top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


Y           L7W      
B J    U      M   LCH
TTU   28M   U3H      
  5    6      Q   1TH
  I         6F5      
Pretraga  
Novosti

Drvoprerađivači ozbiljni u pravcu rešavanja problema u drvnoj industriji

25.01.2023.

Dana 18. novembra 2022. godine u Opovu je održana VI sednica Upravnog odbora i Skupština udruženja Klaster primarne prerade drveta Srbije kojoj su prisustvovali predstavnici 47 preduzeća koja se bave primarnom preradom drveta i koji upošljavaju preko 2000 radnika. S obzirom da je Udruženje osnovano još 11. maja 2020. godine, i da dosadašnje aktivnosti nisu bile toliko intezivne, na sednici je izabrano novo rukovodstvo Klastera koje je dobilo zadatak da se ozbiljno bavi rešavanjem problema u drvnoj industriji.

- S obzirom na utiske sa sednice, već je sada očigledno da će se ovo udruženje u kratkom vremenu još više omasoviti, tako da ćemo predstavljati jednu ozbiljnu organizaciju koja će čvrsto zastupati interese primarne prerade drveta Srbije – rekao je za naš časopis predsednik UO i zastupnik Klaster primarne prerade drveta Srbije, dipl. ing. šumarstva Aleksandar Obradović.

- Naše aktivnosti će se ogledati u tome da na advekatan način zastupamo poslovne interese Klastera pred državnim institucijama i javnim preduzećima iz oblasti šumarstva, u smislu poštovanja standarda, određivanja i poštovanja kriterijuma za raspodelu sirovina, usklađivanje dinamike isporuke sirovina, podrška fabrikama sa većom finalizacijom proizvoda, i svim ostalim pitanjima koja su relevantna za naše poslovne odnose sa javnim preduzećima – kaže gospodin Obradović.

-Treba istaći da se naše aktivnosti neće fokusirati samo na javna preduzeća šumarstva, već i na sve državne institucije koje su na neki način vezane za nas u smislu učešća u izradi nacrta zakona koji su vezani za preradu drveta i uticaj istih na naše poslovanje, zatim podršku poslovnim projektima modernizacije primarne prerade drveta, interesno povezivanje sa drugim preduzećima, uspostavljanje saradnje sa naučnim institucijama i sve ostalo što bi moglo imati uticaja na primarnu preradu drveta.

- Klaster će raditi na tome da prikupi informacije i obezbedi plasman robe na određenim tržištima pod najpovoljnijim uslovima za članove klastera, kao i nabavku repromaterijala kako bi smanjili troškove proizvodnje... Nadam se da će se Klaster primarne prerade drveta Srbije ubrzo još više omasoviti i da će sa novim rukovodstvom dobiti jednu novu energiju i konačno oživeti svoju aktivnost i uticaj u meri koja će biti shvaćena kao jedna respektabilna organizacija sa ciljem da ozbiljno radi u interesu primarne prerade drveta u Srbiji – zaključuje gospodin Aleksandar Obradović.

Vest objavljena u časopisu DRVOtehnika, januar 2023.