top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


KT2         GO7      
  E    J    T R   MXH
CFX   69K   KC9      
  6    8      B   AJ6
12U         T36      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Zanimljiv spoj – drvo i smola

Dizajnerska kuća Alcarol iz Italije je predstavila ove godine na London Design Festival svoju novu kolekciju New Vision. Svaki proizvod je napravljen od prirodnih materijala prikupljenih sa različitih lokacija Italije, od Venecijanske lagune na jugu do Dolomitnih planina na severu.

Ovi materijali su kombinovani sa smolom kako bi sačuvali svoje prirodne površine. Novi komadi su predstavljeni sa ciljem da se uhvate neobične atmosfere jedinstvenih mesta zamrzavanjem vremena pri kraju životnog ciklusa drveta, i na taj način se tom prirodnom materijalu daje novi život.

FishEye stočići/taburei su sastavljeni iz centralnog dela, stuba koji je izvučen iz venecijanskih kanala, koji su oštećeni pod uticajem vremena i Teredo navalis – morskih crva koji prave šablone u vidu kružnih otvora na površini delova hrastove oble građe. Dizajneri su ispunili pukotine u drvetu i otvore nastale od crva sa providnom smolom i formirali oblik cilindra, sa rotirajućim točkovima na osnovi. „Ovaj komad je kreiran sa ciljem očuvanja estetske vrednosti drveta istorijskih stubova koji su pretrpeli decenije vederinga u kanalima Venecije‟, kažu dizajneri.

Stočić/tabure FishEye, fotografije: Alcarol
Stočić/tabure Fish Eye, photo: Alcarol  Stočić/tabure Fish Eye, photo: Alcarol

Mahovina i lišajevi su veoma primitivni organizmi koji rastu na vlažnim mestima, uključujući i stene i drveće. Čine najniži sloj šumske vegetacije i opremljeni su hlorofilom koji im daje zelenu boju različitog inteziteta.

Alcarol je pokupio neka oborena stabla iz rastinja na italijanskim Dolomitnim planinama i iz njih ispilio daske koje su sačuvale prirodne ivice sa nativnim biljkama tog kraja, koje su ugrađene u smolu sličnoj vodi, generišući ih.

Polica za knjige Undergrowth, fotografije: Alcarol
Polica za knjige Undergrowth, fotografije: Alcarol 

Komad Undergrowth je drvena polica za knjige/konzola, sa tri police od čvrstih hrastovih planki povezanih čeličnim šipkama. Ova polica je samonoseća konstrukcija, koja teži izuzetnoj esencijalnosti, dajući poseban efekat – elemente građe sa mahovinom koja lebdi u vazduhu.

Pored ovih komada, Alcarol je napravio i zanimljivu kolekciju nameštaja – Bricola (prev.kolac; stub), iz koje se izdvaja sto Chimenti. On predstavlja simbolični rad ponovne upotrebe hrastovih stubova izvučenih iz mora. Visokokvalitetna hrastovina značajnih dimenzija, građa koja je poznata po svojoj uniformnosti, zatim omekšana pod uticajem soli, vode i sunčeve svetlosti, hladnoće i toplote, izvajana mekušcima, postala je vremenom potpuno jedinstveno drvo, dragoceno i plemenito, zahvaljujući svojim suštinskim karakteristikama i svojom istorijskom težinom.

Dakle, materijali korišćeni pri proizvodnji ove kolekcije, odnosno stola Chimenti, jesu drveni stubovi koji su se koristili još davne 1500. godine u Veneciji, a danas su zamenjeni većinom plastičnim zbog nagrizanja drveta u vodi.

Sto Chimenti, fotografije: Alcarol
Sto Chimenti, fotografije: Alcarol  Sto Chimenti, fotografije: Alcarol

Druga karakteristika drveta jeste da tokom njihovog boravka u moru, ovi stubovi su duboko izbrazdani usled delovanja morskog crva Teredo navalis i mekušaca, koji su dozvolili da unutrašnjost jezgra ostane neverovatno zdrava i čvrsta, dok se na površini bliže periferiji mogu uočiti hodnici i upadljiv dizajn koji čine savršeni kružni otvori. Prema tome, način obrade, s obzirom da se radi samo o delovima oblovine prve klase, koji zahtevaju specijalne načine piljenja, uvek je jedinstven, kako bi se dobili što bolji i zadivljujući komadi uz najmanje otpadaka.

Spoljna površina daske je namerno ostavljena netaknuta u cilju da tragovi nastali usled plima i mekušaca deluju kao podsetnik na venecijansko putovanje kroz ovu karakteristično oporavljenu građu.

Ovaj zanimljivi sto je napravljen od tri hrastove daske, rezanih na oštro, koje prolaze kroz precizno i mukotrpno pranje, čišćenje, sušenje i procedure dezinfekcije, a na kraju su zaštićene tankim slojem pčelinjeg voska. U ovoj zbirci nameštaja, drvo tzv. brikole, oštećene od morske vode, se sklapaju sa oksidiranim elementima od gvožđa, zatim se kombinuju ili sa staklom ojačanim u nekoj od italijanskih vrhunskih firmi stakala, ili sa različitim zapreminama posebne transparentne smole, kojom je moguće zapuniti sve šupljine i time zaštititi detalje za sva vremena.

Stolivi Jetty i Mareale iz Bricola kolekcije, fotografije: Alcarol
Sto Jetty iz Bricola kolekcije, fotografije: AlcarolSto Jetty iz Bricola kolekcije, fotografije: AlcarolSto Mareale iz Bricola kolekcije, fotografije: Alcarol
Pripremila: Anđela Obradović

Izvori:.http://www.dezeen.com/
          http://www.alcarol.com/category/collezione/
          http://www.architectureoflife.net/en/chimenti-table-fall-in-love-with-wood/