top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


TLT         FCN      
5      1    R T   LI4
JNL   UTA   6 W      
H O    A    E 1   1ET
TMC         IO6      
Pretraga  
Novosti

CLT – korišćeno i za gradnju olimpijskog stadiona u Japanu

21.07.2020.

CLT – UNAKRSNO LAMELIRANO DRVO korišćeno i za gradnju olimpijskog stadiona u Japanu

CLT predstavlja važnu tehnološku inovaciju koja je znatno unapredila gradnju i približila drvo i njegove prednosti najzahtevnijim korisnicima. Izrađeno je od više slojeva osušenih drvenih ploča poređanih u naizmeničnom smeru pod uglovima od 90 stepeni, a iste se zatim lepe i presuju kako bi se na kraju oblikovale vrlo postojane ploče i čvrste grede. Nedavno istraživanje je pokazalo kako je CLT konstrukcija debljine 18 cm otporna na vatru čak dva sata, čime se CLT afirmira kao veoma siguran i učinkovit način gradnje.
Visoka čvrstoća, dimenzijska stabilnost i fleksibilnost materijala objašnjavaju njegovu učestalu upotrebu u visokogradnji, posebno kod sve viših stambenih i poslovnih zgrada.
Globalno tržište CLT-a u 2019. godini procenjeno je na 773 miliona USD, a očekuje se da će do 2025. narasti na 1,6 milijardi USD. Proizvodnja CLT-a u celom svetu procenjuje se na 1,44 miliona m3 tokom 2019. godine, dok se ove godine očekuje porast svetske proizvodnje na nivo između 2 i 2,5 miliona m3.
Gradnja pomoću CLT-a je sve popularnija u celom svetu, posebno postaje važna za mnoge arhitekte u SAD-u. Međutim, podaci o uvozu pokazuju kako je uvoz u SAD 2018. iznosio simboličnih 20.000 m3 , što je neuporedivo sa Japanom koji je zbog protivpotresnih standarda i tradicionalne gradnje drvetom uvezao skoro milion kubika, tačnije 918.000 m3. Inače za gradnju olimpijskog stadiona u Tokiju nabavljeno je više od 70.000 metara kubnih drvene građe. Troškovi izgradnje su iznosili 1,45 milijardi dolara, a kapacitet stadiona iznosi 68.000 mesta za sedenje.