top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


4WX         KCI      
8 2    6    K D   8TB
YX6   QCO   F W      
  A    D    M 8   11W
7O5         W13      
Pretraga  
Novosti

Ekološki ustanak - protest u Beogradu

10.04.2021.

Tekst prenet sa N1 vesti 24 časa

Protest ekoloških aktivista, organizacija i građana počeo je u Beogradu, ispred Skupštine Srbije. Potreban nam je ekološki patriotizam, moramo se boriti protiv pohlepe svake vrste, a pohlepa je kad reke i potoke stave u cevi za nešto malo kilovata, rekao je pesnik Ljubivoje Ršumović na samom početku. Dekan Šumarskog fakulteta Ratko Ristić upitao je da li je Ministarstvo rudarstva i energetike nacionalna institucija, koja radi u interesu naroda ili radi u interesu multinacionalnih kompanija, navodeći da se istraživanja litijum vrše ne samo kod Loznice i Valjeva već i u selu Dobrinja kod Požege. Ako je po zakonu, onda su to loši zakoni i treba ih menjati, dodao je. Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je da je "u toku napad na sve zdravo" u zemlji. Na protestu su bili i aktivisti iz BiH i regiona koji su poručili - delimo iste probleme.

Okupljenima se prvo obratio dečji pesnik Ljubivoje Ršumović.

Ljubivoje Ršumović na protestu u Beogradu EKOLOŠKI USTANAK

„Danas treba znati što su na svetu znali stari narodi, verovatno i vi znate, čuli ste za jednu grupu, jedan deo naroda na Novom Zelandu, koji su uspeli posle mnogo godina da svoju kultnu reku proglase živim bićem, dakle nekim pravnim subjektom i izdejstvuju u parlamentu da ta reka dobije zaštitnika, tzv. ombudsmane – da je čuvaju, da se ona dostojanstveno rađa i teče. U ime amaneta – ja sam voda i voda je ja… Izjednačavanje čoveka sa prirodom oko nas – ja sam drvo i ovo drvo je ja, ja sam zemlja i ova zemlja je ja, ja sam vazduh i vazduh je ja“, rekao je Ršumović.

Ratko Ristić, dekan Šumarskog fakulteta, istakao je da je prema Republičkom zavodu za statistiku u januaru i februaru ove godine u Srbiji rođeno 8.985 beba, a umrlo je 20.583 ljudi. Za dva meseca nas je više od 11.500 manje, nažalost – mi smo narod koji kopni, topi se i nestaje i samo mi možemo to da preokrenemo i zaustavimo, rekao je.

Podsetio je na izjavu ministarke Zorane Mihajlović koja je, kako je rekao, „2018. godine bila tužna što je u Srbiji bilo napravljeno samo 50 MHE, a može čak 850“, što je bilo dočekano povicima i negodovanjem okupljenih. „Pa je onda pre mesec dana dala izjavu kako te male hidroelektrane i nisu neko rešenje i kako je bila greška praviti ih. Jako mi je drago zbog napretka gospođe Mihajlović u sticanju znanja i promenjenoj percepciji, međutim ona je u novembru 2020. entuzijastično promovisala projekat Jadar pored Loznice“, dodao je.

Opširnije pročitajte na linku.

Ekološke organizacije napravile su dokument u kom su iznele 13 zahteva državi u vezi sa ekološkim pitanjima:

1. Poštovanje Ustava i postojećih zakona,

2. Usklađivanje propisa sa najvišim standardima životne sredine

3. Učešće građanki i građana u pitanjima zdrave životne sredine

4. Informisanje i obrazovanje o zaštiti životne sredine na svim nivoima

5. Zaštita prirode,

6. Zaštita svih šuma, zaustavljanje seče u zaštićenim opodručjima i pošumljavanje

7. Obustava gradnji i revizija štetnih projekata MHE

8. Očuvanje vodnih dobara

9. Zdrave urbane sredine

10. Odgovorno upravljanje otpadom

11. Da dišemo čist vazduh

12. Dobru energiju za sve

13. Sveobuhvatni održivi razvoj

Izveštaje sa ovog događaja preneli su i drugi mediji. Pogledajte na linkovima ispod:

Slobodna Evropa

BBC na srpskom

Danas