top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


 1          CBF      
TQ     M    5 E   SE8
 L    OR9   QF9      
 B     H    A 5   R2S
BAS         KF8      
Pretraga  
Novosti

Knjiga - Metode za određivanje kvaliteta energetskih peleta od biomase

27.10.2015.

Iz štampe je izašao novi priručnik „Metode za određivanje kvaliteta energetskih peleta od biomase”. Autori priručnika su msc Zorica Gluvakov, dr Miladin Brkić i Zlatko Košut, sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu. Izdavač knjige je „Diginet Pro Studio“ u Zrenjaninu. Priručnik je nastao iz praktične potrebe kako bi se zainteresovani proizvođači i korisnici peletirane biomase upoznali sa standardima kvaliteta energetskih peleta kao čvrstog biogoriva, jer je proizvodnja i korišćenje ovog energenta sve više zastupljena u svetu, pa i kod nas. Priručnika je B5 formata na 90 strana.
U okviru ovog priručnika na osnovu postojećih evropskih standarda i prikupljene literature opisane su metode za laboratorijsko ispitivanje kvaliteta energetskih peleta proizvedenih od biomase, na konpresovanja i hlađenja sabijenog materijala. Na osnovu postojećih metoda obavljeno je ispitivanje oblika i dimenzija, sadržaja vlage, nasipne mase, poroznosti i jedinične mase, sadržaja finih čestica, otiranja, sadržaja pepela, toplotne vrednosti, tvrdoće, čvrstoće i penetracije energetskih peleta.
U okviru rezultata ispitivanja dobijen je niz podataka na osnovu kojih su procenjene fizičke karakteristike energetskih peleta od biomase na bazi postojeće literature i postojećih standarda. Poređenjem dobijenih rezultata sa postojećim standardima i literaturnim izvorima može se reći da su prihvatljive metode za ispitivanje navedenih parametara, jer nisu bila znatna odstupanja od propisanih.
Deo rezultata prezentovanih u ovom priručniku su dobijeni iz istraživanja na projektu „Razvoj i unapređenje tehnologija za energetski efikasno korišćenje više formi poljoprivredne i šumske biomase na ekološki prihvatljiv način uz mogućnost kogeneracije“ (br. III-42011), koji finansira Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.
Knjigu možete poručiti preko redakcijie časopisa DRVOtehnika na telefon 011 213 95 84 ili putem e-maila: info@drvotehnika.info.