top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


QAB         ESY      
O J    T      D   32A
8TS   3WN   RHX      
  Q    7      P   KN2
523         UCD      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Zasadite svoj nameštaj

Britanski dizajner Gavin Munro je osmislio krajnje ekološki prihvatljiv način za kreiranje nameštaja za domaćinstvo – tako što Majka priroda odradi sav teži posao! Gavin Munro sadi mladice drveća u specijalno dizajnirane plastične kalupe, obrezuje i usmerava grane u oblike pre nego što će ih kalemiti tako da zajedno formiraju izuzetno čvrste spojeve.

Koristeći ovu metodu već je napravio nekoliko prototipova, a ima polje u Derbyshire-u, u Engleskoj gde trenutno neguje rod od 400 stolova, stolica i abažura koji će, nada se, izrasti u svoj konačni oblik do sledeće godine.

„Počinje se sa usmeravanjem i obrezivanjem mladih grana, koje kasnije rastu u specijalno napravljene oblike. Na pojedinim mestima se spajaju, tako da rastu u jedan čvrst komad. Ovo je neki način 3D štampanja koji koristi vazduh, zemljište i sunce kao svoj izvorni materijal. Nakon što je drvo izraslo u oblik koji želimo, mi nastavljamo da ga negujemo. Sečemo konačne oblike u zimskom periodu i ostavimo da se prirodno suši“, objašnjava Munro.

Radeći sa svojom suprugom, ovaj dizajner, uglavom koristi brzorastuću vrbu za svoj dizajn, ali je takođe eksperimentisao sa jasenom, lešnikom, jabukom, hrastom kitnjakom i hrastom lužnjakom. Ideju je dobio dok je radio kao baštovan u San Francisku. Sećajući se starog bonsai dveta koji je njegova majka imala u dvorištu kada je on bio dete, odlučio je da bi bilo brže da zasadi nameštaj direktno, nego da ga secka u komadiće. Na ovaj način izbegao je potrebu za zakucavanjem, pričvršćivanjem i mašinama, a dizajn bi trebalo da traje duže od tradicionalno napravljenih stolica jer nemaju slabe tačke oko spojeva.

Mompanija koja se zove Full Grown,a čiji je vlasnik Munro, već je napravila svoje prve stolice, sto i abažure, a trenutno radi na složenijim dizajnima, uključujući policu za knjige i komodu. Ovaj proces se ne sastoji samo u postavljanju kalupa i čekanju da drvo poraste u njegovu formu. Ova tehnika podrazumeva obline količine obrezivanja, seckanja i kalemljenja.

Njegovo polje je u ranom periodu rasta zadesila nezgoda, krdo divljih krava je oštetilo mnogo mladih stabala. Munro je uspeo da ih oporavi i nada se da će njegovi prvi usevi biti ubrani u 2016. godini, a spremni će biti za prodaju tokom 2017. godine. Većina komada je već unapred naručena. Stolice se prodaju po ceni od 2500 funti (oko 3500€), a abažuri po ceni od 1000 do 1500 funti (oko 1400 do 2100€).

Pripremila: Miljana Ristović

Izvor: www.dailymail.co.uk