top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


O6W         CCX      
W      D    T     T6L
Q3T   RT4   2T6      
  3    8    2 9   II4
TDS         JIQ      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Zaštita drveta od spoljašnjih uticaja

Najvažniji spoljašnji elementi koji utiču na izgled drveta su promenljivi klimatski uslovi i vremenski faktori kao što su sunce, kiša, vetar, sneg, zagađen vazduh i td.

Da bi zaštitili drvo od oštećenja izazvanih različitim vremenskim faktorima, širok spektar premaza je na raspolaganju. Koji premaz izabrati zavisi od željenog izgleda i direktne izloženosti drveta uticajima (planinski predeo, morski predeo, urbana sredina...). Jedna od najvažnijih karakteristika premaza za spoljašnju upotrebu, koji imaju pored dekorativne i zaštitnu upotrebu, jeste zaštita drveta od prevelike vlažnosti.

Suviše visok sadržaj vlage dovodi do dimenzionalne nestabilnosti drveta, tenzije u drvetu, tenzije između drveta i premaza i tenzije u samom premazu. Visok sadržaj vlage izaziva pucanje i guljenje premaza, čime se gubi njegova zaštitna funkcija. Promene temperature utiču na utezanje i bubrenje filma premaza i kao posledica toga povećavaju se mogućnosti oštećenja filma. Zbog toga u planinskim oblastima sa visokim temperaturnim razlikama između dana i noći, oštećenja su veća i učestalija.

UV svetlost izaziva degradaciju površine drveta i depolimerizaciju filma premaza. Česte padavine mogu da dovedu do smanjenja debljine i kvaliteta filma. Smog i razni gasovi iz industrijskih područja su kombinovani sa kišom i formiraju kiseline koje izazivaju koroziju i habanje filma. Čim se prva oštećenja jave na premazu, moramo ga obnoviti kako bi smo obezbedili dugotrajnu zaštitu. Od ovih oštećenja drvo se može efikasno zaštititi kombinacijom načina izgradnje i površinske zaštite.

Premazi za površinsku zaštitu drveta

Premazi za površinsku zaštitu drvenih površina u eksterijeru se obično dele na:

  • emajle,
  • lakove i
  • smola.

Emajli su slojeviti debeli premazi koji potpuno pokrivaju teksturu drveta i moguće greške drveta. Oni sadrže veliku količinu pigmenata i dostupni su u različitim nijansama. Glavna prednost premaza je vodootpornost i mala propustljivost pare, što je u isto vreme nepovoljno sa strane drveta. Pri izlaganju predmeta vremenskim uticajima, premaz se raspada i vlažnost prodire u drvo kroz film. Na taj način drvo „radi“ i na filmu premaza se pojavljuju mikro pukotine. Prevelika vlaga u drvetu se gomila, što dovodi do pojave „plikova“ i ljuštenja filma premaza.

Lakovi su emajli bez pigmenta. Kod primene lakova javljaju se slični problemi kao i u primeni emajla. Kako lakovi ne sadrže pigmente ili punila, neophodno je prvo zaštititi drvo od izbeljivanja ili tamnjenja. Obično im se dodaju UV apsorberi. Sve komponente drveta su osetljive na UV zrake, lignin u najvećoj meri. Rezultat degradacije lignina je pojava supstanci, koje se lako ispiraju sa površine drveta. Rezultat ispiranja vodom i aktivacija UV zraka je brže bojenje drveta i uklanjanje ranog drveta. Na taj način se stvara karakteristična reljefna površina drveta. Nivo degradacije je proporcionalan vremenu izloženosti suncu, a pri direktnoj izloženosti je još intezivniji.

Smole su manje pigmentisani premazi, koji formiraju tanak transparentni film na površini drveta tako da je struktura drveta i dalje vidljiva. Smola je vodopropusna, a zbog svoje visoke propustljivosti omogućuje „rad“ drveta. U ovim slučajevima vlažnost drveta varira mnogo više nego kod vodonepropusnih ili delimično propusnih premaza. Zbog vremenskih uticaja sloj premaza se smanjuje, polako postaje tanji. Prednost je lako nanošenje i renoviranje. Pre ponovne aplikacije površinu treba blago obrusiti i obrisati, a nakon toga osvežiti nanošenjem jednog ili dva sloja.

 

Pripremila: Miljana Ristović

Izvor: www.sunny-colours.com