top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


WEJ         4        
  6    I    I T   MNN
  N   KNY   TCC      
  Y    Q      G   6BD
  G           M      
Pretraga  
Novosti

Bukove šume Srbije nominovane za Uneskovu listu dobara svetske prirodne baštine

09.06.2020.

Bukove šume u okviru nacionalnih parkova Fruška gora, Tara i Kopaonik nominovane su za dobra svetske prirodne baštine. Ovo prestižno zvanje uvrstiće i Srbiju sa još 12 evropskih zemalja u sklop prekograničnog dobra „Drevne i netaknute bukove šume Karpata i drugih regiona Evrope”.
Čiste i mešovite šume bukve rastu i dominiraju jedino na evropskom kontinentu. Ujedno je i najznačajniji listopadni šumski ekosistem severne hemisfere. Ima preko 100.000 reznih bukovih sastojina na nivou Evrope koji su podeljeni u nekih osamdesetak segmenata, a oko 40 zaštićenih prirodnih dobara su smeštena u 12 država.  
Status rezervata prirode u Srbiji prvo su dobile bukove šume, jer su u navedenim nacionalnim parkovima ekosistemi ostali očuvani i netaknuti u prašumskom obliku. Radi se o lokalitetu Kozje stene na Kopaoniku koji je pod prvim stepenom zaštite i kao takav je do sada podrazumevao posebne tretmane i režime zaštite. U budućnosti, kada kandidatura uspe, to će podrazumevati još neke nove mere zaštite i upravljanja, sve u skladu sa međunarodnim i internacionalnim legislativima.  Kako će lokacija biti pod posebnim režimom zaštite, u planu je naseljavanje još životinjskih vrsta koje su nekada obitavale na Kopaoniku. Reč je o divokozi na čijoj je reprodukciji rađeno prethodnih godina. Projekat je, u završnoj fazi, tako da će prostor Kozijih stena, koji će ući na ovu listu, biti obogaćen još jednom plemenitom životinjskom vrstom.
Prošlog proleća na Kopaoniku je ponovo nastanjen evrospki jelen. Iako su čiste i mešovite bukove šume Kopaonika idealno stanište ove životinjske vrste, evrospki jelen se poslednji put pominje u radovima Josifa Pančića krajem 19 veka.