top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


B25         GST      
R M    I    J O   EPO
TTX   K3N   TN5      
W 2    P    O Y   YTP
I3S         X6U      
Pretraga  
Novosti

Hrvatski drvni klaster odveo prvu privrednu delegaciju u Brisel

19.07.2016.

Uspešno održano šest sastanaka i dve konferencije.

Hrvatski drvni klaster organizovao je 12. i 13. jula odlazak drvoprerađivačkih i šumarskih preduzeća u Brisel u sklopu konferencije Ulaganja u šumarstvo i preradu drveta u zemljama jugoistočne Evrope, koja je održana uz podršku hrvatske predstavnice u evropskom parlamentu Marijane Petir. Bogat i intenzivan pred-konferencijiski program uključivao je mnogobrojne sastanke u sedištima evropskih sektorskih asocijacija (EU udruženja državnih i privatnih šuma, biomase, peleta, pilana, proizvođača nameštaja, planinskih regiona itd.) pa se više od 50 učesnika iz jugoistočne Evrope detaljnije upoznalo s funkcionisanjem glavnih evropskih institucija kao i s procesom donošenja odluka.

U neposrednoj komunikaciji s vodećim sektorskim stručnjacima komentarisani su tržišni trendovi i mnogobrojni razvojni izazovi na šumi baziranih industrija. Deo učesnika ostao je iznenađen briselskim raspravama koje se vode između različitih lobističkih i interesnih grupa oko budućnosti upotrebe drveta kao i naznakama sadržaja najavljenog dokumenta o kaskadnoj upotrebi drveta koji Komisija upravo finalizuje. Većina spornih delova ovog dokumenta odnosi se na budućnost korišćenja drveta kao energenta, odnosno na ograničavanje izgradnje velikih energetskih postrojenja, a primedbe se odnose na štetnost emisija kod sagorijevanja, iako su drvna goriva u poređenju s fosilnim za okolinu nekoliko puta prihvatljivija.

Stalno predstavništvo RH pri EU: Hrvatski drvni klaster radi dobar posao u Briselu

Deo delegacije je u svojstvu posmatrača učestvovao na redovnoj sednici Odbora za poljoprivredu Evropskog parlamenta dok je preko 20 učesnika posetilo Stalno predstavništvo RH pri EU gde ih je primio ambasador Goran Štefanić sa saradnicima iz pripadajućih resora, koji su zaduženi za komunikaciju s Komisijom. Predstavništvo je već ranije učestvovalo u mnogobrojnim aktivnostima Hrvatskog drvnog klastera, a ambasador Štefanić ovom prilikom je izjavio da se radi o prvoj poslovnoj delegaciji pristigloj iz Hrvatske od kada je Hrvatska postal članica EU. Važna je pravovremena komunikacija i informiranje o aktuelnim temama, a Hrvatski drvni klaster se nameće kao reprezentativan i kompetentan predstavnik sektora ne samo u Hrvatskoj, nego i u zemljama JIE. Osim transfera informacija iz Brisela prema Hrvatskoj, važno je i osigurati stalnu razmenu podataka i inicijativa hrvatskih subjekata prema Komisiji, posebno oko nekih specifičnih pitanja i područja gde je potrebno osigurati određene izuzetke ili obezbediti prelazne periode.

Konferenciju je organizirao Hrvatski drvni klaster uz podršku Agencije za investicije i konkurentnost, kao i austrijskog Holzcluster-a. Tokom dva dana, delegacija od preko pedeset predstavnika sektorskih kompanija, državnih šuma, ministarstava, jedinica lokalne samouprave, privatnih šumovlasnika, kao i iz nevladinog sektora održala je šest sastanaka na visokom nivou i prisustvovala na dve konferencije, gde je ukupno učestvovalo preko 120 različitih aktera iz Brisela i zemalja JIE. Sedeća, treća po redu konferencija održaće se u julu 2017. takođe u Briselu.

Detaljan izveštaj pročitajte na www.drvniklaster.hr