top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


F5W         7        
Q      2    Q Q   ITK
F7E   CIK   Q19      
R K    Q      L   WFK
NY2           C      
Pretraga  
Novosti

Maštovite kreacije naših srednjoškolaca na sajmu u Singapuru

15.04.2015.

Ekipa škole DRVO ART na štandu u Singapuru
Ekipa škole DRVO ART na štandu u Singapuru

Škola je izlagala u zoni „Dekor šou“, koja važi za crèm de la crèm među izlagačima Sajma i čini sastavni deo Singapurske nedelje dizajna. Predstavila je stoličice za poneti i stone lampe koje su nastale u okviru Međunarodne kreativne radionice „Dizajn igralište – Design playground“ koju Škola realizuje u saradnji sa svojim partnerskim školama iz Evrope i Školom za dizajn iz Beograda.
Školu su predstavljale učenice Jelena Bulatović i Teodora Mitrović, autorke nekih od radova, Jelena Obradov, nastavnica oblikovanja nameštaja i Zorica Đoković, direktorka Škole.

Predstavnici škole Drvo art u razgovorima sa predstavnicima Instituta saveta za industriju nameštaja Singapura
Predstavnici škole Drvo art u razgovorima sa predstavnicima Instituta saveta za industriju nameštaja Singapura

Poziv za učešće na najvećem azijskom sajmu nameštaja Škola je dobila od organizatora Sajma još 2012. godine kada je debitovala na međunarodnoj sceni izlažući na Međunarodnom sajmu nameštaja u Milanu čiju publiku je oduševila svojim maštvitim kreacijama.
Slobodno se može reći da je u Singapuru ponovljen uspeh iz Milana ali pred drugom i drugačijom publikom. Od najznačajnih rezultata vredi izdvojiti sledeće:
Uspostavljanje saradnje sa Institutom saveta za industiju nameštaja Singapura koja predviđa posetu predstavnika Insitituta ovoj beogradskoj školi i upoznavanje sa načinom realizacije Kreativne radionice „Dizajn igralište“, ali i obuke i radionice koje bi nastavnici ove beogradske škole držali u Singapuru.
Poziv organizatora za učešće na Pariskoj nedelji dizajna i Sajmu nameštaja Maison&Object.

Uspostavljanje saradnje sa Institutuom za dizajn Vijetnama.
Predstavljanje učeničkih radova obrazovnim institucijama Hong Konga u kojima se obrazuju budući dizajneri i korišćenje istih kao nastavne materijale i primere dobre prakse.
Interesovanje singapurske firme „Reksis“ i indijske firme „Vanto“ da neke od izloženih radova otkupe i otpočnu njihovu serijsku proizvodnju.
Osim toga, treba istaći da je ekipa „Drvo arta“, pored promocije sopstvene Škole i projekta, veoma uspešno promovisala i značajne dizajnerske manifestacije u Srbiji kao što su Mikser festival i Beogradska nedelja dizajna te već od 2016. godine mežemo očekivati da i beogradska publika dobije priliku da upozna neke od singapurskih dizajnera.

Mnogi posetiocu su želeli da se fotografišu sa autorkama radova
Mnogi posetiocu su želeli da se fotografišu  sa autorkama radova

Publika je bila oduševljena učeničkim radovima koji su najčešće opisivani kao veoma pametni, funkcionalni, interesantni i izuzetno maštoviti. Posetioci su ostajali zaprepašćeni kada bi čuli da je u pitanju „samo“ srednja škola, a ne fakultet. Mnogi su se više puta vraćali na štand da ponovo vide neke od eksponata, a neki su dolazili na preporuku prijatelja koji su ih poslali na štand srpske ekipe uz poruku „To moraš da vidiš!“
Oni koji su se prvi put sreli sa žiteljima Srbije stekli su predstavu o Srbima kao veoma kreativnoj naciji. Posetioci iz Azije su posebno naglašavali kako Škola uspeva da motiviše učenike i daje im veliku slobodu u kreativnom izražavanju jer tako nešto nije karakteristično za njihove obrazovne sisteme.
Kuriozitet je da je „Drvo art“ prva institucija iz Srbije kojoj je Privredna komora Srbije izdala A.T.A. karnet – dozvlu za privremeni izvoz iz Srbije. Bilo bi korisno kada bi i naši privrednici pokazali inicijativu i preduzimljivost poput Tehničke škole „Drvo arta“ i počeli da posluju sa ovom uređenom, naprednom zemljom koja je pokazala spremnost da se otovri za srpsko tržište.