top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


FT6         L        
  7    D    1 R   28O
74W   TKQ   1LK      
  M    C      T   I6H
ON1           C      
Pretraga  
Novosti

EGGER preduzima sledeći korak u cirkularnoj ekonomiji: Prva lokacija za reciklažu u Italiji

11.04.2024.

EGGER je preuzeo 60% udela u italijanskoj kompaniji za reciklažu Cartfer Urbania S.r.l. i kao vodeći proizvođač materijala na bazi drveta donosi svoj uspešan koncept u Italiju, fokusirajući se na aktivnu unazadnu integraciju kako bi što bolje snabdeo svoje fabrike iverice recikliranim drvetom.

Ovo predstavlja dalje proširenje međunarodne mreže lokacija za reciklažu koju proizvođač materijala na bazi drveta operiše pod imenom EGGER Timberpak. Ova investicija postavlja temelje za prvu lokaciju za reciklažu u Italiji. Proširenjem infrastrukture za prikupljanje u okviru Grupe i obradom recikliranog drveta, EGGER sledi svoje strateške ciljeve daljeg povećanja udela drva korišćenog iz reciklaže i osiguranja snabdevanja sirovinama kroz unazadnu integraciju.

27. marta 2024. godine, EGGER je preuzeo većinski udeo u italijanskoj kompaniji za reciklažu Cartfer Urbania S.r.l. Prethodna vlasnica Sara Burani ostaje deo menadžmenta kompanije. Iskusni tim od 8 zaposlenih će takođe biti preuzet. Strane su se saglasile da neće otkrivati kupoprodajnu cenu i dalje detalje transakcije. "Italija ima odličan sistem reciklaže. Možemo mnogo da profitiramo od ovog znanja zahvaljujući našem većinskom ulaganju u Cartfer Urbania i velikom stručnom znanju njenih radnika. Naša fabrika iverice u Kaorzu u Italiji koristi 100% reciklirano drvo, pa nam je resurs, reciklirano drvo još dostupnije  za proizvodnju na toj lokaciji," kaže Đuzepe Konti, menadžer finansija u fabriki u Kaorzu, naglašavajući strateški doprinos većinskog udela. Cartfer Urbania je specijalizovana kompanija za reciklažu od 2017. godine. Više od pet godina, takođe je pouzdan snabdevač italijanskog proizvođača materijala na bazi drveta SAIB u Kaorzu, koji je deo Grupe EGGER od decembra 2022. godine. Ova uspešna saradnja sada će biti intenzivnija. Ovaj poduhvat nudi mogućnosti za buduće investicije u proširenje. "Ponosna sam što je Cartfer Urbania postala deo velike EGGER porodice. Ovaj važan korak će omogućiti našoj kompaniji brži rast i sposobnost snažnijeg suočavanja s predstojećim izazovima. To je velika prilika za sve nas", komentariše Sara Burani, suvlasnica Cartfer Urbania.

Integracija kao ključ uspeha

Grupa EGGER takođe ima značajno iskustvo u materijalnoj upotrebi recikliranog drveta i time doprinosi očuvanju resursa. Ova porodična kompanija već skoro 30 godina koristi reciklirano drvo u proizvodnji novih, visokokvalitetnih iverica. Materijal potiče iz otpadnih predmeta poput starog nameštaja, ambalažnog materijala ili proizvodnih ostataka. Da bi osigurala snabdevanje recikliranim drvetom nakon upotrebe svojim fabrikama, EGGER se fokusira na aktivnu unazadnu integraciju i operiše svoje vlastite lokacije za prikupljanje recikliranog materijala pod imenom EGGER Timberpak. Na ovim lokacijama, reciklirano drvo iz odgovarajuće regije se prikuplja, sortira i prethodno seče za transport do EGGER-ovih fabrika. Konačna obrada se vrši tamo uz pomoć specijalne opreme. Rezultat je visokokvalitetni materijal za ploče napravljen od recikliranih sirovina - potpuno u skladu sa konceptom cirkularne ekonomije. EGGER  za prikupljanje materijala za reciklažu koristi lokacije u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Francuskoj, Rumuniji, Poljskoj, Sjedinjenim Američkim Državama i sada i u Italiji. Ova mreža je takođe nedavno uspešno proširena i na Poljsku: Početkom aprila 2024. godine, EGGER je stavio u pogon novu lokaciju Timberpak u Gdanjsku (PL) - već drugu u Poljskoj. Ovo predstavlja nastavak ovog uspešnog koncepta.

Izvor: Egger