top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


DWW         WTC      
  D    Y    3 N   79W
  8   M6E   DR8      
  Q    7      G   PD5
  R         BYA      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Zidne izolacione pločice koje apsorbuju zvuk

Ove šestougaone zidne pločice, ne samo da izgledaju zanimljivo na zidu, nego imaju i dobru toplotnu izolaciju, mogućnost zadržavanje toplote i dobra svojstva apsorbcije zvuka, a izrađene su od ekološkog materijala (eko-friendly). Za izradu ovog proizvoda dizajn studio Form Us With Love sa sedištem u Švedskoj udružio se sa Träullit, švedskim proizvođačem cementnih ploča od drvene vune.

Drvna vlakna, u ovom slučaju čamova, su vezana sa cementom kako bi se stvorio prilično jeftin materijal sa željenim toplotnim svojstvima. Cement takođe pruža čvrstoću, otpornost na vlagu i zaštitu od požara. Proizvodnja je poprilično jednostavna: seku se drveni odresci sa trupaca, mešaju sa vodom i cementom, stavljaju u kalupe kako bi dobili odgovarajući oblik. U ovom slučaju, šestougaoni.

Ove zidne pločice mogu biti raspoređene na zidu po želji, a imajući u vidu veći broj boja u ponudu lični ukus i kreativnost dolaze do izražaja. Pločice se na zid fiksiraju pomoću magneta (nakon postavljanja tanke limene obloge na zid), tako da se šablon može lako promeniti po potrebi. Ili, ako rešenje treba da bude trajnije, pločice se mogu fiksirati zavrtnjima ili prosto zalepiti ih na zid odgovarajućim lepkom.

   

Prema podacima o proizvodu, drvena vuna izjednačava nivo vlažnosti u prostoru gde je postavljena; apsorbuje vlagu iz vazduha ili emituje vlagu u spoljašnji vazduh. Ploče od drvene vune takođe skladište toplotu iz spoljašnjeg vazduha i emituju je kada temperatura vazduha pada.

Kao što je već pomenuto, ova zidna obloga poseduje i dobra svojstva apsorbcije zvuka. Ove pločice bi odgovarale i nekoj muzičkoj sobi ili studiju. Prema Träullit, materijal smanjuje refleksiju zvuka, izoluje buku i doprinosi mirnoj akustici u stambenim zgradama, industrijskim objektima i javnim prostorima.

Očigledno je da ne emituju prašinu ili neke druge čestice, pa je i čišćenje ovih pločica jednostavno. Sve u svemu, prilično su ekonomičan, funkcionalan i održiv proizvod, interesantnog dizajna, koji izgleda odlično u prostoriji.

Izvor: interestingengineering.com

Fotografije: Träullit

Pripremila: Anđela Obradović