top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


5EW         YO1      
  Q    O    8     K8F
SIJ   AMM   P5A      
  A    T      N   UAS
472         QCD      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Za pet paleta bolji

Zoran Jakovljević, vlasnik firme Palet Pak, nije početnik u drvoprerađivačkoj industriji. Zajedno sa bratom Nenadom i drugarom Slobodanom Bajićem trguje drvetom od 1990. godine. Nekoliko godina kasnije su se počeli baviti preradom drveta.

Glavni razlog zbog koga smo se počeli bavljiti preradom drveta leži u neposlovnosti dobavljača. Oni su obećavali: sutra, sutra  -  ali naši kupci nisu mogli da čekaju.“ - tvrdi Zoran Jakovljević.

Prve mašine za rezanje drveta koje su nabavili, bile su polovne, Italijanskog porekla, vertikalne i sa testerama širine od 80 do 100mm. Jedna od tih „veterana“ je još uvek u funkciji. Sa ovim mašinama se posao razvijao, i 2002. godine su shvatili da je neophodno obnoviti proizvodnju novim brentama.

„Poznajem Dragana, dugi niz godina, zajedno smo išli u školu, - kaže Zoran Jakovljević  – i, naravno, znao sam da je zastupnik  preduzeća Wood-Mizer, ali nisam mislio da kupim brentu Wood-Mizer, jer sam bio ubeđen da je suviše mala, kao igračka.“

Kada je prihvatio porudžbinu da izreže 150 kubika hrasta, nastao je problem: drvo je bilo tvrdo i svojom starom mašinom posao nije mogao završiti.

„Tada je Dragan predložio da probam sa brentom LT15“ - seća se Zoran Jakovljević.

Kada je Zoran  video malu mašinu, jednostavno, nije mogao da poveruje da ona može da reže hrast, ali je pristao da je isproba. Posle nekoliko dana je bio jako iznenađen, kada su radnici za tako kratko vreme naučili i uspeli da narežu naručenu robu za naftnu industriju. Proizvodili su talpe dužine 4m i širine 80cm, koje su se koristile za podlogu prilikom transporta teških mašina.

„Pošto smo se uverili u kvalitet brente LT15, kupili smo je. I onda još jednu. Pa potom još jednu  – smeši se Zoran – Postoje mnoge prednosti: na prvom mestu  prihvatljiva cena, na drugom  jednostavnost rukovanja, a na trećem, Wood-Mizer Balkan obezbeđuje originalne testere i rezervne delove. Brente imaju dve godine garancije, a Wood-Mizer Balkan servisira mašine kako u garantnom, tako i posle garantnog roka. Na kraju, u slučaju kvara, Wood-Mizer Balkan je uvek tu da pomogne.“

U ovom trenutku proizvodnja preduzeća Palet Pak je organizovana u Bosni i u Kikindi sa četiri brente LT15. Kompanija proizvodi paletne elemente.

„Nemojte se iznenaditi malim dimenzijama brente – smeje se Zoran Jakovljević – one nisu velike, ali sa brentama LT15 mi smo tri puta povećali proizvodnju.“

Od kada je preduzeće Palet Pak osnovano, najbolja godina im je bila 2009. Tada su izrezali 12.600 m3, a danas, kada su sve srpske kompanije suočene sa krizom i padom proizvodnje, Palet Pak kontinuirano održava proizvodnju od 9.500 m3 na godišnjem  nivou.

Proizvodnja paleta je složen posao koji podrazumeva mnogo kalkulisanja za vlasnika kompanije. Sa jedne strane, proizvodnja je jednostavna, jer se proizvodi od jeftinog drveta topole, vrbe i lipe, koje Palet Pak kupuje od lokalnih šumskih gazdinstava. Sa druge strane, cena paleta je niska, a zahteva kratak rok isporuke, u tačno određeno vreme, na zahtev kupca.

Imajući u vidu malu zaradu koju Palet Pak ostvaruje, najvažnija je oprema  za rezanje, pouzdanost mašina i visoka produktivnost.

„Sa Wood-Mizer mašinama  imamo još jednu dodatnu prednost – objašnjava Zoran Jakovljević – Mašine koriste tehnologiju uskih testera, čime dobijamo pet paleta više po svakom m3 u poređenju sa našom konkurencijom.“

Palet Pak proizvodi elemente za Euro-palete koje izvozi u Italiju, i druge vrste paleta za kupce u Srbiji: sanduci za voće i povrće, palete za crep, semensku robu i mineralno đubrivo. Zoran Jakovljević je zadužen za prodaju, njegov brat Nenad Jakovljević za organizaciju proizvodnje, dok je treći suvlasnik Slobodan Bajić zadužen za transport.

Od celokupne Wood-Mizer linije za preradu tankih trupaca, Palet Pak je prvi u Srbiji kupio mašine TVS i HR500.

„Wood-Mizer Balkan je pravio prezentaciju novih mašina u našoj firmi. Videli smo mašine u radu, i dopale su nam se. Nakon što su instalirane, uverili smo se, da ove mašine zadovoljavaju sve naše potrebe.“ - kaže Zoran Jakovljević.

Sa svim ovim mašinama Palet Pak koristi mnogo Wood-Mizer testera.

„Ove testere imaju specifičan profil zuba – objašnjava Zoran Jakovljević – one su predodređene za rezanje drveta. Mi smo kupili Wood-Mizer industrijsku oštrilicu, da bi kvalitetno oštrili testere.“

Naime, Palet Pak se nalazi u istoj poziciji kao i ostale srpske kompanije, a zahvaljujući visoko produktivnim mašinama  uspeva da održi značajan nivo poslovanja.

„Mislim da bi u našoj proizvodnoj grani bilo korisno stvoriti klastere lokalnih drvoprerađivača u cilju zajedničke politike  formiranja cena, transporta i nabavke materijala. Svi bi imali koristi od toga.“ - kaže Zoran Jakovljević.

Wood-Mizer mašina TVS.jpg

Wood Mizer HR500.jpg

Prva Wood-Mizer mašina u Srbiji
Preduzeće Palet Pak je prvo počelo da koristi Wood-Mizer mašine u Srbiji. Ovde je prikazan prvi TVS i prvi HR500. Ova vertikalna mašina je poslednja nabavljena u proizvodnji Palet Pak. Koristi Wood-Mizer testere.

Generalni zastupnik firme Wood-Mizer Industries za Srbiju, BiH, Crnu Goru, Makedoniju i Kosovo
Wood-Mizer Balkan d.o.o.

Svetosavska 21, 23300 Kikinda
Tel: +381 (0) 230 25 754, 230 23 567
Tel/Fax: +381 (0) 230 40 20 50
Mob: +381 (0) 63 568 658
Mob: +381 (0) 63 108 21 33

E-mail: office@woodmizer.co.rs
www.woodmizer.co.rs