izlagala na sajmu Expocorma, jer je intenzivniju saradnju sa Čileom u oblasti prerade drveta ostvarila u 2013. godini. Ovo je ujedno i prvi put da neka firma iz Srbije učestvuje na ovom sajmu, pa uspešan nastup firme NIGOS–elektronik na ovom značajnom događaju smatramo dobrom promocijom Srbije na južnoameričkim prostorima.

PiŠE: Nikolić Golub, dipl. ing. elektronike
www.nigos.rs

Od 6. do 8. novembra 2013. godine na Šumskom gazdinstvu fabrike za preradu drveta CMPC, nadomak grada Konsepsiona (Concepcion) u Čileu, održan je 17. međunarodni sajam prerade drveta, celuloze i papira Expocorma. Ovaj sajam se održava svake druge godine i najveći je sajam ove vrste u Južnoj Americi.

S obzirom na povoljan geografski položaj Čilea za rast šuma i njihovu eksploataciju, primarna prerada drveta jedna je od najzastupljenijih industrijskih grana u ovoj dalekoj zemlji. Inače, cela Južna Amerika se smatra vrlo interesantnim i perespektivnim tržištem za ovu privrednu granu, pre svega zbog bogatog izbora kvalitetnog drveta koje uspeva zahvaljujući specifičnoj klimi. Najčešće vrste drveta koje se obrađuju su bor (Pino Radiata) i eukaliptus nitens (Eucalyptus Nitens).

Sajam je održan na prostoru od 25.750 m2, sa 370 izlagača iz Čilea i drugih zemalja, a istovremeno sa izložbom mašina i opreme na sajmu su bile organizovane i različite konferencije sa preko 2.700 učesnika. Ono po čemu je ovaj sajam poseban jeste to što je poseta dozvoljena samo profesionalnim posetiocima.


Štand firme NIGOS–elektronik na sajmu Expocorma, Concepcion, Čile

Firma NIGOS-elektronik je sada prvi put izlagala na sajmu Expocorma, jer je intenzivniju saradnju sa Čileom u oblasti prerade drveta ostvarila u 2013. godini. Ovo je ujedno i prvi put da neka firma iz Srbije učestvuje na ovom sajmu, pa uspešan nastup firme NIGOS na ovom značajnom događaju smatramo dobrom promocijom Srbije na južnoameričkim prostorima.

NIGOS-elektronik je na sajmu predstavio svoj program sušara za drvo i prateće automatike: automat za vođenje procesa sušenja, prenosni vlagomer za drvo i beton, opremu za termički tretman drveta, kao i standardnu automatiku za regulaciju vlage i temperature vazduha.

Kao novitet iz proizvodnih pogona NIGOS-elektronik na sajmu Expocorma su prvi put predstavljene i SKS sušare razvijene u saradnji sa kompanijom Salvalenjo (Salvalegno) iz Čilea. Ove sušare su specijalnog dizajna do kojeg smo došli dugogodišnjim radom na usavršavanju tehološkog procesa sušenja kojim se postiže značajno skraćenje vremena sušenja meke građe. Suštinski, on se ne razlikuje od onog u klasičnim sušarama sa rekuperatorima, ali je znatno osavremenjen uz primenu brojnih poboljšanja. Tokom rada na razvoju ovog tipa sušara, nisu pravljeni bilo kakvi kompromisi na račun kvaliteta, tako da ih sa ponosom možemo nazvati najboljim sušarama koje smo proizveli.

Veća brzina sušenja se postiže većom temperaturom sušenja koja kod ovih modela sušara dostiže i 90°C. Toplotni izmenjivači su znatno većih dimenzija i kapaciteta i montiraju se na prednju i zadnju stranu sušare. Medijum, za grejanje u tom slučaju mora biti voda zagrejana na oko 115°C ili vrela vodena para. Povećana cirkulacija vazduha obezbeđena je moćnim ventilatorima prečnika 900mm, gusto raspoređenim celom širinom sušare, tako da brzina cirkulacije kroz složaj dostiže 5m/s. Lopatice ventilatora su od aluminijuma, reverzibilne su i izuzetno efikasne. Motori ventilatora su izrađeni u klasi H, predviđenoj za rad u ovim uslovima. Snaga motora je 3kW, ali se smeštaju u kućište za motore od 4kW, sa spoljnim mazalicama za podmazivanje ležajeva, što takođe doprinosi sigurnosti i lakšem održavanju opreme. Kontrola brzine motora poverena je najkvalitetnijim frekventnim regulatorima-invertorima za svaki ventilator posebno.


Sušara za drvo, tip SKS „CAMUR Aserraderos” Constitucion, Čile

Povećan broj rekuperatora sa dodatnim klapnama omogućuje bržu razmenu vazduha uz istovremeno veliku uštedu toplotne energije. Kako je efikasnost rekuperatora izuzetno velika, oni su dodatno opremljeni klapnama koje su aktivne u fazi hlađenja kako bi se što brže ohladila građa na kraju sušenja.
Sistem vlaženja visokim pritiskom vode (cca 70 bara) obezbeđuje najkvalitetnije ovlaživanje građe.
Vođenje procesa sušenja se vrši standardnim automatima iz proizvodnog programa tipa MC-2000. Dodatni režimi sušenja meke građe razvijeni su od strane naših stručnjaka.

NIGOS-elektronik je pored domaćeg tržišta okrenut i izvozu, tako da 85%  proizvodnje ove firme odlazi van granica Srbije. Pored tržišta Južne Amerike (Čile i Peru), značajna izvozna tržišta su nam Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Rusija, Singapur, Ghana, Austrija.