top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


OD1         WPI      
3 P    D    9 E   KOS
C R   8RX   3 G      
C S    X    P E   6IT
6NC         WKP      
Pretraga  
Novosti

Međunarodni studentski projekat Innovation School Sprungbrett

19.02.2016.

„Odskočna daska“ za studente Odseka TMP Šumarskog fakulteta u Beogradu

Tokom obrazovanja praktična nastava treba da bude sastavni deo nastavnog plana i programa u svim primenjenim disciplinama. Međutim, podaci pokazuju da je u većini zemalja obrazovni sistem takav da studenti stiču zavidno teorijsko znanje, ali je rad u praksi veoma malo zastupljen. U cilju većeg broja časova praktičnog iskustva, Visoka škola za arhitekturu, drvo i građevinu sa Univerziteta u Bernu (Švajcarska) je pokrenula međunarodni projekat Innovation School Sprungbrett. Osnovni cilj ovog projekta je da studenti završnih godina osnovnih i master studija obave praktičnu nastavu u nekim kompanijama drvne industriije. Aktivnosti na realizaciji ove ideje su finansirane od strane švajcarske fondacije Mercator, a projekat je, posle uspešno završenog prvog ciklusa, nastavljen i za period od 2015. do 2018. godine.
Pored Univerziteta u Bernu (Švajcarska) koji je i rukovodilac projekta, u rad su uključeni nastavnici i studenti sa još nekoliko visokoškolskih institucija iz Evrope, a to su: Univerzitet u Neuchatelu (Švajcarska), Tehnički Univerzitet u St. Petersburgu (Rusija), Fakultet za dizajn i tehnologiju nameštaja i enterijera Univerziteta u Skoplju (Makedonija), Tehnički fakultet Univerziteta u Bihaću (BiH), Biotehnički fakultet Univerziteta u Ljubljani (Slovenija) i Odsek za tehnologiju, menadžment i projektovanje nameštaja i proizvoda od drveta (TMP) sa Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.
Prema usvojenom planu projekta, zainteresovani studenti treba da do kraja marta meseca tekuće školske godine prijave svoje diplomske ili master završne radove. Posle pregleda prispelih radova nastavnici treba da izaberu najbolja četiri rada koja će predstavljati fakultet. Prezentacije najboljih radova će se obaviti na fakultetima u Švajcarskoj i Sloveniji, a praktična nastava u kompanijama u Makedoniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Rusiji. Projekat je podeljen na tri dela i tokom njegovog trajanja učešće može uzeti 12 najboljih studenata iz svake države.
U period od 20. do 26. 9. 2015. godine u Biel-u (Švajcarska) je, u okviru projekta, održana prva studentska konferencija. Na skupu je učestvovalo 28 studenata koji su predstavili svoje radove na Univerzitetima u Bernu i Neuchatel-u. Šumarski fakultet iz Beograda su predstvaljali studenti sa odseka za TMP i to dvoje kolega sa osnovnih studija: Jovana Pupovac i Branko Vuković i dve koleginice sa master studija: Jelena Matić i Aleksandra Burda. U okviru programa petodnevnog skupa učesnici su posetili sedište Ujedinjenih nacija za Evropu u Ženevi, a nastavnici sa Šumarskog fakulteta u Beogradu su bili i gosti Ambasade Srbije u Bernu. U okviru ovog ciklusa, praktična nastava je organizovana u Bihaću (od 8. do 14. 11. 2015. godine) u firmama za proizvodnju peleta (Eragon) i za proizvodnju ploča (Sani Global). Sledeća praksa je planirana od 21. 2. do 27. 2. 2016. godine i održaće se u Skoplju (Makedonija) u firmama koje se bave proizvodnjom nameštaja od paleta.
U drugom ciklusu koji će početi od aprila 2016. godine prezentacije najboljih radova su planirane u Sloveniji, a praktična nastava u Sank Petersburgu i Beogradu. Odsek za TMP će organizovati praktičnu nastavu na Goču u nastavno-naučnoj bazi Šumarskog fakulteta u period od 30. 10. do 05. 11. 2016. godine. Ovo će biti prilika da Šumarski fakultet prezentuje svoje studijske programe, laboratorije i nastavne baze.
Innovation School Sprungbrett je veoma koristan projekat, ne samo zbog sticanja novog praktičnog iskustva za studente koji izučavaju drvo, već i zbog upoznavanja sa mogućnostima njihovog daljeg usavršavanja. Za studente sa Šumarskog fakulteta ovaj projekat može biti nastavak sticanja praktičnog iskustva s obzirom da je odsek za TMP akreditovao koncept nastave 12+3 što podrazumeva 12 nedelja teorijske i 3 nedelje praktične nastave, čija će realizacija krenuti od sledeće školske godine.


Studenti na praksi u Bihaću


Studentska konferencija u Neuchatel-u