top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


JH7         K5O      
1      5      1   Y9Q
QHO   AI8   35F      
  S    A    3     7XF
KIT         2W5      
Pretraga  
Novosti

Dezintegratori i drobilice biomase

16.03.2022.

Мašine i uređaji za briketiranje i peletiranje biomase

Grubo usitnjavanje biomase je jedan od važnih tehnoloških postupaka u pipremi biomase za fino usitnjavanje i kvalitetno briketiranje i peletiranje biomase (vidi članak: Priprema sirovine za peletiranje i briketiranje, časopis Drvotehnika, br. 13(2016)50: s. 58). Dimenzije sirovine za grubo usitnjavanje su: čips duž/šir. 15 do 50 mm, deb. 3-7 mm), strugotina duž. 1 do 30 mm, deb. 1 do 1,5 mm i piljevina duž. 1 do 5 mm. Treba razlikovati mašine i uređaje za usitnjavanje drvne i biljne biomase. Grubo usitnjavanje biomase podrazumeva dezintegraciju (raspakivanje, čijanje ili čerupanje), uglavnom biljne biomase i drobljenje drvne i biljne biomase (čipsovanje i seckanje). 

Glavni alati ili uređaji za grubo usitnjavanje mogu biti u obliku: kružne ploče (diska) sa 3,4 ili 6 zakrivljeno postavljenih noževa i jednim protivrežućim nožem za seckanje biomase, 1,2 ili 3 rotora (bubnja ili cevi) sa spiralno postavljenim izbočinama za čurupanje biomase, 1,2 ili 3 rotora (cevi) sa prstenastim, ravnim ili zakrivljenim (spiralnim) pločama, na koje su postavljeni noževi za čipsovanje biomase, masivni čelični, izrezbareni, rotori (1ili 2) sa noževima za drobljenje  biomase, dve ili više pužnica ili spirala za odmotavanje bala slame i drugi uređaji. Prstenaste ploče sa noževima na jednom rotoru ulaze u međuprostor prstenastih ploča drugog rotora. Bubnjevi ili rotori su postavljeni horizontalno, jedan iznad drugog. Rezni alati i izbočine mogu biti postavljeni na horizontalni doboš (čipsare, drobilice), na dno vertikalno postavljenog valjka ili koša (sitnilice), na dno koso postavljenog valjka ili koša (sitnilice), na kraju prizmatične komore, u uski doboš (sečke), na dno prizmatične ili okrugle komore (odmotači bala), na kraju prizmatične komore (dezintegratori ili debaleri), itd. 
Uz glavni alat mašina postavljaju se privodne lančaste trake, privodni reljefni valjci za uvlačenje biomase (gornji pomerljiv), sita za dimenzionisanje grubo usitnjene biomase i pneumatske cevi za prebacivanje usitnjene biomase na gomilu, pod nadsrešnicu ili u prikolicu za prevoz. U koševima sitnilica ili čerupača rol bala se okreće zajedno sa košem, a seckalica ili čerupač postavljen na dno koša zasebnim obrtanjem obavlja sečenje ili čerupanje. Dimenzije otvora izmenljivih sita na sečki za biljnu biomasu mogu biti 15 do 28 mm, a za drvnu biomasu 15 do 25 mm. Sa prečnikom ovih otvora dobija se grubo isečeni rezanci slame 50 do 80 mm, a drvne biomase od 10 mm do 15 mm. Prečnik stabla drveta za grubo usitnjavanje može da iznosi do 300-500 mm.
 Pogon ovih mašina i uređaja može da se obavlja električnim putem, posredstvom elektromotora, dizel-motora ili putem traktora. Mašine mogu biti stacionarne i mobilne (vučene, nošene i samohodne). Odmotači, raspakivači i čerupači bala imaju uglavnom ugrađene spiralne rotore, u paru, koji se okreću u stom smeru za odmotavanje ili u suprotnom smeru za čerupanje bala. Ispred mašine za grubo usitnjavanje biomase treba postaviti uređaj za sečenje veziva na balama. Proizvođači mašina za dezintegraciju i grubo usitnjavanje bala biljne biomase su: „Tomahavk” , firme „Teagle machinery” iz Engleske, „Tomasser” iz Engleske, „Asket” iz Poljske”, „Granteh” iz Ukrajine, „Pelet metalac” iz Obrenovca, „Forschrit” iz Nemačke, „Dehidrator” iz Vršca, „Stratek” iz Danske, „Bühler” iz Švajcarske, „Cormall”  iz Danske i drugi. Proizvođači mašina za droblenje drvne biomase (čipsovanje u grubo usitnjavanje) su: „Silvator” iz Nemačke, „Farmi” iz Finske, „Kolbach” iz Austrije, „Biber” iz Italije, „Wector” i „Teknomotor”, iz Poljske, CRS iz Francuske i drugi. Snaga ovih mašina iznosi od 40 do 180 kW. Grubo usitnjavanje biomase treba da je što više ujednačeno, kako bi se ista mogla fino i ujednačeno da usitni. Zbog toga veoma je važno da na mašinama bude postavljeno sito koje ujednačava dužinu iseckane ili izdrobljene biomase. Alati (rotori sa noževima) bez sita neujednačeno rade i dobija se grubo usitnjena biomasa razičitih dimenzija (dužine).  

Čerupači nisu dovoljno efikasni za grubo usitnjavanje biomase, pošto se na njima dobija masa neujednačene dužine. Na nekim postrojenjima za briketiranje i peletiranje umesto navedenih uređaja koriste se grubi mlinovi čekićari za grubo usitnjavanje biomase. Ipak, za ove mlinove potrebno je već imati dovoljno izdrobljenu biomasu. Treba imati u vidu da ista konstrukcija ili podešenost mlina čekićara  ne odgovara potpuno za usitnjavanje biljne i drvne biomase. 
Detaljnije informacije možete naći u knjizi: Razvoj i opremanje pogona za peletiranje i briketiranje biomase, od autora dr Brkić M. i msc Gluvakov Zorice. Knjigu možete da poručite posredstvom redakcije časopisa DRVOtehnika.

Tekst je objavljen u časopisu DRVOtehnika, broj 73, januar 2022.

Knjigu možete poručiti preko redakcijie časopisa DRVOtehnika
na telefon 011 213 95 84 ili putem e-maila: info@drvotehnika.info