top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


9HU         FKK      
  D    O      M   O98
HLG   PUX   TIL      
K      4      J   DXA
CS3         TYK      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Život u potkrovlju

Piše: Ivana Davčevska

Ushićenje pri useljenju u potkrovlje retko da može da pokvari bilo šta, ponajmanje poneka fleka na kosom zidu... Srećni smo, jer lako ćemo naći super majstore i sve će biti ok. A šta dalje i šta je to po čemu se potkrovlje još razlikuje? Svako potkrovlje priča je za sebe, posebno je, drugačije, i svako se može urediti na potpuno drugačiji način. Čak i isto potkrovlje nudi pregršt različitih mogućnosti, samo pustite mašti na volju. Uvek je inspirativnije od klasičnog stana. Ono kao da ima dušu, možemo ga smatrati živim, sem ukoliko nemamo sreće sa majstorma kada više liči na živo blato – umara nas, novčanik nam je sve tanji, želja za uređenjem splašnjava.wink

Osnovni principi uređenja prostora kada je potkrovlje u pitanju potpuno su isti kao i kada uređujemo klasičan stan. Pa tako odabir boja zavisi od visine plafona i veličine prostorije, postavljamo osvetljenje u zavisnosti šta želimo da istaknemo i kakav efekat da dobijemo, kabast nameštaj koristimo za prostrane i svetle prostorije, a nameštaj tanjih ivica i sitniji za skučeniji prostor.

Moderno uređenje ptrkrovlja 

Ono što potkrovlje čini posebnim jeste upravo to što jedna prostorija, kada je uređenje u pitanju, treba da se posmatra kao više manjih delova, svaki njen deo za sebe čini jednu enterijernu celinu i principe farbanje zidova i postavljanje osvetljenja treba da primenimo za svaki taj deo posebno. Tako na primer, u uglu gde nam je plafon nizak, ostavićemo beo kosi zid, a ukoliko imamo deo stana gde nam je plafon i viši od standardnog možemo da ga ofarbamo tamnijom bojom. Treba voditi računa pri bojenju svakog dela posebno, da oni na kraju treba da čine celinu, te zato ne treba preterivati sa različitim bojama, jednu boju možemo da primenimo na različite načine. Razlika visine zidova je nešto što potkrovlju daje razigranost, a kako nameštaj uglavnom nije jednobojan, boje zidova ipak treba da ostanu svedenije. Potkrovlje je idealan prostor za kombinovanje različitog komadnog nameštaja, idealno za čuvanje različitih dekorativnih predmeta, i na neki način mesto u čijem je uređenju skoro pa sve dozvoljeno. Naravno, naše potkrovlje ne sme da se pretvori u muzej ili galeriju. Stan u kome živimo slika je vlasnika i on priča priču o njemu.

Uređenje potkrovlja
 
Potkrovlje - nepresušna inspiracija
 
Potkrovlje
 
Potkrovlje

Kliknite na sliku za prikaz galerije fotografija

U potkrovlju ne volim: što redovno lupam glavom u zid, što se budim dok dobuje kiša u ritmu tam-tama kroz noć, što su tek oprani prozori odmah prljavi, što sneg pretvara stan u iglo i cele zime (ukoliko ima puno snega) nemam pogled, što ukoliko me kiša iznenadi obavezno u stanu zateknem baricu (kišom se iznenaditi (srp.) – neverovati meteorolozima i, iako su najavili kišu, ostaviti otvoren krovni prozor i naravno ne poneti kišobran sa sobom), što mi se mačke šetaju nad glavom i, na kraju, ili je to trebalo na početku, što je celo leto pakleno vruće i klima mi postaje najbolji prijatelj.

U potkrovlju volim: što se grejna sezona završava sa prvim sunčanim danom kada efekat staklene bašte maksimalno dolazi do izražaja – tada se grejemo na solarnu energiju smiley, volim što imam super pogled čak i ukoliko ležim, volim što je razigrano i dinamično, i može biti baš sve, ali nikako i monotono, volim što ništa nije pod pravim uglom, pa čak i slike kačimo nakoso.

KAKO OKAČITO SLIKU NA KOSI ZID

Na poleđini slike razapeti kanap horizontalno sa jednog na drugi kraj rama malo ispod polovine visine slike. Krajeve kanapa prčvrstiti ekserima. Sredinu kanapa okačiti o ekser na zidu. Donji deo rama slike biće naslonjen na zid, a gornji malo odstojeći, taman toliko koliko treba.smiley

NEDOSTAJE VAM OSEĆAJ UŠUŠKANOSTI MEĐU VAŠA ČETIRI ZIDA

Uređenje potkrovljaZa zidove kažu da su savršeno slikarsko platno, a prostrano potkrovlje sa puno zidova različitih kosina, e, to je mozaik. U jednom delu neprijatno vam je koliko ste skučeni, a na drugom kraju hladno, plafon je toliko visok, čini vam se da ga ni nema. Za niske plafone koristite svetlu nijansu, najbolje belu, dok recimo tavanicu u prostoriji sa visokim plafonom možete da ofarbate tamnijom bojom, vizuelno će delovati niže, a vi ušuškanije, tako ćete dobili osećaj topline. Previše boja ostavlja utisak nereda, pa za krečenje potkrovalja sa puno kosina nikako ne treba koristiti previše nijansi. Bela se savršeno slaže sa bilo kojom drugom bojom, takođe prostorije okrečene u belu odišu čistoćom. Ukoliko želite elegantnu i prefinjenu prostoriju onda se odlučite za boju peska ili diskretnu svetlo zelenu ili svetlo sivu boju. Takvom bojom okrečeni zidovi su neutralni i nameštaj dolazi u potpunosti do izražaja. Za potkrovlja gde je uvek mnogo ćoškova i kosina ovo bi moglo da bude idealno rešenje. Zemljane tonove koristite da biste istakli osećaj topline. Ovakvi tonovi opuštaju i navode ljude koji borave u prostoriji na uživanje. 

Stanovanje zadovoljava mnoge ljudske potrebe: potrebu za fizičkom zaštitom, sigurnošću, psihološke, socijalne, ekonomske i kulturne potrebe. Kvalitetno stanovanje uslov je za kvalitetan život.

Izvor: Arhiva časopisa DRVOtehnika