top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


7PI         PF6      
C 6    6    Q T   75L
B7S   AGR   CNU      
  R    T    S D   2KR
YCP         MHU      
Pretraga  
Novosti

Funkcionalnost, originalnost, inovativnost, estetika

15.04.2015.

Učesnice radionice Dizajn igrališteTehnička škola „Drvo art“, organizovala je, po sedmi put, kreativnu radionicu „Dizajn igralište – Design Playground“ u kojoj, pored domaćina, učestvuju srednjoškolci iz njihovih partnerskih škola iz EU i učenici Škole za dizajn iz Beograda. Tema ovogodišnje radionice bila je „Stojeća polica“. Ovoga puta, učesnici radionice bili su pred velikim izazovom – da osmisle i izrade proizvod kombinujući tradicionalne i nove materijale, konkretno bukovo drvo i posebnu vrstu plastike Rehauvisio. Sama radionica je trajala pet dana, od 2. do 6. marta 2015. godine i bila ispunjena veoma intenzivnim radom u kojem su uživali i učenici i njihovi nastavnici. Poslednjeg dana radionice, radovi su predstavljeni u Muzeju primenjene umetnosti, u galeriji Žad. Izložba je trajala od 6. do 14. marta ove godine.
Inspiraciju za svoje radove učenici su našli u detelini sa četiri lista, merdevinama, stepeništu, biserima, geometrijskim oblicima, latiničnim i kineskim slovima, arheološkim lokalitetima…
Prema odluci stručnog žirija, sastavljenog od nastavnika škola učesnica najbolja tri rada su: prvo mesto „Ladders” učenice Laura Acici (Laura Azizi) iz škole IPSIA Brugnera, Italija; drugo „Trapez“ učenice Ane Simić iz Škole za dizajn, i treće „Core“ učenika Stefana Gajića iz Škole za dizajn.
Nastavnici su ocenjivali više aspekata svih radova: funkcionalnost, originalnost, inovativnost, prezentaciju rada i estetiku.
Učenici su ocenjivali radove svojih kolega i konkurenata, ali samo u jednoj kategoriji - estetici. Prema njihovom mišljenju, najbolji je rad učenice Ćincie Dal Akva (CinziaDall’Acqua) iz IPSIA Brugnera, iz Italije - Tutu’.
Radionicu su, kao i svih ranijih godina, podržali Grad Beograd preko Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu i opština Stari grad, kao i Muzej primenjene umetnosti koji kreativnim srednjoškolcima besplatno ustupa prostor za izlaganje. Od prošle godine, donatorima ove kreativne radionice pridružila se i nemačka firma Rehau, koja je donirala nove materijale. Na osnovu izjava predstavnika ove firme prilikom otvoranja izložbe, koji nisu krili svoje oduševljenje učeničkim kreacijama, izvesno je da se na njihovu donaciju može računati i sledeće godine, a oni će zauzvrat sugerisati temu za sledeću utakmicu na „Dizajn igralištu“.

Prvonagrađeni rad  Drugonagrađeni rad  Trećenagrađeni rad
Prva, druga i treća nagrada (s leva na desno)