top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


 K          EWI      
9D     L      H   W3S
 J    UPQ     B      
 J     7      9   GAW
AAY           4      
Pretraga  
Novosti

Kraj privatizacije u Svilajncu - otvorena fabrika Union drvo

02.11.2015.

Predsednik opštine Svilajnac, Predrag Milanović kaže da je ovo jedinstven model kako je lokalna samouprava rešila problem neuspelih privatizacija.

"Prodajom bivše fabrike Beko ovoj beogradskoj firmi, i poslednji proizvodni pogon u Svilajncu zvanično dobija vlasnika, a celokupan posao je realizovan bez subvencija Vlade Srbije. Fabrika Beko je u Svilajncu deset godina bila u stečaju i nije našla kupca ni posle 23 neuspela pokušaja prodaje. Skupština opštine Svilajnac je pre skoro tri godine donela odluku da kupi ovu fabriku i tako reši problem. Opština je prodala fabriku po istoj ceni po kojoj je i kupila, a to je oko 50 miliona dinara, ali je našla kupca koji je zainteresovan da ulaže u proizvodnju i da uposli radnike, čime je ovu fabriku praktično "podigla iz mrtvih" na jedinstven način", kaže Milanović i dodaje da je ovo ukupno deveta privatizacija, a da je svim privatizacijama u toj opštini do sada zaposleno oko 600 ljudi.

Kompanija Union drvo se bavi opremanjem svih vrsta ugostiteljskih objekata. U svom timu ima projektni biro koji čine stručnjaci iz oblasti građevine, arhitekture i dizajna. Direktor Union drva Aleksandar Helc kaže da je u fabrici u Svilajncu kompanija proširila svoje proizvodne kapacitete.

"Fabrika se prostire na 3.000 kvadratnih metara, čime je dobijena mogućnost da svoje proizvode prilagodi posebnim zahtevima arhitekata i dizajnera, posebno kada su u pitanju elementi od masivnog drveta ili specifični modeli dizajnerskih komada tapaciranog nameštaja. Ovim otvaranjem završena je prva faza, u kojoj smo zaposlili skoro 30 radnika, a od sledeće nedelje kreće druga faza. Treba nam još radnika jer smo planom predvideli da ih ukupno bude oko 50" - izjavio je Helc i dodao da ukupna vrednost ulaganja u kupovinu ovog objekta, opremanje i pokretanje proizvodnje iznosi oko milion evra.

Prema rečima državnog sekretara Ministarstva privrede Miloša Petrovića, država u ovom slučaju nije pomogla nepovratnim sredstvima, ali, kako kaže, tu grešku će ispraviti.

"Ono što je dobro je da je pre nekoliko dana u Skupštini Srbije usvojen Zakon o ulaganjima, gde se domaći i strani investitori izjednačuju, tako da će naše kompanije imati iste uslove za ulaganja kao do sad strane", rekao je Petrović.

Izvori:
www.svilajnac.rs
www.danas.rs