top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


A2G         U        
G O    R    I A   W5T
JSP   XLM   WTW      
  G    3      G   57G
UQO           O      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Zaboravljeno rezbareno drvo

Piše: mr Mare Janakova Grujić, istoričar umetnosti

Raskošna vila na obali jezera u Austriji ima drvenu filigransku fasadu koja reminiscencira remek dela bečke secesijske arhitekture sa početka 20. veka. Razrađene šare inspirisane su lokalnim dizajnom, a njihova uloga je funkcionalne ali i višestruko estetske prirode – osim što daje glavni likovni kvalitet kući, one bacaju zanimljive senke na unutrašnje zidove pa čak i na enterijer kuće. Transparentno rezbareno drvo, poznato kroz istoriju umetnosti posebno u arapskoj, indijskoj i kineskoj arhitekturi, oživljeno u novom dobu kroz jugendstil i ar nuvo, još jednom je velelepno primenjeno na objektu koji pripada 21. veku. Ta anahronost i izvestan retro „look” su namerno potencirani, u cilju stvaranja veze sa istorijom i tradicijom lokaliteta.


Autor arhitekture objekta, bečki arhitekta Aleksandar Diem, na ovom projektu sarađivao je zajedno sa primenjenim umetnicima Nikom Obertalorom i Plamenom Dejanofom. Radom u total dizajnu stvoreno je prebivalište koje objedinjuje umetnost i arhitekturu, ali i istoriju i savremenost.
Kuća poseduje prostornu hijerarhiju koja favorizuje područja gde njeni stanari provode najviše vremena. Primarni životni prostori imaju dvostruku visinu plafona (5,6 m), dok pomoćne prostorije zauzimaju manje prostora i imaju niže plafone. Osim toga, osećaj prozračnosti, lakoće i širine prostora postignut je i minimalističkim nameštajem, kako po pitanju stilskog opredeljenja, tako i njegove količine.


Kako bi obezbedili optimalni nivo privatnosti, arhitekta Diem i njegove kolege umetnici su uveli drvenu fasadu koja pruža osenčeni prostor unutar volumena objekta i koja se može automatski pomerati kako bi se regulisala prirodna svetlost u unutrašnjosti. Ornamentika drvenih elemenata podseća na tradicionalne obrasce koji se mogu pronaći u lokalnom dizajnu. Ona se temelji na ruralnim elementima, budući da ovaj region ima izrazit poljoprivredno-vaćarski karakter. Rezbareni drveni paneli daju zgradi osećaj prozračnosti i fine poroznosti. Kada se drveni paneli otvore, stanari mogu da uživaju u impresivnim pogledima na okolni pejzaž i obližnje jezero. Glavna tema ovog dela je zapravo privatnost – otud transparentnost sa mogućnošću „doziranja”, dupla ovojnica fasade, promišljeno pozicioniranje kuće. Fenomen prelaza između javnog i privatnog sektora bio je posebno inspirativan trenutak za dizajnerski tim. Na tom putu prolazi se kroz nekoliko slojeva: Ograda – Bašta – Drvena fasada – Spoljašnji zid – Svečane dnevne sobe – Privatne sobe. Što se dublje prodire u zgradu, pojavljuje se više privatnih detalja i suptilnije prostorno oblikovanje. Plan osnove kuće nije uobičajene geometrije pravog ugla, već je zaobljen, što predstavlja svestan otklon od racionalističke arhitekture – u cilju stvaranja humanijeg prostora bližeg psihologiji (osećaj sigurnosti) i estetici ljudske prirode.
Noću, drveni fasadni elementi štite unutrašnjost od spoljnih pogleda, ali i stvaraju efekat osvetljenja nalik lampionu koji naglašava lepotu i zamršenost detalja svoje drvene filigranske omotnice – drvene rezbarene fasade.

Foto: arhiva autora / Izvor: www.alexdiem.com

Tekst objavljen u časopisu DRVOtehnika 59, jul 2018.