top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


F1I         R9Y      
C      R      6   3MX
BI6   ROJ   583      
  T    4    9     123
G61         OUR      
Pretraga  
Novosti

Budućnost u izgradnji

29.07.2022.

Nakon dve godine pauze zbog korona pandemije u Beogradu je od 27. do 30. aprila 2022. godine u svim sajamskim halama i na otvorenom prostoru Beogradskog sajma održan vodeći sajamski događaj u građevinskoj industriji u regionu jugoistočne Evrope. Pod sloganom „Budućnost u izgradnji” 46. Međunarodni  sajam građevinarstva okupio je više od 500 izlagača, od kojih je trećina bila iz inostranstva, i to iz 23 zemlje Evrope i Azije. Prvi put je organizovano u našoj zemlji nastupila veća grupa privrednika iz Indije, a Beogradski sajam građevine je jedini ove vrste u jugoistočnoj Evropi. Sajam građevinarstva je međunarodna manifestacija koja obuhvata najrazličitije segmente građevinske indsutrije, od istraživanja do projektovanja, preko izgradnje i održavanja objekata u visokogradnji, niskogradnji i hidrogradnji, do predstavljanja najsavremenijih materijala, građevinskih mašina, uređaja i alata  – rakao je Aleksandar Ivković, direktor marketinga Beogradskog sajma.
Ovogodišnji pokrovitelj Sajma građevinarstva bilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a ministar Tomislav Momirović je poručio da je ova manifestacija najbolji pokazatelj ekonomskog napretka i razvoja Srbije.
– Iza nas su dve teške godine, tokom kojih je građevinarstvo u Srbiji pokazalo da je sposobno da izdrži izazove i da zadrži visok stepen efikasnosti rada i ono što je najvažnije, da obezbedi stalan priliv investicija. Sada gledamo u budućnost i postavljamo osnove za dalji nastavak ovog istorijskog talasa investicija u srpski građevinski sektor - izjavio je ministar Momirović na otvaranju vodećeg sajamskog događaja u građevinskoj industriji u regionu.   
– Vlada će nastaviti gradnju brze pruge ka Budimpešti i ka Nišu, autoputeva širom Srbije, podizanje kapaciteta lučke infrastrukture. U okviru plana izgradnje komunalne infrastrukture sledećih pet godina treba da izgradimo 7.000 kilometara kanalizacione mreže i više od 250 postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Sve to uradićemo kroz realizaciju modernih i ekološki održivih građevinskih projekata.
– Postavljamo osnove za budućnost i nastavak istorijskog talasa investicija u srpski građevinski sektor. Ovo je prilika da se vidi šta ima da ponudi i domaća i strana građevinska struka, arhitekte, projektanti, da naučimo i usvojimo najprofesionalnije i najmodernije standarde planiranja, projektovanja i izgradnje. Vlada će učiniti sve da funkcionisanje sektora teče bez prepreka – naglasio je ministar Momirović otvarajući 46. Međunarodni sajam građevinarstva u Beogradu.
Svečanom otvaranju Sajma građevinarstva prisustvovao je i ambasador Kraljevine Holandije u Srbiji Joust Reinćes podsetivši da „kada razmišljamo o građevinarstvu i građevini stvaramo slike visokih zgrada, stanova, stakla, čelika, betona i kamena, kao da se radi o pedeset nijansi sive“, a zatim je naglasio da su u Holandiji, zemlji koja prednjači u oplemenjivanju pejzažne arhitekture, „uneli u tu sliku cveće i biljke, ozeleneli zidove, krovove i fasade, i to zbog najvećeg izazova 21. veka – klimatskih promena i zagađenja vazduha. To su glavni izazovi sa kojima se suočavamo danas i kojima moramo da se suprotstavimo novim građevinskim materijalima i održivošću izgrađenog prostora. Uticaj svega toga će prevashodno biti lokalni, osetiće se u Beogradu, Nišu ili Smederevu, ali i u Amsterdamu, Roterdamu ili Hagu“.
Ambasador je rekao da će „na ovoj manifestaciji posetioci moći da vide jedan zeleni segment, gde holandske kompanije prikazuju na koji način ozelenjavanje može da podigne kvalitet života, a koristi koje ćemo imati od ozelenjavanja gradova osetiće se i na zdravlju i na opštoj dobrobiti u vezi sa temperaturom u gradovima i zagađenošću, povećaće se biodiverzitet, a čak će i vrednost nekretnina porasti.“
Holandija je u maju pokrenula projekat „Zeleni gradovi u Srbiji“ u vezi s čime je jedna velika delegacija otputovati u Holandiju, zajedno sa predstavnicima međunarodne zajednice. Cilj je da gradovi Srbije budu još lepši, održiviji i prijatniji za život”, naglasio je ambasador Joust Reinćes.
Generalni sponzora Sajma građevinarstva bila je kompanija Wienerberger Srbija, lidera u primeni sistema za modernu gradnju, najkvalitetnijih u Evropi, a Ivan Vujisić, predstavnik ove kompanije, izrazio je zadovoljstvo što može da pomogne u uspešnom održavanju ove manifestacije i rekao da će „Wienerberger ponuditi sve one inovativne stvari koje postoje i na svetskom nivou, jer sve što postoji na svetu danas moguće je naći i na ovom sajmu“ zaključio je Vujisić.Posetioci ovogodišnjeg Sajma građevinarstva imali su priliku da vide jedan linearni park u Hali 1 u kome je većina posetilaca poželela da  provede neko vreme. Štand je organizovao Green Cities Serbia u saradnji sa Ambasadom Kraljevine Holandije i konzorciumom privatnih holandskih kompanija u koordinacije Vita Verde, lokalne kompanije koja se bavi dizajnom, izgradnjom i održavanjem zelenih površina sa ciljem većeg ozelenjavanja na regionalnom nivou. Na ovoj manifestaciji posetioci su mogli videti jedan zeleni segment, gde holandske kompanije prikazuju na koji način ozelenjavanje može da podigne kvalitet života, a koristi koje ćemo imati od ozelenjavanja gradova osetiće se i na zdravlju i na opštoj dobrobiti u vezi sa temperaturom u gradovima i zagađenošću. Tako će se povećati biodiverzitet, a čak će i vrednost nekretnina porasti. Poznato je da Holandija prednjači u oplemenjivanju pejzažne arhitekture, pa se u svakidašnje sivilo intenzivno unosi cveće i biljke, ozelenjavaju zidovi, krovovi i fasade, i to zbog najvećeg izazova 21. veka – klimatskih promena i zagađenja vazduha, rekla nam je Sofija Milošević iz kompanije Vita Verde.