top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


P6I         QD6      
H      3      6   UB5
QJD   AKJ   MDR      
  3    9      H   MLP
PPC         593      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Zmijsko drvo (lat.Piratinera guianensis, eng. snakewood)

Piratinera guianensis je egzotična vrsta drveta koja potiče iz malog, relativno retkog šumskog fonda na obalama Centralne i Južne Amerike.

Ova vrsta je nazvana zmijsko drvo zbog svojih prirodnih šara. Drvo je obično crvenkasto braon, sa kontrastima tamno braon boje i crnih fleka. Kao mlado drvo ima jaku crvenu boju, a u starosti i usled izlaganja vazduhu i spoljašnjim uticajima ima tendenciju da tamni i da ujednači boju, menja boju svojih šara odnosno pruga i dobija crvenkasto braon ton.

Sa ekstremno gustom srčikom, ova vrsta drveta je izazov za obradu. Puca lako i ima tendenciju ka raspuklinama. Teška je za rezanje i bušenje. Svetla strana jeste da na kraju proizvodi od zmijskog drveta budu odličnog izgleda i kvaliteta i poliraju se dobro. Ovo drvo se obično prodaje u malim količinama i koristi se za izradu predmeta kao što su vaze, činije, drške za noževe, kundaci itd.

Dimenzije stabla: 20-25 m visina, 15-30 cm prečnik. Drvo je fine teksture, sa visokim sjajem.

Zmijsko drvo je difuzno porozna vrsta; pore su velike i srednje veličine, bez nekog određenog reda; može doći do pojave tila; uski sržni zraci, sa malim razmakom. Veoma je izdržljivo i otporno na napade insekata, iako se retko koristi za eksterijernu upotrebu gde ta izdržljivost predstavlja problem. Drvo ima veliku gustinu i dosta oštećuje oštrice prilikom izrezivanja. Takođe, ima tendenciju ka lomljenju i može lako da se raspukne prilikom obrade. Ima blag miris tokom obrade. Pokazalo se da nadražuje kožu i disajne organe.

Bez obzira na navedene poteškoće, ova vrsta drveta na kraju izgleda fenomenalno, lako se lakira i polira. Kao vrsta koja je retka i malih dimenzija, za prerađeno i mleveno drvo cene su visoke. Verovatno je ovo jedna od najskupljih vrsta baš zbog svoje neobične strukture koja podseća na zmijsku kožu. Podovi napravljeni od zmijskog drveta imaju jako visoku cenu, a ostali proizvodi su nešto jeftiniji. Građa se prodaje u bulovima i polubulovima, što znači da se obraća pažnja na centralni deo debla koji može biti najviše oštećen.

 

Zmijsko drvo nije ugrožena vrsta. Težina prosečno suvog drveta: 1,170 kg/m3. Tvrdoća po Janki: 16,900 N. Modul loma: 158.6 Mpa. Modul elastičnosti: 18.76 Gpa. Savojna čvrstoća: 81.4 Mpa.

Upotrebna vrednost: za izradu furnira, proizvodnju violina, drške za alat i drugi savijeni i manji proizvodi.

 

Pripremila: Anđela Obradović

Izvori: http://www.bellforestproducts.com/snakewood/#.UxgrXOy-qSd
http://www.wood-database.com/lumber-identification/hardwoods/snakewood/