top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


6HU          X       
  8    7    QA    HWI
CDO   BC7    K       
  D    G     8    WC6
1Y3         6O8      
Pretraga  
Novosti

14. DRVNO-TEHNOLOŠKA KONFERENCIJA

09.06.2017.

14. DRVNO-TEHNOLOŠKA KONFERENCIJA Opatija, 5. i 6. jun 2017.

U Opatiji je završena 14. Drvno-tehnološka konferencija, veliki godišnji skup drvno-prerađivačke industrije Hrvatske i regiona JIE.
U Opatiji je završena 14. Drvno-tehnološka konferencija, veliki godišnji skup drvno-prerađivačke industrije Hrvatske i regiona JIE.
Odlični rezultati sektora na području izvoza, razvoja novih proizvoda, ali i u povlačenju sredstava iz različitih operativnih programa kroz proteklih 15 godina te kontinuitet ovog središnjeg skupa, osigurali su prisustvo preko 350 predstavnika industrije, kao i niza važnih učesnika političkog i institucionalnog miljea. Ovogodišnji pokrovitelji manifestacije su bili: Ured Predsjednice RH, Hrvatski sabor, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja i kancelarija rektora Sveučilišta u Zagrebu, dok je Ministarstvo poljoprivrede suorganizator.


Mogućnosti zapošljavanja u drvnom sektoru kroz mere aktivne politike zapošljavanja predstavio je ministar rada i socijalnog sustava Tomislav Ćorić. Naglasio je važnost drvno-prerađivačke industrije za gospodarski i demografski opstanak ruralnih krajeva. Ukoliko omogućimo rad i normalan život od rada, zaustavit će se iseljavanje, zaključio je ministar Ćorić i najavio promenu penzionog sistema i produžavanje radnog veka do 67. godine.
Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, koji je bio izaslanik premijera Andreja Plenkovića, ocenio je da je drvna industrija jedna od perjanica hrvatskog gospodarstva, ali da Hrvatska nije poznata po proizvodnji namještaja nego, pre svega, kao zemlja kvalitetne i jeftine sirovine te da udeo proizvodnje nameštaja treba povećati. Ministar je objavio da je od subote na snazi zabrana izvoza hrastovih trupaca.
Presedan je da je, nakon niza godina loše komunikacije, u Opatiju došla cela Uprava Hrvatskih šuma, na čelu s predsednikom Uprave Krunoslavom Jakupčićem, koji je ocijenio kako je njegova lična i misija Hrvatskih šuma doprineti da drvo postane ključno konkurentsko oružje u tržišnoj utakmici.
Drugi dan konferencije niz proizvođača pilanskih i tehnologija za proizvodnju energije iz drva te finalnu obradu proizvoda predstavili su inovativna rešenja i pokazali da ovaj sektor ravnopravno učestvuje u 4. industrijskoj revoluciji kroz digitalizaciju i automatizaciju proizvodnih procesa.
Nužno je više naglašavati izvoz i pozicioniranje na međunarodnim tržištima, rekao je danas u zaključnoj panel raspravi Joško Klisović, saborski zastupnik te pozvao tvrtke da aktivnije koriste usluge Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Hrvatskog sabora. Poznavanje tržišta na koje se izvozi je ključ uspeha, a u tome institucije mogu i moraju dati podršku, zaključio je Klisović.


Iako su drvoprerađivači prilično aktivni kada je u pitanju mobilizacija podsticaja, još uvek su ulaganja u istraživačko-razvojne aktivnosti najmanje zastupljena, što svakako u budućnosti treba poboljšati. Na tome aktivno radi i Hrvatski drvni klaster, koji, na marginama konferencije učestvuje na sastanku projektnog konzorcija FORESDA (u okviru programa INTERREG) zajedno s drugim međunarodnim stručnjacima za inovacije, biomasu i regionalni razvoj.
Tokom dva dana, u radu konferencije učestvovalo je preko 350 predstavnika preduzeća - proizvođači prozora, vrata, peleta, parketa, dobavljači tehnologija, pilane, kao i nadležnih institucija.

Izvor: Hrvatski drvni klaster
Marijan Kavran, direktor
I. Kršnjavoga, 1, Zagreb
M:+385 98 440 098

www.drvo-namjestaj.hr